Pereiti į pagrindinį turinį

"Chorų karuose" - kova ne tik balsais

2010-01-16 13:00
Repeticijos: choristams projekte teks demonstruoti ne tik vokalinius, bet ir vaidybinius gebėjimus – jauniesiems talentams atsiskleisti padeda choreografas A.Liškauskas ir režisierius R.Kaubrys.
Repeticijos: choristams projekte teks demonstruoti ne tik vokalinius, bet ir vaidybinius gebėjimus – jauniesiems talentams atsiskleisti padeda choreografas A.Liškauskas ir režisierius R.Kaubrys. / Nerijaus Jankausko ir Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jie savo valia iš gyvenimo išbraukė pasilinksminimų vakarėlius, mielus pasiplepėjimus su bičiuliais, kitus įprastus malonumus ar įsipareigojimus, kad iškeistų juos į repeticijas, užsitęsiančias iki vėlumų.

Latvijoje šlavė reitingus

Tris, keturias, o kartais ir penkias – po tiek valandų kiekvieną mielą dieną savo programą tai Jaunimo centre, tai Muzikiniame teatre gludina profesionalų globojami gabūs, tačiau dar menkos sceninės patirties turintys jaunuoliai.

Jau šiandien TV3 projekte "Chorų karai" žiūrovai išvys pirmuosius šio triūso vaisius – uostamiesčiui atstovausiančių 16 choristų ir jų vedlio Deivio debiutą.

Jaunuolių pedagogės – vokalinės grupės "Cappella‘A" narės Kristina Jatautaitė ir Aušra Smičiūtė – neabejoja, kad šis šou taps tikra sensacija. Bent jau tokia reputacija "Chorų karų" projektą lydi kaimynėje Latvijoje.

Pasak merginų, analogijų tarp neseniai per Lietuvos televiziją rodytų chorų varžytuvių – labai maža.

"Teko matyti latvių laidas – paliko neišdildomą įspūdį. Tai, ką rengė Lietuvos televizija, – visiškai skirtingi dalykai. LTV projekte dalyvavo jau dainuojantys, o ne specialiai suburti chorai, jie rungėsi daugiau ar mažiau akademinės chorinės muzikos žanro rėmuose", – skirtumus įvardijo Kristina.

Pinigai atiteks miestui

Pašnekovės sutartinai tvirtino, kad visus, kurie prisidėjo prie šio projekto, įkvepia nesavanaudiški tikslai.

"Mus labai suintrigavo pati "Chorų karų" idėja, kad tarpusavyje kovoja miestai, o ne kolektyvai. Žmonės varžosi ne dėl kokios nors taurės, o dėl piniginio prizo, kuris bus skirtas ne šiaip kokioms reikmėms, o laimėjusio miesto labdarai. Projekte dalyvaujantys žmonės jokio materialinio atlygio negauna – jie pelno tik gerą patirtį, laiką ir puikias emocijas", – tvirtino Aušra.

Atlikėjas Deivis neneigė, jog, be sentimentų gimtajam kraštui, į "Chorų karus" ėjo vedamas ir smalsumo bei avantiūrizmo.

"Mėgstu būti pirmas. Turėjau pasiūlymą dalyvauti ne tik šiame, bet ir kitame projekte, tačiau nugalėjo tai, kad "Chorų karai" Lietuvoje rengiami pirmąkart. Bent jau bandau spėti, kad šis projektas bus populiarus, turės tęsinį ir kitais metais. Tačiau mes jau būsime pirmieji, vizitinė kortelė. Prisipažįstu, kad man patinka lįsti į visokias avantiūras, nebijau išgirsti ir ne pačių palankiausių įvertinimų", – kalbėjo Deivis.

Tikisi saviškių palaikymo

Vienintelis pageidavimas, kurį projekto rengėjams pateikė atlikėjas, kad jo komandai galėtų talkinti ne kartą patikrinti scenos profesionalai.

"Man buvo labai svarbu, kad aš galėjau pakviesti dalyvauti savo kolegas ir brangius draugus, su kuriais dirbome ne viename spektaklyje, – choreografą Aurelijų Liškauską ir režisierių Ramūną Kaubrį. Man atrodo, kad Klaipėdos choras vienintelis turi tokią profesionalų komandą. Nusprendėme, kad balsais žiūrovų nepriblokšime, visi projekto dalyviai dainuos gerai, tad mes renkamės kitą kelią – teatrą", – intrigavo Deivis.

Pašnekovas vis dėlto pripažino, kad miestų kovų koncepcija jam ne itin priimtina.

"Man nelabai patinka toks supriešinimas, kad štai čia – Klaipėda, o čia – Vilnius. Lietuva ir taip susiskaldžiusi, bet tokios jau taisyklės. Norėtųsi, kad žmonės tiesiog išsakytų savo nuomonę, kad Šiauliuose gyvenantis žiūrovas, kuriam patinka Klaipėdos choras, nepabijotų išreikšti savo simpatijų. Bet šiuo atveju jau sužais patriotizmas. Taip kad mes labai apeliuojame į visą Žemaitiją", – šypsojosi pašnekovas.

Komanda sulipo tvirtai

Drąsūs, smagūs, veiklūs ir be kompleksų. Taip Deivis apibūdino savo dainuojančią "kariauną". Nepaisydamas tolimų atstumų, atlikėjas aktyviai dalyvauja savo choro repeticijose.

"Privalau čia būti, bet ne tam, kad prižiūrėčiau ar iš šono stebėčiau situaciją – esu lygiateisis komandos narys, mes esame kumštis", – tvirtino atlikėjas.

Pedagogės Aušra ir Kristina neslėpė, kad prieš pirmąją repeticiją turėjo nemažai nerimo, kaip iki šiol svetimi žmonės sutars vienas su kitu, kaip tarpusavyje derės jų balsai.

"Visi be galo skirtingi. Pavyzdžiui, vienas – krepšininkas, kitas – apsaugininkas, turime nemažai moksleivių. Amžiaus amplitudė svyruoja nuo 16 iki 26-erių", – pasakojo Kristina.

"Prieš pirmąją repeticiją neturėjome laiko net normaliai susipažinti su visais. Vilniuje, Kaune atranka įvyko senų senovėje, jie repetuoja jau mėnesį ar pusantro. Mes į repeticijas pradėjome rinktis tik po Naujųjų, tempas – beprotiškas", – tvirtino Aušra.

Tačiau pašnekovės mano, kad tai projekte nepakiš kojos. Bendram visų džiaugsmui, komanda sulipo neįtikėtinai draugiška, darbšti, kantri ir "prie bajerio".

Sieks išsiskirti iš masės

Tiek Deivis, tiek Aušra su Kristina tvirtino nesidomėję, su kokio lygio konkurentais teks susirungti.

"Projekte dalyvauja septyni chorai, tačiau kokie tai konkurentai, nežinau, tiesą pasakius, nebuvo net laiko tuo domėtis. Bet kai kurie apie save galvoja labai gerai. Pavyzdžiui, Kaunas", – šyptelėjo Aušra.

Debiutiniam pasirodymui klaipėdiečiai pasirinko lietuvių kompozitoriaus kūrinį, pagal kurio siužetą choreografas ir režisierius parengė smagų spektakliuką.

"Rinkdamiesi prisistatymo dainą visi paprastai nori kokio nors grandiozinio, "atominio" kūrinio. Visa tai yra labai gerai. Bet mūsų sprendimas buvo kitoks – sudominti ne kūrinio sudėtingumu, bet charizma, kad mūsų pasirodymas prilygtų nedideliam spektakliui. Ta kryptis mus labiau žavi, norisi išsiskirti, būti kitokiems", – teigė Aušra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų