Pereiti į pagrindinį turinį

M.Švėgžda von Bekkeris smuikuos su Klaipėdos kameriniu orkestru

2011-02-25 17:57
M.Švėgžda von Bekkeris smuikuos su Klaipėdos kameriniu orkestru
M.Švėgžda von Bekkeris smuikuos su Klaipėdos kameriniu orkestru / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Koncerte „Tas paslaptingas garso spindesys” penktadienį su Klaipėdos kameriniu orkestru uostamiesčio publikai grieš smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris.

Mokytojauja Klaipėdoje

„Gyvenime svarbiausia būti savimi ir elgtis natūraliai. Tada artimesnis kelias į laimę ir paprasčiau būti laimingam“, – mano atlikėjas, šuo metu dažnai keliaujantis maršrutu Vilnius–Klaipėda. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstantis smuiko specialybę jis šiemet mokytojauja ir Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje.

„Klaipėda – visiškai kitoks miestas nei Vilnius ar Kaunas. Čia ir kitoks klimatas, ir kitokia architektūra, spinduliuojanti germaniškos ir kitų kultūrų paslaptis. Klaipėda turi uostą, o visi uostamiesčiai yra kupini laisvės, drąsos ir demokratijos. Ne vieną uostamiestį pažįstu: gyvenau Hamburge, buvau Amsterdame, Helsinkyje, Stokholme... Tad galiu drąsiai teigti, jog Klaipėda – tikras uostamiestis. Čia labai „faina“. „Draivas“!“ –  prieš penkerius metus viename interviu kalbėjo smuikininkas.

16 metų M.Švėgžda von Bekkeris gyveno užsienyje: iš pradžių Hamburge, kur studijavo aukštojoje muzikos mokykloje, vėliau – Paryžiuje. Praėjusiais mokslo metais jis stažavosi Bostono universitete JAV. Ten dalyvavo garsių profesorių paskaitose bei meistriškumo kursuose, surengė VII „Alternatyvos“ festivalį „The Celebration of Lithuanian Culture“. Lietuvos garbės kultūros atašė vardą pelnęs smuikininkas teigė, kad kultūroje ieško esmės ir teisybės – gilumos.

Kūrinį paredagavo savaip

Su Klaipėdos kameriniu orkestru čia smuikininkas pasirodys jau antrą kartą. Savo programą jie pradės Felixo Mendelssohno Bartholdy koncertu smuikui ir styginiams d-moll, kurį kompozitorius parašė būdamas vos 13 metų. M.Švėgžda von Bekkeris prisimena, kad šį kūrinį grojo 2000-aisiais Suomijoje su Mikkeli kameriniu orkestru ir taip pat be dirigento.

„Tuomet klausiausi, ką daro Gidonas Kremeris ir stengiausi stiebtis. Prieš keletą metų, kai pradėjau kurti savo miniatiūras, atsirado pirmieji mano paties štrichų, frazuotės pažymėjimai. Nusprendžiau paredaguoti šį kūrinį, pridėdamas ir savų harmonijų nedidelėse jo kadencijose“, – pasakojo kūrybiškumo nestokojantis smuikininkas, rodydamas pieštuku primargintas kūrinio natas.

„Niccolo’s Paganini’o Variacijas G.Rossini’o operos „Mozė Egipte“ tema groju, kaip parašyta originale – vien tik sol styga. Šį kūrinį pavadinčiau „koncertu balsui“, nes N.Paganini, sekdamas itališka belcanto mokykla, smuiku norėjo pamėgdžioti balsą. Tai man sakė močiutė, smuiko pedagogė Elena Strazdaitė-Bekerienė“, – aiškino muzikantas.

Johanneso Brahmso Vengrų šokį Nr.1 g-moll M.Švėgžda von Bekkeris vadina viena virztuoziškiausių smuiko pjesių. „Kadangi esu J.Brahmso konkurso laureatas, ryžausi ją pagroti“, – šypsojosi atlikėjas.

Garsais piešia nuotaikas

Antroje vakaro dalyje Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, atliks Dmitrijaus Šostakovičiaus VIII styginių kvarteto orkestrinę versiją.

M.Bačkaus nuomone, „tai vienas labiausiai žinomų kompozitoriaus kamerinių opusų, garsais piešiantis niūrias Antrojo pasaulinio karo nuotaikas“.

O koncertą užbaigs Wojciecho Kilaro  „Orawa“ – judraus tempo kompozicija, prisodrinta etnomuzikinių elementų.

M.Švėgžda von Bekkeris, pasak muzikologės Vytautės Markeliūnienės, sugeba „kartais, sakytum, iš nieko įskelti kaitrias kūrybos žiežirbas“. „Kad jos palytėtų, apšviestų ir sušildytų sužvarbusias jūsų sielas!“ – linkėjo publikai šio projekto organizatoriai. Tai bus jau paskutinis uostamiesčio Koncertų salės žiemos repertuaro koncertas.

M.Švėgždos von Bekkerio ir Klaipėdos kamerinio orkestro koncertas „Tas paslaptingas garso spindesys” – vasario 25 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).

Bilietai – po 15, 20, 30 Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų