Žvilgsnis į žurnalistikos užkulisius

Dienraščio „Klaipėda“ redakcija sulaukė uostamiesčio „Aitvaro“ gimnazijos moksleivių vizito. Karjeros dienai skirta netradicinė pamoka vienuoliktokams surengta jiems neįprastoje aplinkoje, kur vaikus domino viskas – nuo popieriaus, ant kurio spausdinamas laikraštis, iki to, ar žurnalistų rašiniai daro įtaką miesto gyvenimui.

Rusakalbių gimnazijos „Aitvaras“ gimnazistai kartu su savo mokytoja Irina Vorobjova panoro susipažinti su žurnalistų darbu ir dienraščio „Klaipėda“ redakcijos kasdiene rutina.

Vaikus stebino darbo tempas, per kurį reikia parengti publikacijas, jas redaguoti, koreguoti, sumaketuoti ir išsiųsti į spaustuvę.

Jiems buvo naujiena, kad laikraštis yra spausdinamas spaustuvėje Lenkijoje ir kasdien, dar naktį, atgabenamas Klaipėdos skaitytojams.

Mokykloje kasmet vyksta karjeros dienos, per kurias lankomės įvairiose įstaigose, šiemet nusprendėme susipažinti su darbu dienraščio redakcijoje.

„Šitie vaikai yra dalyvavę ir nugalėję respublikinėje rusų kalbos ir literatūros olimpiadoje, tarp jų yra ir lietuvių kalbos olimpiados, skirtos tautinių mažumų moksleiviams, nugalėtoja. Todėl juos domina su kalba tiesiogiai susijusi žurnalisto profesija. Mokykloje kasmet vyksta karjeros dienos, per kurias lankomės įvairiose įstaigose, šiemet nusprendėme susipažinti su darbu dienraščio redakcijoje. Aš nuolat perku savaitraštį „Klaipėda“ rusų kalba, todėl įdomu susipažinti, kaip jis kuriamas“, – kalbėjo mokytoja.

Moksleiviai sužinojo, kad redakcija yra būtent ta vieta, kur suplaukia kone visa miesto informacija. Ją reikia patikrinti, išanalizuoti, parengti publikacijas, kurias vėliau skaito miesto ir regiono gyventojai.

Dienraštis yra leidžiamas kasdien, todėl, anot redaktoriaus, žiopsoti nėra kada.

Taigi straipsniai yra rašomi kiekvieną dieną, tad darbas redakcijoje gana įtemptas – faktų tikrinimas, rašymas, redagavimas, koregavimas, maketavimas.

Gimnazistai sužinojo, kad laikraštis yra spausdinamas ant perdirbto popieriaus, taigi nė vienas medis dėl dienraščio „Klaipėda“ nėra nukertamas.

Vaikus domino, ar yra tokių temų, apie kurias žurnalistams draudžiama rašyti, ir išgirdo, kad Lietuvoje cenzūros nėra. Vis dėlto reporteris turi prisiimti atsakomybę dėl pateikiamos informacijos patikimumo, tad privalo atsakingai ją tikrinti.

Moksleiviai klausinėjo, koks yra tiražas, ar dienraštis miesto gyvenimui daro įtaką, kokių savybių reikia žmogui, pasirinkusiam žurnalisto profesiją, ir džiaugėsi, kad pavyko apsilankyti dienraščio redakcijoje ir iš arti pamatyti darbo specifiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irina Vorobjova

Irina Vorobjova portretas
Visi vaikai iš “ Aitvaro” gimnazijos puikiai šneka lietuviškai

Kokia

Kokia portretas
Kokia kalba bendravote su tais gimazistais iš Atitvaro gimnazijos?

brainwashed

brainwashed portretas
nu ir primelavote čia jaunimui. "Cenzūros nėra" :D :D Jūsų profesijos lygis, koks yra dabar - dugnas. Bet jūs vis bandote jį pramušti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių