Pereiti į pagrindinį turinį

Priemiesčio būste – nė lašo butaforijos

2012-05-16 19:27
Priemiesčio būste – nė lašo butaforijos
Priemiesčio būste – nė lašo butaforijos / Sigito Danieliaus asmeninio archyvo nuotr.

Marmuras, tikmedis, individualiai suprojektuoti ir vietos auksarankių pagaminti baldai. Vos peržengus šių namų slenkstį, neįmanoma nepastebėti, jog kokybę ir prabangą čia spinduliuoja tiek būsto apdaila, tiek skrupulingai išieškotos bei suderintos detalės.

Skirta ne madai, o žmogui

Kaip pripažino modernų rūbą priemiesčio namui sukūręs klaipėdietis Sigitas Danielius, šiuolaikiškame interjere norėjosi įdiegti dalykus, kurie būtų klasikiniai modernumo atžvilgiu bei išliktų aktualūs ir po dešimties metų.

Netoli Klaipėdos stūksantis beveik 200 kv. m ploto pastatas pirmiausia turėjo atspindėti jo šeimininkų lūkesčius. Būste įsikūrusi jauna pora, auginanti vieną atžalą bei laukianti šeimos pagausėjimo, – aktyvūs, kūrybiški ir intelektualūs žmonės.

„Tai modernus, šiuolaikines dizaino tendencijas atliepiantis interjeras, skirtas gyventi patogiai ir jaukiai. Name įdiegta moderni šildymo sistema, pastatas iš esmės puikiai suprojektuotas pagal saulės architektūros principą. Apkritai galima sakyti, jog tai pavykęs projektas – jame viskas buvo sistemingai planuojama, pradedant inovatyvia inžinerija, architektūra ir baigiant savitu moderniu interjeru, kuris sprendžia ne tik utilitarias gyvenimo funkcijas, bet ir sukuria įdomią, individualią gyvenimo erdvę“, – teigė S.Danielius.

Namai – nuolat pulsuojantys

Tad būste specialiai išskirta erdvė, kuri numatyta kaip atskira zona edukacijai, bendravimui, šeimos pasibuvimui drauge.

„Pavyzdžiui, antrojo aukšto koridoriuje numatėme vietą galerijai, kuriai pritaikėme apšvietimą bei minimalią ekspozicinę įrangą. Būsto šeimininkai nemažai keliauja, tad kaskart sugrįžę iš svečių šalių galės rengti fotografijų parodas ir kartu su draugais jomis pasigrožėti, gurkšnodami kavą ar vyną, – šypsodamasis improvizavo kūrėjas. – Taigi namai yra gyvi, dinamiški ir nuolat pulsuojantys. Be to, tai puikus būdas parodyti vaikams kūrybinį potencialą, kaip galima pasidžiaugti savo kūryba. Yra numatyta vietos ir profesionaliems dailininkų kūriniams, nes erdvės tam palankios.“

Nors iš pradžių planuota įkurti atskirą biblioteką, galiausiai knygos taip pat demokratiškai įsitaisė koridoriuje, kuriame buvo suprojektuotos kelios lentynos. Tad paprastai nenaudingu plotu laikoma būsto erdvė šiuose namuose įgavo svarbų energinį krūvį.

Papirko įspūdinga erdvė

Kūrėjas prisipažino, jog jam itin svarbu akcentuoti ryšį ne tik su kultūrine erdve, bet ir su supančia gamta – pašnekovas apgailestavo, jog neretame interjere šie dalykai lieka antrame plane.

„Šis objektas ypatingas ryšiu su gamta, kurį galima išryškinti per didelius vitrininius langus, ir tai suteikia dar didesnės erdvės pojūtį“, – kalbėjo S.Danielius.

Neatsitiktinai didžiulius svetainės langus, besidriekiančius nuo pat lubų iki grindų, dengia itin lengvos, skaidrios užuolaidos. O svetainės dekorui pasitelkti gamtiniai motyvai – nišose įkomponuotos egzotiškos lianų šakos – tapo ryškiu reprezentacinės zonos akcentu.

Gamtos temai antrina ir pasirinktos išskirtinai natūralios apdailos medžiagos. Kūrėjas neneigė, jog būstui buvo naudojamos solidi, kokybiška apdaila, originalūs baldai – beveik visi jie buvo gaminami specialiai, pagal dizainerio sukurtus eskizus.

„Čia nėra butaforijos. O kai yra butaforiniai dalykai, juos ilgainiui reikia keisti, jie greitai nusidėvi“, – tvirtino pašnekovas.

Vis dėlto vienu didžiausiu šio būsto prabangos elementu kūrėjas įvardija jo erdvę. „Nors namas nėra labai didelis – jo erdvė kokybiška. Tai dabar retas reiškinys, – pastebėjo S.Danielius. – Smagu, kai projektuojant interjerą nebereikia koreguoti namo išplanavimo, gali nejausi ribų, nereikia susismulkinti.“

Tačiau, kaip pripažino kūrėjas, suvaldyti tokią visumą – sykiu ir nemenkas iššūkis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų