Pereiti į pagrindinį turinį

Tekstilės bienalė: nuo tradicinių audinių iki sumanių drabužių

2011-09-15 13:41
Tekstilės bienalė: nuo tradicinių audinių iki sumanių drabužių
Tekstilės bienalė: nuo tradicinių audinių iki sumanių drabužių / F4 menininkų kolektyvo "The Camellia" nuotr.

Protingi drabužiai, reaguojantys į vilkinčiojo emocinę būseną, pasaulinės tekstilės žvaigždės, jėgas suvieniję vizualiojo meno ir šokio atstovai – visa tai bus galima išvysti po savaitės prasidedančioje Kauno bienalėje „Tekstilė‘11“.

Trys laiko kryptys

„Per bienalę Kaunas taps ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio tekstilės sostine“, – užsiminė bienalės valdybos pirmininkė tekstilininkė Laima Oržekauskienė.

Šiemetė bienalės programa susideda iš trijų dalių, angliškai skambančių tarsi komandos arba magnetolos mygtukų pavadinimai: „Dar kartą“ (Rewind), „Šokam“ (Play) ir „Pirmyn“ (Forward).

„Programų pavadinimai simbolizuoja tris laiko kryptis mene: praeitį, dabartį ir ateitį. Bienalė šiais metais kalba apie meną, mokslą ir pramonę. Po bienalės stogu šiemet glaudžiasi konkursinė ir kviestinių menininkų parodos, didžiausia Europoje tekstilės konferencija, išmaniosios tekstilės paroda, šokio ir vizualiųjų menų programa, Fluxus savaitė ir daugybė kitų renginių“, – vardijo bienalės vadovė menotyrininkė Virginija Vitkienė.

Garsių šiuolaikinio meno atstovų, parodų, paskaitų, atvirų kūrybinių dirbtuvių ir kitų renginių turtingoje bienalės programoje šiemet dalyvaus per 300 menininkų iš 40 pasaulio šalių. Į Kauną atkeliauja įvairių šalių meno kolekcijos, edukacinės programos, naujas požiūris į tekstilę ir žongliravimas istorija.

Sulaukė kandidatų antplūdžio

Viena įdomiausių bienalės dalių vadinama konkursinė programa, turtinga šiuolaikinio meno kūrinių.

„Konkursinė programa sulaukė daugiau kaip 300 paraiškų iš 43 šalių atstovų. Tai rodo, kokio susidomėjimo bienalės renginiai sulaukia visame pasaulyje. Konkursas buvo didžiulis – tarptautinė komisija parodai atrinko tik 31 projektą“, – pasakojo bienalės vadovė.

Programoje „Dar kartą“ bus pristatytos kviestinių tekstilės žvaigždžių ir konkurso būdu atrinktų menininkų parodos. „Tokio masto parodų bienalėje dar neturėjome. Kad sutalpintume visus norimus eksponuoti kūrinius, muziejininkams teko atlaisvinti beveik visas M.Žilinsko dailės galerijos parodines erdves“, – išskirtinį parodų mastą pabrėžė V.Vitkienė.

Pristatys ateities drabužius

Šalia bienalės konkursinės parodos, M.Žilinsko dailės galerijoje bus pristatyta ir garsioji Lozanos bienalės kolekcija. 1962 m. pradėtas organizuoti didžiulis tarptautinis renginys tapo tekstilės atgimimo ženklu, žyminčiu jos posūkį šiuolaikinio meno link.

Per 30 šios bienalės istorijos metų jos kolekcijoje sukaupta daugybė garsių tekstilės menininkų kūrinių, nemažai jų atkeliauja į Kauną.

Toje pačioje galerijoje tilps ir lietuvių bienalės užsakymu, vaizdžiai tariant, nuo nulio sukurta paroda „Dar kartą istorija“, kuriai pagal garsius, didelę įtaką kitiems menininkams turėjusius lietuvių vizualiojo meno kūrinius šių dienų tekstilininkai žakardo staklėmis išaudė naujus kūrinius.

M.Žilinsko dailės galerijoje glausis ir išmaniosios tekstilės produktų paroda „Dar kartą į ateitį“. „Parodoje pristatysime labai įdomių dalykų, susijusių su tekstilės ateitimi: audinių, prisitaikančių prie karščio ir šalčio; spalvą keičiančių audinių; drabužių, reaguojančių į žmogaus nuotaiką ir sveikatos būklę“, – intrigavo V.Vitkienė.

Kviestųjų menininkų parodos įsikurs Kauno paveikslų galerijoje. Tarp tokių bienalės svečių šiais metais – ypatingos žvaigždės. Pirmą kartą Lietuvoje bus parodyti žymaus britų menininko Yinkos Shonibare‘o vaizdo darbai, surengtos tekstilininkių Reiko Sudo (Japonija) ir Lios Cook (JAV) personalinės parodos.

Brazilai kuria instaliaciją

Programoje „Šokam“ šiuolaikinis šokis jungsis su vizualiaisiais menais: Tarptautinio šokio festivalio „Aura“ ir Kauno bienalės parengtoje programoje gimsta šeši tarpdisciplininiai pasirodymai.

Dalyvauti šioje programoje į Kauną atvyko garsieji gatvės menininkai iš Brazilijos, prisistatantys pseudonimu Os Gemeos (išvertus iš portugalų k. – dvyniai). Savo grafitais menininkai yra papuošę Kauno paveikslų galerijos fasadą, VDU menų galerijos 101 interjerą, Kauno valstybinio dramos teatro kiemą. Šįkart dvyniai Otavio ir Gustavo Pandolfo Kaune paliks ne jiems įprastą grafitinį parašą, bet instaliaciją. Namą primenantis kūrinys turėtų užimti svarbią vietą vokiečių choreografo su „Auros“ šokėjais statomame šokio spektaklyje „Melancholijos dėžutė“. Su jiems reikalingomis medžiagomis broliai jau įsikūrė Kauno paveikslų galerijoje – netrukus čia turėtų gimti instaliacija. „Tai bus utopinė, siurrealistinė erdvė, perpasakojanti mūsų šeimos istoriją“, – užsiminė vienas garsiųjų brazilų. Dvyniai turi lietuviško kraujo: jų mamos Margaridos Ledos Kančiukaitis-Pandolfo tėvas – iš Kauno kilęs lietuvis emigrantas. Kuriant instaliaciją, prie Os Gemeos prisijungs ir jų mama bei teta Veronique Kančiukaitis: jos instaliaciją papildys tapybos darbais ir siuviniais.

Profesionalų suvažiavimas

Svarbiausiu į ateitį nukreiptos programos „Pirmyn“ akcentu taps tarptautinė Europos tekstilės tinklo (ETT) konferencija. Tai – garsiausia, solidžiausia pasaulyje tekstilės konferencija. „Mums yra didžiulė garbė, kad šiemet, švenčiant ETT ir garsiausio pasaulyje tekstilės meno žurnalo „Textile Forum“ veiklos 30-metį, konferenciją nuspręsta surengti Kaune“, – užsiminė L.Oržekauskienė.

Pasiteiravus, ar lietuvių tekstilininkai konferencijoje lauks kolegų iš užsienio patarimų, pašnekovė atsakė: „Lietuva pasaulinėje tekstilės arenoje užima svarbias pozicijas. Mes esame tie, kurie dalyvauja kuriant tekstilės ateitį, todėl patarimų nelauksime, lauksime diskusijų ir bendradarbiavimo.“

Konferencijoje dalyvaus apie 150 tekstilės meno, dizaino, pramonės ir mokslo profesionalų iš viso pasaulio. Skaityti pranešimų į Kauną atvyks ryškiausios šiuolaikinio tekstilės meno žvaigždės, nemažai jų Kaune pristatys ir savo personalines parodas.

Keps duoną praeiviams

Kiti programos „Pirmyn“ renginiai skatins menininkų bendradarbiavimą (veiks kūrybinės dirbtuvės), jaunųjų menininkų kūrybingumą. Penkių šalių aukštosios mokyklos šiai programai atveža savo studentų parodas.

Pasyviu programos „Pirmyn“ dalyviu rizikuoja tapti kiekvienas kaunietis: akcijoje „Duona kasdieninė“ įvairiatautė menininkų komanda keps duoną pagal skirtingų šalių receptus, vėliau gatvėje prie ilgo „globalaus“ stalo ja dalysis su kauniečiais.

Atgaivins „Kanklių“ palėpę

Berlyne gyvenanti žymi tekstilininkė, interaktyvių meno projektų autorė Inga Likšaitė su choreografais ir šokėjais norvegu Kenneth‘u Flaku bei este Külli Roosna programai „Šokam“ ruošia bendrą projektą – performansą „Ratu“. Pasak projekto autorių, kūryba prasidėjo nuo nulio. Skirtingose šalyse gyvenantys menininkai pavasarį pasikeitė kontaktais ir prasidėjo virtualus bendradarbiavimas: elektroniniais laiškais, per programą „Skype“ keitėsi idėjomis, kaip turėtų atrodyti jų bendras darbas. Tiesioginių susitikimų įvyko vos keletas. I.Likšaitė tikina, kad nebuvo sudėtinga išeiti už jai įprastų tekstilės ir vizualinio meno ribų. „Nebuvo ir tokių situacijų, kad aš kažką sugalvočiau, o choreografai sakytų: ne, tai neįmanoma. Toks tarpdisciplininis projektas – įdomi, nauja patirtis“, – pasakojo menininkė.

Kuriamo performanso koncepcija nuolat keitėsi: nuo laiko suvokimo, kaip pagrindinės kūrinio temos, pereita prie žmonių santykių, galiausiai vėl nuspręsta, kad laiko tema liks esminė. Pasak projekto autorių, „Ratu“ sukurtas perdarant, pjaustant, dublikuojant, išverčiant savo pačių darbus ir sujungiant juos nauja tvarka, kurioje kūno kalba ir tekstilė audžia savitą kalbą. Performansas šiuo metu nėra iki galo išbaigtas. „Mes dar turime šiek tiek laiko – premjera įvyks spalio pabaigoje, – guodžiasi I.Likšaitė. – Kol kas tik galvoje nešiojuosi ir instaliacijos šiam performansui idėją – ją sudarys tekstilinės detalės bei mano ir Claudios Rohrmoser sukurta vaizdo medžiaga. Stengsiuosi užvaldyti visą erdvę, kurioje vyks performansas.“ Menininkė prisipažino erdvės, kurioje vyks performansas, dar nemačiusi. „Žinau, kad tai bus neveikiančio kino teatro „Kanklės“ palėpė. Per šį vizitą Kaune ruošiuosi apžiūrėti erdvę. O kol kas mano galva labiau užimta bienalės parodų ekspozicijų įrengimu M.Žilinsko dailės galerijoje – esu viena iš trijų šių ekspozicijų architektų“, – I.Likšaitė instaliacijos kūrimo tarptautiniam projektui žadėjo rimtai imtis po to, kai bus atidarytos šios parodos.

Kas: Kauno bienalė „Tekstilė’11“.

Kur: įvairiose Kauno parodinėse erdvėse.

Kada: rugsėjo 22–gruodžio 4 d.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų