Pereiti į pagrindinį turinį

Liuksemburgo gatvėse – dramblių paradas ir kabantys magai

2013-09-22 05:50

Ruduo nejučiomis verčia susimąstyti apie skubantį laiką. Trumpas drugelių plazdėjimas Grėvenmacherio tropikų sode Liuksemburge ir III a. pastatyti juodieji Tryro vartai Vokietijoje, valandėlę sustingę magai gatvėse ir jau dešimtmečius skaičiuojantys nebylūs istorijos ženklai Mozelio slėnyje sustabdo akimirkas ir atgaivina prisiminimus.

Kiekvienai ES šaliai – po medį

Europos viduryje klestintis Liuksemburgas atrodo tikrai solidžiai: 25 kartus už Lietuvą mažesnė valstybė yra viena iš Europos Sąjungos įkūrėjų, turi įspūdingą svarbiausių Europos Sąjungos institucijų kvartalą, per 150 bankų ir net tris valstybines kalbas – liuksemburgiečių, prancūzų ir vokiečių.

ES dvasia čia persmelktos net suvenyrų parduotuvės, kuriose turistams siūloma įsigyti mėlynųjų skėčių ar kepurėlių su ES simbolika.

Lietuvišką tautinę trispalvę išvysi ne prie vieno Liuksemburgo miesto pastato, o istoriją prisiminsi stabtelėjęs trikampio formos klevų giraitėje Kirchberge.

Čia rasi ir Lietuvos įstojimui į ES atminti pasodintą medį su užrašu "Lituanie 2004". Kiek ES šalių narių – tiek ir medžių giraitėje, o šalia grindinyje iškaltas valstybės pavadinimas ir įstojimo į ES data.

Po mažąjį Liuksemburgo miestą geriausia keliauti pėsčiomis: žavi ne vien istorinės įžymybės, bet nuo tiltų slėnyje atsiveria nuostabūs statinių ir žalumos koliažai.

Seniausią miesto praeitį mena Liuksemburgo Dievo Motinos katedra, Didžiojo kunigaikščio rūmai ir į UNESCO kultūros paveldo sąrašą įtraukti kazematai – istorinis 23 km gynybos tunelių tinklas, išraizgęs miestą po žeme. Turistams atverta tik dalis jų.

Kritusieji kare visi lygūs

Antrojo pasaulinio karo istorija amžiams įrašyta ir Liuksemburgo žemėje. Vos per pusantro kilometro vieni nuo kitų ilsisi tūkstančiai šiame kare buvusių priešų – žuvę amerikiečių ir vokiečių kareiviai.

Žvilgsniu sunkiai aprėpiama 5 000 baltų kryžių jūra žalioje vejoje, plevėsuojant JAV vėliavoms, verčia prisiminti kadaise vadovėliuose skaitytą istoriją ir matytus karo filmų vaizdus. Ant iškilaus memorialo amerikiečių kariams atminti sienų pavaizduotos Antrojo pasaulinio karo fronto schemos.

Vokiečių karių kapinės kiek kitokios: tarp medžių stovinčiuose akmeniniuose kryžiuose iškalta po dvi pavardes iš abiejų pusių, jose palaidota beveik 11 000 Antrajame pasauliniame kare kritusių vokiečių. Net 800 jų atgulė nežinomo kareivio kape.

Istorinė Kristaus tunika

Lankantis Mozelio slėnyje derėtų aplankyti ir seniausiu tituluojamą Vokietijos miestą Tryrą, juolab kad nuo Liuksemburgo sostinės iki jo – tik 48 km. Sustingusio laiko pėdsakų čia rasi ne vieną. III a. romėnų statyti juodieji miesto vartai Porta Nigra kasdien sutraukia begalę miesto svečių. Simbolinėmis romėnų togomis vilki net gidai.

Smalsuoliai būriuojasi ir prie Karlo Marxo muziejaus. Vis dėlto įdomiau aplankyti ne jį, o Šv.Petro katedrą, kurioje yra šventoji tunika – ją, kaip manoma, vilkėjo nukryžiuojamas Kristus. Teigiama, kad IV a. imperatorienė Elena šią tuniką ir kitų relikvijų iš Šventosios Žemės atgabeno į Tryrą.

Katedroje stovi skrynia, kurioje saugomas šis istorinis drabužis, atveriama kas keliasdešimt metų – pvz., 1933, 1959, 1996-aisiais, o paskutinį kartą buvo atidaryta 2012 m. pavasarį ir sutraukė būrius piligrimų iš viso pasaulio.

Dėmesio: mieste – drambliai!

Iki spalio vidurio Liuksemburgo ir Tryro gatvėse sutiksi... dramblių! Tiesa, ne gyvų, o meniškai dekoruotų. Per 100 margaspalvių pusantro metro aukščio, apie 70 kg sveriančių drambliukų išsibarstę pačiose netikėčiausiose vietose – kiekvienas vis kitoks.

Tokia paroda skambiu pavadinimu "Dramblių paradas" surengta siekiant padėti išsaugoti nykstančių Azijos dramblių populiaciją, kuri per pastaruosius keletą dešimtmečių sumažėjo net 150 tūkst. – šiuo metu pasaulyje telikę mažiau nei 35 tūkst. Azijos dramblių. Tai didžiausia pasaulyje po atviru dangumi surengta meno paroda.

Specialiame žemėlapyje pažymėti visi mieste "gyvenantys" drambliukai. Nors ir be žemėlapio savo kelyje jų tikrai neišvengsi. Specialiose dirbtuvėse-parduotuvėlėje už 35 eurus gali nusipirkti mažesnių baltų keraminių drambliukų ir kartu su menininkais juos dekoruoti pats. Gyvūnų globos ir meno sintezės idėja tikrai įspūdinga.

Magiški gatvės triukai

Dar viena Liuksemburgo ir Tryro miestų gatvių atrakcija, pritraukianti daug žiūrovų, – ore kabantys magai. Be jokių pertvarų ar juodų audeklų. Kad ir kiek vaikščiotum aplink, sunku nuspėti, kaip atliekamas šis triukas: ant grindinio sėdintis magas rankoje telaiko ilgą lazdą, kurios viršutinį galą nutvėręs antrasis magas kybo ore tiesiai virš jo ir mielai šypsosi spoksantiems turistams.

Noras atskleisti šio triuko paslaptį verčia ne vieną čia pat garsiai išsakyti savo nuomonę. Vieno tokio gatvės eksperto pateikta versija pasirodė labiausiai įtikima: viršutinis ir apatinis magai sujungti itin tvirta po drabužiais paslėpta konstrukcija, kurią išorėje jungia rankomis laikoma lazda. Ar tai tiesa, belieka spėlioti.

Tarp drugelių – tarsi saunoje

Prie Mozelio upės įsikūręs Liuksemburgo miestelis Grėvenmacheris garsus ne tik vynu ir futbolo komanda, bet ir Drugelių sodu. Čia plazda šimtai kone 50 rūšių atogrąžų drugelių.
Pravėrus 600 kv. m dengto sodo duris iškart plūstelėja šiluma – pasijunti tarsi saunoje: 27 laipsnių karštis, tvyrant daugiau nei 80 proc. drėgmei, iškart verčia prakaituoti.

Įvairiaspalviai drugeliai, tropiniai augalai, nuostabiausių gėlių žiedai, chameleonai, vėžliai, baseinėlyje plaukiojančios raudonšonės žuvys, tarp kojų nardančios kiniškos putpelės ir čiauškantys egzotiniai paukšteliai – tik spėk dairytis. Sode stovi bičių avilys, drugeliams atsigaivinti net papjaustyta apelsinų, o nuošalioje specialioje spintoje kabo kokonai – būsimųjų drugelių namai.

Posakis, kad drugelio gyvenimas yra tik trapi akimirka tarp gimimo ir mirties, ne visada teisingas – tai priklauso nuo drugelių rūšies. Geriausios menininkės – Gamtos – sukurti drugelių raštai ir spalvų deriniai galėtų drąsiai konkuruoti su garsiausių dizainerių drabužių kolekcijomis ar aksesuarais, juolab kai toks gražuolis nutupia ant peties ir atrodo tarsi puošniausia sagė. Po viešnagės drugelių karalystėje dar ilgai mirga akyse, o naktį lanko spalvoti sapnai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų