Žuvų kvotų skirstymo tvarką jau narplioja ir STT

Į Lietuvoje išsikerojusį skandalą dėl žuvų kvotų skirstymo įtraukta ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, kuri padarė išvadą, kad šiandieninė kvotų skirstymo tvarka prasilenkia su antikorupcinėmis nuostatomis.

Į Lietuvoje išsikerojusį skandalą dėl žuvų kvotų skirstymo įtraukta ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, kuri padarė išvadą, kad šiandieninė kvotų skirstymo tvarka prasilenkia su antikorupcinėmis nuostatomis.

Ministras paskatino protestuoti

Šių metų kovą žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos įsakymu buvo pakeista Baltijos jūros žuvų kvotų skirstymo tvarka. Ji Baltijos jūroje gaudant strimeles ir šprotus dar labiau įtvirtino vienos žvejybos bendrovės monopoliją.

Pagal senąją tvarką, kuri buvo įteisinta 2007 metais, vienai bendrovei atitekdavo per 45 proc. Baltijos jūros strimelių ir šprotų kvotų. Pagal naująją tvarką bendrovei "Banginis" atitenka net 78 proc. šių žuvų kvotų.

Dauguma žvejų pasijuto stumiami iš verslo, sukilo prieš naująją kvotų skirstymo tvarką, kuri, panašu, tenkina tą vieną bendrovę ir žuvininkystės valdininkus. Naujajai tvarkai nepritaria ir žuvininkystės sistemos mokslininkai.

Pasipylė daugumos žvejų skundai į įvairias instancijas, atsirado ieškinys teisme.

"Jei žemės ūkio ministras nebūtų pakeitęs Žvejybos Baltijos jūroje kvotų skyrimo taisyklių, mes nebūtume ėmęsi visų tų iniciatyvų", – sakė vienas iš skundų iniciatorių Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininkas Alfonsas Bargaila.

Ši asociacija, o taip pat Klaipėdos žuvininkystės įmonių asociacija "Jūros žvejys", kurios pirmininkas yra Artūras Maželis, jungia apie 90 proc. Baltijos jūros žvejybos bendrovių. Jos nariai ir pasijuto nuskriausti ministrui pakeitus kvotų skyrimo tvarką.

Siūlo nesudaryti monopolijų

Seimo Antikorupcinės komisijos prašymu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išanalizavo žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos 2013 m. kovo 15 d. įsakymu pasirašytas Žvejybos Baltijos jūroje kvotų skyrimo taisykles.

V.Juknos taisyklėse buvo pakeista nuostata kvotas skirstyti vertinant ne pastarųjų trijų metų žuvų sugavimo rezultatus, o šešerių metų rezultatus. Taip pat iš taisyklių pašalinta nuostata, kad kvotos skiriamos atsižvelgiant į žvejybos bendrovės turimų laivų skaičių. Tai ir "atrišo rankas" vienai įmonei atiduoti net 78 proc. kvotų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba padarė išvadą, kad naujosios taisyklės, kai sumažinta vertinimo kriterijų, sudarė sąlygas diskriminuoti mažesnį laiką žvejojančiuosius ar naujai pradėti žvejybą norinčias bendroves. STT rekomendavo pridėti daugiau kvotų skirstymo kriterijų, nesudaryti monopolinių sąlygų vienam naudotojui, nediskriminuoti kitų naudotojų. Netgi pasiūlyta, kad būtų nustatytos vieno naudotojo tam tikros žuvų rūšies kvotų lubos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

amalas

amalas portretas
koks skirtumas kokios partijos atstovas?gal turit koki tinkama kandidata-sazininga ir atsidavusi liaudziai?nebent koks konservatorius...ha ha ha o kur stt buvo iki siol?

Pilietis

Pilietis portretas
Kas čia pas mus per betvarkė ? Kai tik pasirodo naujas ministras, šį kartą iš Darbo partijos, tuojau atsiranda korupcijos šešėlis.Reikia pasodinti bent 2-3 ministrus, kad kitiems dingtų noras daryti įvairias manipuliacijas.

nuomonė

nuomonė portretas
Kur Darbo partija, ten ir nesusipratimai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių