Po daugelio metų atrado save kūryboje

Girulių bibliotekos galerijoje ketvirtadienį kūrybos vakarą surengs klaipėdietis Vytautas Vincas Dambauskas.

Po ilgų darbo metų „Baltijos“ laivų statykloje, „Klaipėdos baldų prekyboje“, „Klaipėdos medienoje“, atitrūkęs nuo įvairiausių projektų, V.Dambauskas netikėtai vėl sugrįžo prie savo pašaukimo. Gyvenimas vėl nušvito spalvomis.

Besimokydamas K.Donelaičio mokykloje, jis labiau linko į tiksliuosius mokslus - fiziką ir matematiką. Bet taip pavydu buvo žiūrėti, kaip draugas Valius lengva ranka lieja skaidrias akvareles, kad būtinai reikėjo pačiam pabandyti. Nelengva buvo, teko gerokai pasimokyti. Pirmasis piešimo mokytojas Piotras Kuzminas, išmokęs visų žinomų meno paslapčių, gabų jaunuolį pasiuntė į tuometinę kūrėjų  kalvę - Klaipėdos kultūros namų (dabar - Muzikinis teatras) bokšte, 9-ajame aukšte įsikūrusią dailės studiją. Tapytojas Edvardas Malinauskas ir ypatingai gabus pedagogas Rimantas Kunca nulėmė Vytauto pasirinkimą eiti kūrybos keliu.

V.Dambauskas studijavo dizainą Telšių dailės technikume (dabar VDA Telšių dailės fakultetas), vėliau - vaizduojamąją dailę Vilniaus dailės institute (dabar - Vilniaus dailės akademija).

Paskui stojo ilga kūrybinė pauzė. Nors darbas visada šiek tiek buvo susijęs su kūryba: Vytautas dirbo dizaineriu, architektu, kūrė baldus, įvairius projektus. Bet ne to ilgėjosi širdis. Neišlietą kūrybinį ilgesį šiek tiek malšino poezija, lydėjusi jį visą gyvenimą, tai priartėdama, tai vėl nutoldama.

Ir visai netikėtai, norėdamas pradžiuginti draugą jubiliejaus proga savo tapytu paveikslu, Vytautas vėl prisiminė tapybą. Ilgai sieloje giliai gulėjęs kūrybinis pradas sulapojo. Treji pastarieji metai buvo itin kūrybiški ir produktyvūs.

2008-aisiais pagaliau išėjo V.Dambausko poezijos knygelė „Spalvos“, į vieną puokštę surinkusi pačius gražiausius jausmus - ilgesį, nerimą, meilę. Kaip pastebėjo Klaipėdos miesto bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė, „tai meditacinė lyrika - savęs pažinimas, susimąstymas, būties klausimai liejasi verlibro metru, o kartais ir baltosiomis eilėmis. Neapsunkintos bereikalingų žodžių eilės spindi harmonijos, pusiausvyros siekiu. Joms antrina į tą pačią knygelę sudėti autoriaus tapybos darbai, puikiai papildantys jausmų paletę ir atveriantys tai, kas žodžiais nenusakoma“.

Klaipėdietis surengė ir ne vieną tapybos bei grafikos darbų parodą. Šiuo metu Klaipėdos miesto bibliotekos padalinyje Giruliuose eksponuojami V.Dambausko guašu tapyti paveikslai. „Skirtingai nuo grafikos, šios abstrakcijos pasižymi įvairesne, išraiškingesne, raibuliuojančių spalvų gama. Teptuko potėpiai ekspresyvūs, bet nerėžiantys akies - atvirkščiai, artimi ir akiai, ir širdžiai. Tai gražus minties ir jausmų, potėpių ir spalvų sąskambis“, - džiaugėsi Girulių bibliotekos darbuotoja Sandra Grauslytė.

Pats V.Dambauskas teigė, kad vis dar neranda savojo stiliaus. Tapo aliejumi ir akrilu peizažus ir romantiškas abstrakcijas, kol, pavargęs nuo spalvų, vėl imasi grafikos kompozicijų. „Net negalvoju, nežinau, kas išeis, tiesiog imu popierių ir piešiu“, - tarstelėjo autorius apie tai, kaip gimsta jo darbai. Anot jo, norisi dar tiek daug visko išbandyti, išragauti, pasimėgauti, reikia skubėti atsigriebti už tuos metus, kai kūrybą buvo užmetęs.

Ketvirtadienį 18 val. Girulių bibliotekoje (Šlaito g. 10A) vyks V.Dumbausko kūrybos vakaras, kuriame skambės ir jo eilėraščiai. O V.Dambausko abstrakcijų paroda ten pat dar veiks iki birželio vidurio. Girulių bibliotekos galerija lankytojams atvira nuo antradienio iki penktadienio 11-17 val. ir šeštadienį 10-16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių