Teatrų festivalis „Šermukšnis“: nuo savęs – pasaulio link (programa)

Vasaros renginių maratonas Klaipėdoje tęsiasi. Liepos pirmąjį savaitgalį krantinę, prie kurios prisiglaudęs stovėjo ir netrukus sugrįš burlaivis „Meridianas“, papuoš teatro scena. Čia vyks XVII tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“.

Griaus mus skiriančias sienas

1985-aisiais prasidėjęs kaip kamerinių spektaklių šventė, „Šermukšnis“ kasmet brendo, išėjo į Klaipėdos gatves bei aikštes ir tapo vienu žiūrovų mėgstamiausių vasaros renginių uostamiestyje.

Žvejų rūmų kas dveji metai rengiama šventė turiningai praleisti savaitgalį gryname ore šiemet pakvies liepos 5–7 d.

Per tris dienas festivalio žiūrovams bus pristatyta 13 projektų (du iš jų – vaikams). Iš užsienio atvyks Latvijos, Kosovo, Ukrainos ir Suomijos teatrai. Gaila, kad žymiai sumažėjus festivalio finansavimui, teko atšaukti kai kurių užsienio svečių vizitus „Šermukšnyje“. Lietuvai jame atstovaus šeši kolektyvai – iš Klaipėdos ir Vilniaus. Festivaliui sutapus su Valstybės diena, šiai iškiliai datai bus skirtas teatralizuotas koncertas.

Festivalio renginius kasdien publikai pristatys aktorė Virginija Kochanskytė.

Dailininko Anatolijaus Klemencovo sukurta šventine atributika festivalio metu pasipuoš miesto centro ir senamiesčio aikštės.

Visi festivalio „Šermukšnis“ renginiai nemokami, tik į baigiamąjį spektaklį „Švyturio menų doke“ teks pirkti bilietus.

Improvizuotas „Teatrabaris“ kas vakarą po paskutinio vaidinimo kvies pasidalyti įspūdžiais teatro kritikus, aktorius ir žiūrovus.

A se versus mundum / nuo savęs – pasaulio link...“ – tokį motto šiemet skelbia festivalio įkūrėjas ir meno vadovas režisierius Alvydas Vizgirda.

„Teatras gatvėje yra tas reiškinys, kuriuo galima pasiekti bet kurio žmogaus sielą. Teatrų, išėjusių į gatves tikslas toks pat, kaip ir kitų menų festivalių – skleisti grožį, džiuginti sielą, griauti žmones skiriančias sienas. Kiek leidžia mūsų galimybės, pristatysime teatrus, kuriems sekasi peržengti pilkos kasdienybės ribas, perprasti mirties, prisikėlimo ir gyvenimo džiaugsmo paslaptis“, – sakė jis.

A.Vizgirdos vadovaujamas Klaipėdos Pilies teatras pernai tapo organizacijos NETA (New European Theatre Action) nariu. Bendradarbiaujant su šia organizacija, šiemečiame „Šermukšnyje“ norima atkreipti dėmesį į mažų šalių problemas – kalbą, identiteto nykimą, išlikimą.

Atvyks svečių iš Kosovo

Pernai Klaipėdos Pilies teatras sėkmingai dalyvavo festivalyje „MonoAKT“ Prištinoje (Kosovo Respublika). Ten užmezgė ryšius su pasaulinio pripažinimo vis dar siekiančios jaunos respublikos teatralais. Gražaus bendradarbiavimo vaisius – pirmoji Kosovo aktorių viešnagė Klaipėdoje.

Delegacijos vadovas – režisierius ir aktorius, profesorius Mentoras Zymberajus garsus ne tik Balkanų šalyse, bet ir visoje Europoje. Kaip žiuri narys jis yra dalyvavęs Visagino monospektaklių festivalyje „Atspindys“. M.Zymberajus „Šermukšnyje“ atstovaus teatro ir kino namams „AKT“. Jis pristatys savo autorinį monospektaklį „Netrukdyti...!”. Šiame vaidinime yra vos keli žodžiai. Visas spektaklis pagrįstas fiziniu veiksmu, todėl jame keliamos problemos suprantamos visomis pasaulio kalbomis.

Kitas festivalio svečias iš Kosovo – teatras „Dodona“, prieš 20 metų tapęs šios respublikos kultūriniu fenomenu ir albanų saviraiškos epicentru. Klaipėdoje jis parodys žaismingą komediją „Kur.. Kas?“. Aistra ir gyvenimas, svetimavimas, liūdesys, profesija... Šias temas nagrinėjančią pjesę autoriai pristato komiškai, kaip iššūkį teatro „profesionalams“.

Ukrainietiškas folkloro vakaras

Festivalio publika taip pat kviečiama į ukrainietiškas „Vakarones“. Liaudiškų papročių prisodrintą folklorinį spektaklį parodys teatras iš Kijevo „Koleso“.

Audringų istorinių sūkurių metu susikūręs šis kolektyvas dabar jau turi akademinio teatro statusą ir laikomas vienu įdomiausiu pastarųjų dešimtmečių teatru Ukrainoje. Jo įkūrėja ir meno vadovė – šalies liaudies artistė Irina Kliščevskaja.

N.Gogolio personažų kompanijai, šėlstančiai muzika ir šokiais „pagardintame“ vyksme, už šią folkloro fiestą plojo tarptautinių festivalių Prancūzijoje, Rusijoje, Turkijoje žiūrovai.

Suomiai pažers juodojo humoro

Teatro „Centre Buoy“ iš Helsinkio (Suomija) spektaklis „Bette’Sis’ O’Valley“ – tai juodojo humoro pasakojimas apie džiazo legendą iš Amerikos „tolimųjų Pietų“.

Spektaklyje seno dainininko patirtis susimaišo su dūminio baro atmosfera, lydima gyvos Bojan Baric muzikos. Aktorė Satu Paavola vaidina vakaro pagrindinį vaidmenį. Ji valdys realaus dydžio lėlę ir bus jos padėjėja.

„Pašėlkime! Galų gale, kodėl mes čia? Mes čia tam, kad gerai padžiazuotume šįvakar!“ – kviečia festivalio svečiai iš Suomijos.

Jie ir atidarys „Šermukšnį“.

Vaidins ir klaipėdiečiai

Uostamiesčio publikai bus puiki proga „Šermukšnyje“ pamatyti savų teatrų vaidinimus, kurių dar nematė.

Tik prieš porą metų susikūręs Apeirono teatras parodys eksperimentinę komediją su tragedijos motyvais „Fliuchšteino moterys“.

Pilies teatras po pertraukos sugrąžins į sceną interneto svetainių komentatorius ir jų „aukas“ didelio populiarumo sulaukusiame spektaklyje „Milijono šypsenų miestas“. Už jį režisierius A.Vizgirda pelnė Klaipėdos „Padėkos kaukę“.

Apie šiuos spektaklius jau plačiai rašyta spaudoje.

O „Taka“ – tai lietuviškojo šamano Beno Šarkos pasirodymas – kaip visada, intriguojantis ir nenuspėjamas.

Du spektakliai – vaikams

Festivalis nepaliks nuošalyje ir jaunųjų žiūrovų – vaikų.

Liepojos lėlių teatras jiems skirs spektaklį „Grufas“ populiarios D.Dolson knygos motyvais. Kaimynai latviai suvaidins linksmą istorija apie peliuką, kuris savo fantazija pritrenkė viso miško gyventojus. Ir jis pats nustebo, kai sutiko savo fantaziją gyvenime...

Aleksas Mažonas ir jo pantomimos teatras „A“ pakvies improvizuoti su D.Biseto pasakų herojais. Spektaklis „Ponas Krokokatinas“ ves vaikus į  nuotaikingą pasakų, žaidimų, įvairių keistenybių ir nuotykių šalį iliuzijų bei naujų atradimų takais.

Šie spektakliai kurti vaikams, bet patinka ir tėveliams.

Netrūks smagios muzikos

Muzika skambės viso festivalio „Šermukšnis“ metu.

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną įvyks teatralizuotas koncertas „Sveikinu Lietuvą!“. Jame savo specialius šventinius pasirodymus švenčiančiai publikai dovanos visi festivalio dalyviai, kuriems „diriguos“ Aidas Giniotis.  Prie teatralų taip pat prisijungs populiarioji Ieva Narkutė, o garsiausiai, be abejo, pasveikins Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų orkestras.

Su A.Giniočiu ir teatro „Atviras ratas“ aktoriais dar kartą bus proga susitikti koncerte „Juodraštis“. Tai vis atnaujinama ir nepabostanti Keistuolių teatro bei žinomų bardų šlagerių programa – nuoširdi ir šmaikšti, atvira ir nuoširdi.

Teatrinės fiestos gryname ore pabaigoje – finalinis folkroko grupės „Varnos“ koncertas.  Jaunas klaipėdiečių kolektyvas pavargusius nuo teatro atgaivins melodingomis fokloro spalvomis bei roko energija.

Finale – spektaklis-provokacija

XVII tarptautinio gatvės teatrų festivalio „Šermukšnis“ pabaigos akordas nuskambės „Švyturio menų doke“. Festivalį vainikuos ne tik publikos ypatingai mėgstamas, bet ir keturis Auksinius scenos kryžius pelnęs spektaklis-provokacija „Mr. Fluxus, arba Šarlatanai?“.

Teatro chuliganais vadinamų teatro judėjimo „No Theatre“ aktorių, vedamų režisieriaus Vido Bareikio, spektaklis sukurtas remiantis Amerikos lietuvio Jurgio Mačiūno – meninio judėjimo „Fluxus“ pradininko – gyvenimo faktais.

Tai šiuolaikinis aštrus dialogas su „Fluxus“ kūrėjais, jų laikmečiu. Nors po daugelio metų alternatyvaus meno kūrimas iš tikrųjų tebebyloja apie tą patį – stereotipų laužymo svarbą...

Tai vienintelis „Šermukšnio“ spektaklis, į kurį reikės pirkti bilietus. Kol kas jų dar yra, bet geriau paskubėti, nes greitai nebeliks. Šis spektaklis Klaipėdoje bus rodomas pirmąsyk.

Programa

Aikštėje prie „Meridiano“ krantinės

Liepos  5 d.

18 val. – festivalio atidarymas. Lėlių teatro „Centre Buoy“ (Suomija, Helsinkis) spektaklis jaunimui „Bette’Sis’ O’Valley“ (rež. Titta Halinen).

19 val. – akademinio teatro „Koleso“ (Ukraina, Kijevas) folklorinis vakaras „Vakaronės“ N.Gogolio personažų kompanijoje (aut. ir rež. Irina Kliščevskaja).

20 val. – Klaipėdos Pilies teatro (Lietuva) spektaklis pagal interneto komentarus „Milijono šypsenų miestas“ (aut. ir rež. A.Vizgirda).

21.30 val. – Apeirono teatro (Lietuva, Klaipėda) eksperimentinė komedija su tragedijos motyvais „Fliuchšteino moterys“ pagal D.Madsen romaną „Sapnų dėžutė“ (rež. Greta Kazlauskaitė).

Liepos 6 d.

18 val. – Liepojos lėlių teatro (Latvija) spektaklis vaikams „Grufas“ D.Dolson knygos motyvais (rež. Leldė Eglinska).

19 val. – teatro „Dodona“  (Kosovas, Priština)  spektaklis „Kur... Kas?“ (rež. Elmaze Nura).

20.30 val. – Gliukų  teatro (Lietuva, Klaipėda) judesio spektaklis „Taka“ (rež. ir atlik. Benas Šarka).

21.30 val. –  teatralizuotas koncertas Valstybės dienai „Sveikinu Lietuvą!“. Dalyvaus Ieva Narkutė (Lietuva), Mentoras Zymberajus (Kosovas), pantomimos teatras „A“, Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų orkestras, teatrų „Atviras ratas“, „No Theatre“ (Lietuva), „Koleso“ (Ukraina) aktoriai. Koncertą ves Aidas Giniotis.

Liepos 7 d.

17 val. – pantomimos teatro „A“ (Lietuva, Klaipėda) spektaklis vaikams D.Biseto pasakų motyvais „Ponas Krokokatinas“ (rež. Aleksas Mažonas).

18 val. – teatras „Atviras ratas“ (Lietuva, Vilnius) pristatys A.Giniočio autorinių dainų koncertą „Juodraštis“. Muzikuos aktoriai A.Giniotis, Agnė Kaktaitė, Ieva Stundžytė, Judita Urnikytė, Jonas Šarkus, Vytautas Leistrumas.

19 val. – teatro ir kino namų „AKT“ (Kosovas, Priština) monospektaklis „Netrukdyti...!“ (aut., rež. ir atlik. M.Zymberajus).

20.30 val.folkroko grupės „Varnos“ (Lietuva, Klaipėda) koncertas (Irena Žilakauskaitė – vokalas, Povilas Dabkus – gitara, Aurimas Martinkus – klavišiniai, Dmitrijus Komarovas – būgnai).

„Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3)

20.30 val. – teatro judėjimo „No Theatre“ (Lietuva, Vilnius) spektaklis-provokacija „Mr. Fluxus, arba Šarlatanai?“ (rež. Vidas Bareikis).

Visi festivalio renginiai aikštėje prie „Meridiano“ krantinės – nemokami. Į spektaklį „Švyturio menų doke“ bilietai – po 20 Lt, jie platinami Žvejų rūmų ir „Tiketa“ kasose, prieš pat spektaklį –„Švyturio menų doke“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių