Patvoryje paliktam vaikui – svetimos moters šiluma

Naktį į sekmadienį Klaipėdoje gimė berniukas. Jis niekuo neišsiskirtų iš kitų savaitgalį gimusių septynių berniukų ir penkių mergaičių, jeigu nebūtų paliktas darželio patvoryje, o du visiškai svetimi žmonės nebūtų išgelbėję jam gyvybės. Naujoji gyvybė ją išnešiojusiai moteriai tebuvo tik didelė problema, o vaiką radusiems žmonėms sukėlė netikėtų jausmų.

Jau turi vardą ir pavardę

Sekmadienį iš ryto Žardininkų mikrorajone vyras vedžiojo šuniuką.

Eidamas palei darželio tvorą jis pastebėjo numestą rankšluostį.

Antrą kartą eidamas pro šalį klaipėdietis pajuto kažkokį judesį ar garsą, sklindantį nuo šiukšlę primenančio daikto.

Kai vyras priėjo arčiau, pamatė kyšančią kūdikio kojytę.

Klaipėdietis tuojau pat paskambino toje pačioje laiptinėje gyvenančiai kaimynei Jūratei Rekašienei, kurią žinojo dirbant Klaipėdos universitetinėje ligoninėje Akušerijos-ginekologijos departamente.

Tas jausmas, kai glaudžiau bejėgį mažylį, buvo nepakartojamas. Jis man iškart tapo savas.

"Atidengiau rankšluostį ir pamačiau vaikelį. Pradžioje pamaniau, kad jis negyvas. Buvo susitraukęs, pamėlęs, bet širdelė plakė, virkštelė nebekraujavo. Paėmiau į rankas, ir jis pravirko. Iškart pakišau jį po savo marškinėliais, bandžiau šildyti savo kūnu. Kol atvažiavo greitoji, jis taip ir neatšilo. Neleidau nurimti, stimuliavau, kad verktų, kad kvėpuotų. Nežinau, ar greitai atvažiavo greitoji, man atrodė, kad viskas vyko labai lėtai. Tas jausmas, kai glaudžiau bejėgį mažylį, buvo nepakartojamas. Jis man iškart tapo savas", – pasakojo J.Rekašienė.

Netrukus po to, kai greitoji pagalba išgabeno pamestinuką į ligoninę, bendrosios praktikos slaugytoja dirbanti moteris skambino bendradarbiams paklausti, kaip mažylis jaučiasi.

Pirmadienį atvažiavusi į darbą ji pirmiausia skubėjo aplankyti išgelbėto berniuko.

Prie jo lovelės jau buvo užrašas – vardas ir pavardė. Vaiką radęs vyras davė jam Justo vardą, o J.Rekašienė neprieštaravo, kad jam būtų suteikta jos pavardė.

"Pirmadienį jis jau buvo labai gražus, šviesus vaikutis, labai mielas, visai ne toks, kaip sekmadienį. Bus laimingas berniukas, aš tuo tikiu. Juk taip sakoma: jei kartą išvengė mirties, gyvens ilgai ir laimingai. Kažkodėl įsivaizduoju, kad jį pagimdė jauna mergina, spėju, kad jai dabar taip pat nelengva", – neslėpė savo jausmų medikė.

Tiki, kad vaikelis gyvens

Mažylis gimė išnešiotas, pirmą kartą pasvertas jis svėrė 2,7 kilogramo. Atlikę vaiko kraujo tyrimą medikai aptiko ekstazio pėdsakų.

Per porą pastarųjų dienų į ligoninę nepateko nė viena moteris, kuri pagimdė ne ligoninėje, tad vakar mažojo pamestinuko gimdytoja dar nebuvo nustatyta.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis teigė, kad mažylio būklė stabili.

Kiek man teko domėtis, labiau tikėtina, kad jis gimė ne ten, kur rastas, jį į tą vietą kažkas atnešė.

"Pavojai vis dar išlieka, bet tikėtina, kad jis išgyvens. Lauke galėjo būti palyginti neilgai. Spėjama, kad jis gimė ir buvo paliktas tą pačią naktį. Kiek man teko domėtis, labiau tikėtina, kad jis gimė ne ten, kur rastas, jį į tą vietą kažkas atnešė, – kalbėjo V.Janušonis. – Mes pasirūpinsime naujagimiu, kol jis bus visiškai sveikas. Vėliau perduosime vaikų teisių tarnybos darbuotojams."

Kalbėdamas apie berniuko sveikatą gydytojas nesiryžo kalbėti apie perspektyvas. Jis net išreiškė viltį, kad mažylio mama nėra narkomanė, o ekstazio pavartojo tik norėdama palengvinti gimdymo skausmus.

Medikės veiksmai – lemtingi

Dviejų dukrų mama J.Rekašienė prisipažino iškart pajutusi ypatingą jausmą svetimam vaikeliui ir net užsiminė sutuoktiniui apie mintį įsivaikinti pamestinuką.

Santūrus vyras konstatavo, kad tai – tiesiog emocijos.

Pati J.Rekašienė suabejojo, ar jai būtų leista įsivaikinti berniuką, nes būsimieji tėvai turi įveikti daug formalumų, be to, lankyti netrumpai trunkančius tėvystės kursus.

Medikė neslėpė, kad šiam mažyliui jaučia ypatingus jausmus, apie jį galvoja ir dažnai aplanko.

Moteris tikino nesanti didvyrė, tiesiog mažylio laimei susidėliojo palankios aplinkybės: kaimynas ne per vėlai rado berniuką ir pakvietė ją, išmanančią, ką daryti tokioje situacijoje.

V.Janušonis patikino, kad medikės veiksmai buvo lemtingi mažojo žmogučio likimui. Jis be užuolankų teigė, kad J.Rekašienė išgelbėjo vaikelio gyvybę.

Pagalvojo – kniaukia katės

Mažojo klaipėdiečio motinos ieško Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei.

Įstatymas už tokį nusikaltimą numato bausti viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Esama liudijimų, kad apie ketvirtą valandą nakties arčiausiai mažylio radimo vietos esančio namo gyventojas rūkė balkone ir girdėjo į kačių kniaukimą panašų garsą.

Tik vėliau vyras susivokė, kad jie labiau priminė naujagimio verksmą.

Įvykio vietoje dirbę policininkai pasitelkė kinologų išmokytą pėdsekį šunį. Jis vedė pareigūnus Naujakiemio gatvės link.

Būtent tame rajone gyvena moteris, kuri sekmadienį paryčiais, prieš pusę penkių, girdėjo naujagimio verksmą.

Netikėtas garsas nutolo, tad moteris policijos nekvietė.

Pareigūnai tikisi, kad ant rankšluosčio, kuriuo mažylis buvo apklotas, pavyks aptikti ne tik jo paties, bet ir motinos DNR pėdsakų.

Tikėtina, kad moteris gimdė kažkur namuose. Gali būti, kad vaikelį iš ten išnešė ne ji pati, o kažkas kitas, kas nesiryžo atimti berniukui gyvybės, todėl paliko berniuką prie tvoros.

Rankšluostis tam asmeniui veikiausiai buvo reikalingas ne gležną gyvybę apsaugoti nuo šalčio, o baiminantis išsitepti.

Pareigūnai skuba apklausti rizikos grupei priskiriamas moteris, lanko nėščias nuo narkotikų priklausomas klaipėdietes.

Informacija apie paliktą naujagimį apskriejo visą Lietuvą, o šalies ligoninių medikų jau paprašyta pranešti uostamiesčio policininkams, jeigu į juos kreiptųsi gimdžiusi moteris.

Kartais mamos grįžta

"Normalių, atsakingų moterų vaikelių kraujas atskirai narkotikų ar alkoholio požiūriu nėra tiriamas. Tai daroma tik tada, kai motina vartoja svaigalus arba kvaišalus arba yra asociali. Ekstazio pėdsakų aptikta ir neseniai girtos gimdžiusios moters vaikelio kraujyje", – paaiškino V.Janušonis.

Pirmadienį į Klaipėdos specialistus kreipėsi Plungės ligoninės medikai, jie konsultavosi, kaip elgtis su septynioliktą savaitę nėščia moterimi, kurios organizme buvo 3 promilės alkoholio.

Medikai susitarė, kad nėščioji bus stebima Plungėje.

Klaipėdos universitetinės ligoninės gyvybės langelyje nuo jo įrengimo buvo palikti du mažyliai.

Pasak ligoninės vadovo, kasmet savo naujagimių atsisako vos pora gimdyvių.

Iki praėjusių metų visi jie būdavo apgyvendinami Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

Per dešimtmetį juose atsidūrė 75 gimdytojų palikti mažyliai.

Šios įstaigos darbuotojų teigimu, kai kurios mamos vėliau atsipeikėdavo ir ateidavo savo atžalų, tačiau didžioji mažylių dalis buvo įvaikinti ar apsigyveno globėjų namuose.

Sveiki vaikai įvaikinami greitai, neįgalieji dažniausiai randa sau antrus namus užsieniečių šeimose.

Klaipėdos apygardos prokuratūros darbuotojai negalėjo pasakyti, kiek per pastaruosius metus būta bylų, kai už naujagimių nužudymą buvo teisiamos jų gimdytojos.

Kraupus déjà vu

Ši tragiškai galėjusi pasibaigti mažojo rastinuko istorija priminė kitą istoriją.

Prieš 10 metų, gegužės 3-iąją, Motinos dieną, Klaipėdoje prie Sausio 15-osios g. daugiabučio, atliekų konteineryje, benamis rado du išmestus naujagimius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laima

Laima portretas
pirmiausiai reikia padekoti vyrui kuris pirmas atrado vaikuti,abu tiesiog nuostabus zmones,pagarba jiems!!!

Zita

Zita portretas
Kokia puiki moteris p. Rekasiene! Pagarba jums!

baba

baba portretas
gerai kad vaikučio neimetė i tvenkinį matyt dar kažkiek gailesčio turėjo tas, kuris atnešė ir paliko patvory, aug mažasis žmogau, pagarba išgelbėtojams
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių