„Sweets“ paroda: jaudulys atrandant dabarties skonį

„Greitai vėl skuosi bėgtakiu viską pamiršęs, bet dabar laikas pasimėgauti tuo, kur esi, ką veiki ir kaip jautiesi“, – rašoma grafikos dizainerės Miglės Ceinorytės virtualiosios personalinės parodos „Sweets“, eksponuojamos „IRGI galerijoje“, anotacijoje. Menininkė ragina žiūrovus atrasti malonumą skanauti dabartį lyg saldainį: valgant po truputį, iš lėto pasineriant į jo skonių paletę.

Laikinas sustojimas

Dabartį šiuolaikinis žmogus yra linkęs prabėgti, kadangi jo tikslai – ateityje. Tačiau ateities dar nėra, todėl viskas, ką turime, yra dabartis. Virtualiojoje parodoje M.Ceinorytė tarsi pristabdo nuolatinio skubėjimo režimu veikiantį žiūrovą.

Eksponuojami skaitmeniniai ir skaitmenizuoti piešiniai veikia puikiai – minimalistinė grafikos dizainerės kūrinių estetika, abstraktumas leidžia kiekvienam žiūrovui juos prisitaikyti sau. Laikinas sustojimas tampa būtina sąlyga įsižiūrėti į peizažus primenančius kūrinius.

Šie peizažai nepriklauso jokiai vietovei ir neturi tikslių geografinių koordinačių. Juk su konkrečiomis vietomis mus susieja jausminiai patyrimai, kurie aplankytas vietas apipina individualiomis patirtimis ir formuoja ryšius. Taip atrandame istorijas apie mus jose ar jas mumyse. Pasisavindami po nedidelį gabalėlį realios vietos, kuriame savo vidinį peizažą. Jame aplinkos fragmentai praranda savo fiziškumą ir, susiliedami su kitais fragmentais, tampa vidinės visumos dalimi.

Kadras iš virtualiosios parodos.

Žvilgsnis į save

Formų skaidrumas, santūrus spalvingumas, tuščios erdvės dominavimas ir vaizdo grūdėtumas yra pagrindiniai vizualūs M.Ceinorytės kompozicijų elementai. Virtualiojoje parodoje atsiradęs papildomas – judesio – elementas žiūrovą veikia kaip šiek tiek hipnotizuojantis, šiek tiek virš dabarties momento pakylėjantis veiksnys.

Konceptualūs piešiniai sukelia žiūrovui vidinį jaudulį judančiose kompozicijose atrandant dabarties skonį.

Praplėsdamas kūrinių patyrimo galimybes, judesio elementas, sykiu, plečia ir žiūrovo suvokimą apie dabartį. Iki parodos jis mąstė, kad dabartis yra nuobodus ir statiškas buvimas, sekant savo mintis, kurios vis stengiasi grįžti į praeitį ar nukeliauti į ateitį, o praleidęs šiek tiek laiko virtualiojoje menininkės parodoje, jis gali pradėti mąstyti plačiau, nes žiūrėjimas į M.Ceinorytės piešinius išryškina dabarties momento gylį.

Sėdėjimas (ar stovėjimas) vienoje vietoje ir žiūrėjimas į ekraną nuo vieno kūrinio pereinant prie kito, sužadina ne tik estetinį malonumą, bet ir pakreipia žiūrovo žvilgsnį į save, paskatina ieškoti, kokias mintis, jausmus sukelia eksponuojami piešiniai ir kaip jie integruojasi į vidinį peizažą.

Subtilūs, jautrūs M.Ceinorytės kūriniai – ne tik estetinis malonumas. Konceptualūs piešiniai sukelia žiūrovui vidinį jaudulį judančiose kompozicijose atrandant dabarties skonį.


Kas? Paroda „Sweets“.

Kur? „IRGI galerijoje“.

Kada? Veikia iki rugsėjo 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių