Pereiti į pagrindinį turinį

Kultūros sostine Žagarę paskatino tapti miestelių nykimas

2015-01-22 14:40
BNS inf.
Žagarės dvaras
Žagarės dvaras / wikipedia.org nuotr.

Kultūros sostine šiemet paskelbta Žagarė yra pirmasis Kultūros sostinės projektas, kurį vykdys regioninis parkas.

Pasak Žagarės regioninio parko direktoriaus Mindaugo Balčiūno, priežastis, paskatinusi pretenduoti į kultūros sostinės titulą, – mažų miestelių, tokių kaip Žagarė, nykimas.

„Esame Žagarės patriotai ir norime į ją atkreipti dėmesį, juolab, kad kultūrinis gyvenimas čia aktyvus. Taip pat norime sugriauti mitą, kad saugomos teritorijos yra savotiški uždari rezervatai, kur nieko negalima daryti, kurti, pristatyti visuomenei“, – Kultūros ministerijos pranešime ketvirtadienį cituojamas Žagarės regioninio parko direktorius.

Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis sakė, kad šis statusas rajonui – didelė garbė. Šia proga iš Joniškio visi renginiai bus perkelti į šiųmetinę kultūros sostinę.

„Joniškio rajone yra du miestai – Joniškis ir Žagarė. Iniciatyva tapti Lietuvos kultūros sostine prasidėjo nuo Žagarės regioninio parko, o savivaldybė jai pritarė. Mūsų laukia dideli iššūkiai, mat visus renginius iš Joniškio šįmet perkeliame į Žagarę. Be kitų svarbių renginių, šįmet laukia Europos kaimiškųjų bendruomenių chartijos didysis susitikimas Žagarėje, kuriame dalyvaus 28 šalių atstovai, taip pat šioje chartijoje dalyvauja žagariečiai. Šįmet laukiame ir po visą pasaulį išsibarsčiusių kraštiečių“, – pažymėjo Joniškio rajono meras.

Didelėje „Žagarės – Lietuvos kultūros sostinės“ programoje išsiskiria Tarptautinis meno festivalis „Žagarė fringe festival“, Respublikinės medžioklės trofėjų parodos atidarymas grafui Naryškinui priklausiusioje medžioklės rezidencijoje. Taip pat vasarą vyks Žydų kultūros dienos Žagarėje, išsaugojusioje nemažai žydų architektūros paveldo. Žiūrovų ir klausytojų lauks senųjų tradicijų ir sunkiosios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“, Respublikinis lėlių teatrų festivalis „Žagarės vyšniuko gimtadienis“ ir daug kitų renginių.

Projektas „Lietuvos kultūros sostinė“ pradėtas 2008 metais kaip programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ dalis. 2008 metais Lietuvos kultūros sostine pirmą kartą paskelbti Zarasai, 2009 metais – Plungė.

Šio projekto tikslas – skatinti Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų kultūrinį aktyvumą, plėtoti kultūrą ir meną regionuose, mažinti mažesnių miestų ir miestelių kultūrinio gyvenimo atotrūkį.

Taisyklės nustato, kad Lietuvos kultūros sostinė – konkurso būdu išrinktas geriausias kultūros ir meno projektas, įgyvendinamas bet kuriame Lietuvos mieste ar miestelyje, išskyrus Vilnių. Konkursas organizuojamas kas treji metai, laimėtojų eiliškumas nustatomas trejiems metams. 2010–2012 metais laimėjęs projektas gaudavo po 100 tūkst. litų iš valstybės biudžeto (dar tiek arba daugiau sudaro savivaldybės biudžeto ir rėmėjų lėšos). Nuo 2013 metų skiriama 200 tūkst. litų atsižvelgiant į tai, kad projektas didelis, veiklos vykdomos per visus metus. Dabar ši suma sudaro 57 tūkst. 924 eurus.

Pernai kultūros sostine buvo Panevėžys, 2016 metais ja taps Telšiai. Šiemet bus skelbiamas konkursas išrinkti 2017–2019 metų kultūros sostines.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų