Ventės rage – suopio gaudynės: paukščių sąrašas pasipildė nauja rūšimi

Ventės rago ornitologinės stoties paukščių sąrašas pasipildė nauja rūšimi. Šilutės rajone buvo sugautas ir sužieduotas tūbuotasis suopis. Tam net teko sukonstruoti specialią gaudyklę.

"Tūbuotieji suopiai nėra didelė retenybė, tik sužieduojama jų labai nedaug. Reikia užsiimti, kad pavyktų sugauti. Tai plėšrūnas, ir labai atsargus. Jie atskrenda pas mus žiemoti. Šių paukščių Šilutės rajone pasitaiko, tačiau reikia pavažinėti ir paieškoti. Tenka specialią gaudyklę statyti", – pasakojo Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Eigirdas.

Gamtininkai, išmėgindami naują gaudyklę, turėjo vilčių ateityje vienam tokiam suopiui pritaisyti siųstuvą, kuris padėtų patyrinėti šių paukščių elgesį.

Vyksta netolimų migrantų stumdymasis.

Šiuo metu Ventėje mažoka sparnuočių, vyrauja stiprūs vėjai.

"Orai šąla. Tačiau su pirmaisiais šalčiais piečiau ima traukti pelėdiniai paukščiai. Pirmieji į pietus skrenda jauni sparnuočiai. Antroji pelėdinių paukščių migracijos banga prasideda vėliau, kai labiau atvėsta. Įtariu, kad dabar gali būti ta banga, kai, spustelėjus šaltukui, paukščiai ima judėti ten, kur šilčiau. Bet tai tik netolimi migrantai", – patikino V. Eigirdas.

Ventę šiuo metu košia pietinių krypčių vėjai, kurie paukščių migracijai nėra palankūs.

"Gaila, kad vėjuota, paukščiai mato išpūstas gaudykles. Tačiau tikėtina, kad mėginsime dar pagaudyti ir sužieduoti. Vakare mačiau, kad skraido mažieji apuokai. Ventėje, be jų, dar trinasi strazdai. Laukuose galima pamatyti ir pempių, dirvinių sėjikų, sniegstarčių. Vyksta netolimų migrantų stumdymasis", – paaiškino V. Eigirdas.

Ornitologai spėja, kad šiltą žiemą dalis paukščių pasiliks žiemoti.

"Pempės laukuose reiškia tai, jog nebėra šaltų žiemų. Sniegas nėra blogai, svarbu, kad neįšaltų žemės paviršius. Tuomet paukščiai jau negalėtų maitintis. Bet ir trumpam pašalus, paukščiai be vargo gali pasitraukti į pietuose esančias teritorijas. Tik tolimieji migrantai perimvietes palieka kone pagal laikrodžius, nes jie nežino, kokie orai bus", – pasakojo V. Eigirdas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
kam juos baidot,gąsdinat.?

vartotojas

vartotojas portretas
zmones reikia zieduoti kad nevaiksciotu per kovida :)

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Įspūdingas paukštis!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių