Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalis, kuris griauna stereotipus bei suteikia saviraiškos laisvę

2011-08-24 13:31
Festivalis, kuris griauna stereotipus bei suteikia saviraiškos laisvę
Festivalis, kuris griauna stereotipus bei suteikia saviraiškos laisvę / DMN nuotr.

Kaip įtraukti jaunimą į socialiai atsakingus projektus, kuriančius naudą miestui ir jo gyventojams? Suteikite jauniems žmonėms saviraiškos laisvę. Būtent šio principo laikosi festivalio „Nescafé Street Art“ organizatoriai, antrus metus laužantys stereotipus apie gatvės kultūrą.

Meno erdvės kūrėjams

Pernai didelės sėkmės sulaukęs grafičių festivalis „Nescafé Street Art“ šiemet vėl grįžta į Vilnių. Tiesa, rugsėjo 6 d. vyksiantis renginys išsiplės ir taps tikruoju gatvės kultūros festivaliu: be grafičių konkursų, atsiras kitų populiarių gatvės meno ir sporto šakų – riedlentininkų, BMX dviratininkų ir gatvės šokėjų.

„Džiaugėmės, kad šiemet festivalis išsiplėtė. Tai reiškia, kad dar daugiau jaunesnių žmonių, dar daugiau skirtingų gatvės meno ir sporto srovių atstovų gaus galimybę nevaržomai realizuoti savo kūrybinį potencialą. Vilniaus gyventojai ir svečiai galės daugiau sužinoti apie Vakaruose populiarias, bet Lietuvoje dar mažai žinomas gatvės meno šakas“, – sako „Nescafé Street Art“ organizuojančios lauko reklamos bendrovės „JCDecaux“ vadovė Žaneta Fomova.

Pasak Ž.Fomovos, tam tikru požiūriu „Nescafé Street Art“ yra unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys.

„Festivalio organizatoriai už savo lėšas tiek pernai, tiek šiemet atnaujina riedlenčių parką šalia Baltojo tilto. Į šį procesą mes įtraukiame jaunus žmones – suteikiame jiems galimybę patiems pagal savo poreikius apipavidalinti parką grafičiais, kartu su jais svarstome, kaip turi atrodyti jų laisvalaikio erdvė. Taip ugdoma jaunimo savivoka ir pagarba savo miestui“, – įsitikinusi Ž.Fomova.

Dalyviams – prizai

Ekstremalaus sporto klubo „Xclub“ vadovas Mantas Paulauskas pabrėžia, kad jauniesiems gatvės kultūros atstovams Vilniuje trūksta erdvių, kur jie galėtų pasireikšti. Todėl, pasak vaikino, šis festivalis labai svarbus jauniesiems sostinės menininkams.

„Manau, kad grafičių piešėjai nepaišytų ant miesto sienų, jeigu tam būtų užtektinai legalių erdvių, o BMX dviratininkai ir riedlentininkai nevažinėtų ten, kur vaikšto žmonės, jeigu turėtų specialiai tam pritaikytų vietų. Organizuojant festivalį siekiama sukurti legalias laisvalaikio erdves gatvės kultūros atstovams“, – teigia M.Paulauskas.

Beje, anot „Nescafé Street Art“ organizatorių, festivalio dalyvių laukia vertingi prizai – grafičių rungties nugalėtojų laukia 5 tūkst. litų prizas, o riedlentininkų, BMX dviratininkų ir gatvės šokėjų rungčių nugalėtojams atiteks po 1 tūkst. litų. Visi norintys dalyvauti festivalyje iki rugsėjo 1 d. turi užpildyti dalyvių anketas interneto svetainėje  www.street-art.lt. Pasak organizatorių, įspūdinga programa ruošiama ir festivalio žiūrovams, kurie galės iš arčiau susipažinti su gatvės kultūros atstovais. Į renginį atvyks žinomas grafičių meistras iš užsienio. Festivalyje taip pat pasirodys keletas žinomų Lietuvos didžėjų ir hiphopo grupių.

Kas yra gatvės šokiai?

Terminu „gatvės šokiai“ apibūdinami šokiai, kurie atliekami netradicinėse uždarose erdvėse – ne studijose, šokių mokyklose, scenose, o gatvėje, kiemuose ar uždaruose vakarėliuose. Labai dažnai gatvės šokius atliekantys šokėjai siekia užmegzti tiesioginį ryšį su nedidele žiūrovų publika, bando įtraukti ją į šokių ritmą. Teigiama, kad gatvės šokiai atsirado XIX a. pabaigoje JAV – tuomet gatvėse dažnai buvo galima pamatyti pagal tradicinius džiazo ritmus šokančių žmonių.

Modernių gatvės šokių klestėjimo laikotarpis prasidėjo praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje. Labai greitai gatvės šokiai išpopuliarėjo ir Vakarų Europoje, o 9-ojo dešimtmečio pabaigoje atkeliavo į Sovietų Sąjungą. Dabar gatvės šokiai apima daug stilių, tarp kurių yra tradicinis džiazas, techno, breikas, breakdance, hiphopas, funkas, lockingas. Dažniausiai gatvės šokiai tapatinami su hiphopo kultūra. Lietuvoje gatvės šokiai dažniausiai užsiima jaunesnio amžiaus žmonės, hiphopo kultūros atstovai.

Kas yra grafičiai?

Vakarų šalyse grafičiai vadinami pačiu moderniausiu miesto menu. Kai kurie grafičių menininkai savo darbus Vakarų šalyse parduoda už dešimtis tūkstančių dolerių. Margaspalvių raidžių ir vaizdų visuma ant pastatų sienų laikoma neatsiejama gatvės kultūros dalimi. Grafitininkų judėjimas suklestėjo XX a. antroje pusėje JAV. Į Europą šis gatvės menas atkeliavo 8-ojo dešimtmečio pabaigoje. Lietuvoje grafičiai pasirodė kiek vėliau – apie 1990-uosius. Pirmieji gatvės menininkų darbai nepasižymėjo įmantrumu – dažniausiai pasirodydavo įvairių užrašų anglų kalba. Praėjus dvidešimčiai metų, Lietuvos autorių darbai patobulėjo. Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų didžiųjų miestų gatvėse galima pamatyti neįprastų formų ir spalvų meno kūrinių. Kai kurie lietuvių menininkai dalyvauja tarptautiniuose grafičių konkursuose ir festivaliuose.

Kas yra riedlentininkai?

Riedlenčių atsiradimas siejamas su banglenčių sportu. Jau 6-ojo dešimtmečio pabaigoje Kalifornijos ir Australijos banglentininkai pradėjo važinėti į paplūdimį stovėdami arba sėdėdami ant vežimėlių, pasiskolintų iš automobilių dirbtuvių, ant kurių gulėdami automechanikai lįsdavo po automobiliais. Pirmosios riedlenčių varžybos įvyko Hermosos paplūdimyje, Kalifornijoje (JAV), 1963 m. Po dvejų metų pasirodė pirmosios gamyklinės riedlentės. Draudimai važinėti miestų centruose turėjo įtakos riedlenčių parkams atsirasti. 7-ajame dešimtmetyje buvo pradėti įrengti riedlenčių parkai, atsirado pirmosios riedlenčių žvaigždės profesionalės, riedlenčių filmai ir žurnalai. Šiuo laikotarpiu susikūrė tokie važinėjimo stiliai kaip slalomas, leidimasis nuo kalnų, laisvasis stilius, šuoliai į tolį.
Devintajame dešimtmetyje atsiradusios medinės rampos ir pakitęs laisvasis stilius atgaivino riedlenčių sportą. Dešimtojo dešimtmečio viduryje riedlenčių sportas buvo įtrauktas į daugelį ekstremalaus sporto žaidynių JAV ir Europoje.

Kas yra BMX dviratininkai?

BMX (angl. Bicycle MotoCross, X raidė žymi angl. cross, nes X primena kryžių, sankryžą) – dviračių krosas, sportas, atsiradęs JAV 7-ojo dešimtmečio pabaigoje. BMX ekstremalus sportas atsirado Kalifornijoje 8-ojo dešimtmečio pradžioje. BMX dviračiai JAV išpopuliarėjo 8-ojo dešimtmečio pabaigoje. BMX dviratis tapo labai populiarus tarp jaunimo, nes tai gana maža, lengvai judanti transporto priemonė. BMX dviračiai naudojami tiek krosui, tiek akrobatikos rungtims. Tačiau daugumai žiūrovų labiau mėgsta BMX dviračių akrobatiką. Nuo 1995 m. pastebimas didėjantis populiarumas, daugėja žiūrovų. Rengiama daug parodomųjų rungtynių, tokių kaip „X-games“ (JAV). Daugelis BMX dviratininkų sugeba išdarinėti pačius įvairiausius akrobatinius triukus su savo nedideliais dviračiais. Šuoliai, suktukai, dviračio pasisukimas ore, važiavimas ant vieno rato, tai – tik keletas triukų iš BMX dviratininkų arsenalo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų