Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniečių kieme – grožis, sukurtas savomis rankomis

2010-10-10 13:57
Bandymai: šiuo metu ponas Dainius eksperimentuoja su iškasto vandens baseino skaidrumu – veisia visokias žuvis.
Bandymai: šiuo metu ponas Dainius eksperimentuoja su iškasto vandens baseino skaidrumu – veisia visokias žuvis. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Konkurse "Žydintis Vilnius 2010" apdovanota kelios dešimtys aplinką puoselėjančių vilniečių. Tačiau pasidomėjus, kurie geriausi iš geriausių, buvo pakuždėta – Savickai.

Žolė blizga iš sveikumo

Lazdynų pašonėje besidriekiančiuose Bukčiuose, Ungurių gatvėje, iš pušų paunksmės kyšo ryškiai mėlynas namo stogas. Aukšta medinė tvora slepia tykų Inos ir Dainiaus Savickų šeimos užutėkį.

Pirmosios šalnos dar neatliko savo juodo darbo. 15 arų sklype žalia lyg vidurvasarį. Žolė sodri ir vešli – net blizga iš sveikumo. Rudenį išduoda tik tarp tujų įsispraudęs pageltęs klevas ir nuo šalia terasos iškasto miniatiūrinio ežeriuko sklindanti vėsa.

Užtat ryškiaspalvėmis gėlėmis išpuošti balkonai dar dvelkia šiluma ir tarsi neleidžia pasiduoti žvarbaus spalio melancholijai.

Išpuoselėtas Savickų kiemas – vienas gražiausių Vilniuje. Tai pripažino konkurso "Žydintis Vilnius 2010" komisija.

Kruta, juda, kapstosi

Tituluotas savo šeimos valdas dienraščiui aprodė pats šeimininkas – ponas Dainius. "Žmona išvykusi, ji daugiau galėtų papasakoti, bet tiek to – atvažiuokite", – maloniai pakvietė vyriškis.

Savickai į Bukčius atsikėlė prieš maždaug šešerius metus. Anuomet ten plytėjo laukai. Kylantis Savickų namas buvo vos antras apylinkėje. Šiandien šeimos tvirtovės jau reikia paieškoti – naujakurių net kelios dešimtys. Vieni gyvena, kiti baigia statybas.

"Štai kaimynai dar tik įrengia namą, bet žolytę pasėjo jau iš rudens. Labai nustebau. Matyt, tas aplinkos tvarkymasis užkrečiamas. Nuo pavasario aplink visi juda, kruta, ką nors kapsto. Nėra taip, kad pasamdai įmonę ir tau vienodai. Ne. Pačiam pasikrapštyti įdomiau nei prie televizoriaus sėdėti. Be to, samdyti pagalbininkus – be galo brangu", – kalbėjo D.Savickas.

Tik trečdalis svajonės

Kraštovaizdžio architektų pagalbos kurdami kiemo aplinką Savickai neprašė ne vien taupydami pinigus. Augalai – ponios Inos hobis. "Jai patinka komponuoti – šį tą pasodina, pamačiusi žurnale, šį tą – iš intuicijos. Būna, kad pastebi ką nors gražaus pas kaimynus – vieni su kitais keičiamės idėjomis ir augalais", – neslėpė D.Savickas.

Želdinius sutuoktiniai dažniausiai perka Naujojoje Vilnioje ir Trakuose esančiuose augalų centruose. Paprastesnių, kaimiškų, kaip sako D.Savickas, galima rasti ir Kalvarijų turgavietėje.

"Apželdinti kiemą – nepigus malonumas. Tačiau viską darai metų metus, todėl išlaidos pasiskirsto. Man jau visko užtektų, tačiau tai – tik trečdalis to, ką fantazijose yra numačiusi žmona. Iki pensijos galbūt įgyvendinsime viską, apie ką ji svajoja. Žinote, planų yra, bet jau ir tingisi, pirminis entuziazmas priblėso – bent jau man", – šypstelėjo vyriškis.

Proto dėl želdinių nepametė

Statydami namą Savickai išsaugojo sklype augančias pušeles, todėl šiandien jos gerokai praaugusios kitus sodinukus. "Bėda su jomis – kaip tik dabar meta spyglius, reikia šluoti. Tačiau žiemą vėl bus žalios žalios", – šiandienį vargą ateities grožiu kompensuoja namo Ungurių gatvėje šeimininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad nuolat žaliuojantys augalai šiame sklype auga kaip ant mielių. Todėl Savickų kieme gausu tujų, kadagių, pušaičių. Tarp jų į viršų stiebiasi ir raugerškis. Vis dar geltonai žydi vienadienės.

"Susižavėjome jomis keliaudami po Italiją. Ten didžiuliai plotai jomis apsodinti – labai gražu. Užsiveisėme ir pas save. Bet iš esmės nesikraustome iš proto taip, kad iš šiltųjų kraštų vežtumės visokius egzotinius augalus ir kaip įmanydami bandytume juos išauginti mūsų klimato sąlygomis. Nesame maniakai", – užtikrino D.Savickas.

Būtent dėl to šeima apsiriboja keliais nedideliais gėlynais: puoselėja rožyną, chrizantemas augina vazonuose. Kad netektų lieti prakaito ravint, gėlynai užkloti akmenukais ar medžio žievės drožlėmis.

Kiškių ir stirnų kaimynystė

Gėlės, dekoratyviniai krūmai – Inos rūpestis. Žolės priežiūra – Dainiaus. "Pavasarį būnu pasiilgęs žoliapjovės, o dabar tik ir laukiu sezono pabaigos. Spalio gale paskutinį kartą nupjausiu. Reikia ištaikyti momentą, nepalikti per ilgos, kad žiemą nesušustų. Žinote, ta dekoratyvinė žolė – tikras vargas: su amžiumi ją užpuola ligos. Jei gerai tręši, žolę galima ilgiau išsaugoti, bet iš esmės patariama po šešerių septynerių metų sunaikinti ir užsėti naują", – žinovo balsu pasakojo D.Savickas. Ir atsidusęs pripažino, kad senatvės požymių pastebi ir savo kieme: "Koks juodas puvinys išlenda, kai kur žolė parudusi..."

Su vaismedžiais – dar daugiau bėdos. "Trešnes paukščiai surijo – nė vienos neparagavau. Obelaites kiškiai nugraužė. Atrodo, miestas, o kieme zuikiai strikinėja, stirnų pulkai prie namų ganosi", – miško kaimynystės rūpesčiais dalijosi D.Savickas.

Eksperimentai su vandeniu

Šiuo metu ponas Dainius eksperimentuoja su iškasto vandens baseino skaidrumu – veisia visokias žuvis. Dabar vandenyje plauko du amūrai ir pora plačiakakčių. "Amūrai suėdė dumblius, plačiakakčiai minta vandens skaidrumą mažinančių žolių planktonu. Šiek tiek padėjo, bet ne tiek, kiek tikėjomės", – neslėpė D.Savickas, auginęs ir du japoniškus karpius, tačiau pastarieji neišgyveno pernykštės šaltos žiemos.

Savickų sodybą dalyvauti konkurse "Žydintis Vilnius 2010" pateikė bendruomenės pirmininkas. "Patys tikrai nesisiūlėme. Džiugu sulaukti įvertinimo. Reikės kaimynams pasigirti, kad kitais metais jie stengtųsi būtų nominuoti", – nusijuokė D.Savickas.


Komentaras

Vita Braškienė

Vilniaus savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja

Kasmet aplinką tvarkančių vilniečių vis daugėja. Vieną kartą konkurse laimėjusios sodybos antrąkart jame nedalyvauja. Taigi kasmet atsiranda vis naujų nominantų. Pastebime, kad vilniečiai vis drąsiau eksperimentuoja su kraštovaizdžiu, yra tokių fanatikų, kurie egzotinius augalus vežasi iš užsienio ir augina savo kieme – netgi mažus botanikos sodus sukuria.

Vertinant sodybas išryškėja ir aplinkos tvarkymo mados tendencijos: buvo fontanų banga, akmens banga, dabar – augalų gausos ir įvairovės banga. Kad visko daug būtų, kartais net atrodo, kad perkrauta, tačiau savotiškai gražu. Puošiami ir daugiabučių balkonai, aplinkos grožiu rūpinasi įmonės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų