Su klaipėdiečiais uostamiesčio karilionu gros kanadietis

Sekmadienį Klaipėdos karilionu gros VII varpų muzikos festivalio Kaune svečias – Geraldas Martindale’is iš Kanados.

Šeštadienį jis muzikuos su Kauno miesto karilionininkais Giedriumi Kuprevičiumi ir Juliumi Vilnoniu Kauno karilionu ir surengs solinį koncertą susirinkusiems Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Uostamiestyje kanadiečio karilionininko bus galima pasiklausyti sekmadienį net du kartus – 12 ir 18 val.. Jis Klaipėdos senojo pašto bokšte įrengtu karilionu skambins su čionykščiais karilionininkais Kęstučiu Kačinsku ir Stasiu Žilevičiumi, kurie į uostamiestį ir pakvietė G.Martindale’į.

Koncertai – nemokami. Jų patogiausia klausytis Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje (Liepų g. 12), nors geru oru varpų muzika girdima visoje Liepų gatvėje.

Tapęs miesto savitumo simboliu Klaipėdos karilionas – didžiausias šalyje ir vienas iš dviejų Lietuvoje esančių tokio pobūdžio muzikinių instrumentų. Muzikiniais varpais atliekami polifonijos meistrų, Vakarų Europos klasikų bei Lietuvių kompozitorių kūriniai, dažniausiai parašyti specialiai karilionui.

Naujasis Klaipėdos karilionas nulietas 2006-aisiais Olandijoje, „Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje. Jis sudarytas iš 48 naujų lygaus profilio varpų, kurių diapazonas – keturios oktavos. Sunkiausio varpo f1 skersmuo 1163 mm, o svoris – 903 kg. Lengviausio f5 varpo diametras – 182 mm, svoris – 10 kg. Bendras varpų svoris yra apie 5.095 kg. Jie nulieti iš kokybiškos varpų bronzos, kurios sudėtis užtikrina reikalingą tiek mažų ir mažiausių, tiek aukštų dažnių varpų toną. Kiekvienas varpas ne tik savo tonų struktūroje, bet ir derinyje su kitais varpais turi kokybišką skambesį ir tembrą. Pasak karilionininko K.Kačinsko, šis karilionas – pasaulinio lygio instrumentas.

Šiuo metu visuose pasaulio žemynuose yra daugiau nei 600 karilionų, daugiausia Olandijoje – per 200. Lietuvoje yra tik du instrumentai – Kaune ir Klaipėdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių