Pereiti į pagrindinį turinį

"Eurovizijoje" pralaimėjom, bet bent išgarsėjom

2010-05-29 11:34
J.Vilimas mano, kad "InCulto" pasirinkta reklaminės kampanijos strategija - teisinga, tačiau tai buvo tik papildomas elementas siekiant pergalės.
J.Vilimas mano, kad "InCulto" pasirinkta reklaminės kampanijos strategija - teisinga, tačiau tai buvo tik papildomas elementas siekiant pergalės. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Ironiška daina "InCulto" nepadėjo peršokti "Eurovizijos" pusfinalio barjero – šį vakarą dainų konkurso finalas vyks be Lietuvos atstovų.

Bet blizgančios kelnaitės galbūt netrukus taps naujausiu mados klyksmu Europoje.

Pakinkliai dreba visiems

Antrąjį "Eurovizijos" pusfinalį pradėjusių lietuvių pasirodymą komentatorius Darius Užkuraitis įvertino kaip linksmą ir kuklų.

Vilniuje prie Baltojo tilto transliaciją po atviru dangumi stebėjusi minia pasidalijo į dvi stovyklas. Vieni tautiečius liaupsino ir vadino geriausiais šalies ambasadoriais, kitiems energijos užtaisu vadintas numeris pasirodė gerokai išsikrovęs.

Buvęs ilgametis Lietuvos delegacijos vadovas "Eurovizijoje" Jonas Vilimas "InCulto" nelinkęs priekaištauti. "Mūsiškiai pasirodė neblogai, dirbo pilna koja. Jaudulys turėjo įtakos, bet jį jaučia visi. Kiek teko būti "Eurovizijose", mačiau, kad net ir mūsų grandams šiek tiek virpa pakinkliai", – "Vilniaus dienai" sakė muzikinių laidų prodiuseris.

Antrojo "Eurovizijos" pusfinalio koncertas kaip prasidėjo, taip ir baigėsi "InCulto" pokštu. Paskutines sekundes iki balsavimo pabaigos skaičiavo trumpiausiomis "Eurovizijos" kelnaitėmis pavadinti Lietuvos atstovai ir tokiais pat "blizgeriais" netikėtai pasipuošęs koncerto vedėjas. Tačiau nei šie talismanai, nei itin gausaus gerbėjų būrio palaikymas Osle nepadėjo išplėšti kelialapio į finalą – tarp dešimties laimingųjų Lietuvos vardas nenuskambėjo.

Gerbėjai neapleido

Skaudi "InCulto" nesėkmė nuliūdino ne tik grupės narius, bet ir pribloškė gerbėjus. Vis dėlto užkulisiuose ir prie Oslo "Telenor" arenos muzikantai sutikti kaip nugalėtojai. Traukdama lietuviškas dainas minia gerbėjų dėkojo "InCulto" už pastangas skanduodami "bravo" ir "InCulto".

Grupė guodėsi, kad kartėlį sumažina bent rami sąžinė ir žinojimas, jog ji padarė viską, ką galėjo. Praėjus pusvalandžiui po pusfinalio "InCulto" socialiniame tinkle "Facebook" užrašė žodį: "Liūdesys." Tačiau intensyvių gastrolių, repeticijų ir vakarykščio pasirodymo išvarginti muzikantai, rodos, išsimiegojo puikiai. Prie "Facebooko" prisijungę ankstų rytą jie lietuvių ir anglų kalbomis pakiliai dėkojo savo gerbėjams už palaikymą.

"Turbūt jums net nereikia rašyti, kad padarėme viską, ką galėjome, o gal net daugiau. Jūs patys viską matėte, skaitėte, žiūrėjote... Dabar laukia fainos trys dienos Osle! Pagaliau pailsėsime. Norime padėkoti visiems, visiems, kurie palaikė mus iki ir po, net patys stebimės, kiek daug palaikančių DABAR! Ačiū už viską", – rašė "InCulto".

Finalas – be Baltijos šalių

Iš antrojo "Eurovizijos" pusfinalio į šį vakarą (22 val.) vyksiantį finalą pateko Gruzija, Ukraina, Turkija, Izraelis, Airija, Kipras, Azerbaidžanas, Rumunija, Armėnija ir Danija. Šių šalių atstovai prisijungė prie pirmąjį konkurso etapą įveikusių Albanijos, Baltarusijos, Belgijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Graikijos, Islandijos, Moldovos, Portugalijos, Rusijos ir Serbijos atlikėjų.

Be šių šalių, "Eurovizijos" finale dėl geriausios Europos metų dainos titulo dar varžysis Jungtinės Karalystės, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Norvegijos atstovai. Pagal konkurso taisykles pirmos keturios šalys ir praėjusių metų "Eurovizijos" laimėtoja į finalą patenka be atrankos.

Iš viso šių metų "Eurovizijos" dainų konkurse dalyvauja 39 valstybių atstovai. Juokaujama, kad lietuviams lieka guostis, kad į "Eurovizijos" finalą šiemet nepateko nei Latvija, nei Estija. Europos nesužavėjusi estų grupė "Malcolm Lincoln" gali džiaugtis šalies prezidento įvertinimu. Toomas Hendrikas Ilvesas pareiškė, kad Estijos daina – per gera "Eurovizijai".


Jonas Vilimas


Prodiuseris

Nemanau, kad dėl nesėkmės kaltas kaimynų trūkumo mitas. Šiaip ar taip, mūsų pusfinalyje balsavo ir Airija, ir Norvegija, kur yra didelės lietuvių diasporos. Gal tai būtų suveikę, tačiau yra mažas niuansas – šiemet balsuoja ne tik žiūrovai, bet ir profesionalų komisijos visose konkurse dalyvaujančiose šalyse. Neabejotinai komisijos į pasirodymus žiūri kiek kitaip nei masinis žiūrovas. O sudėjus balsus rezultatai buvo netikėti.

Kalbant apie "InCulto" reklamines gastroles ir svarstymus, ar vertėjo joms leisti pinigus, manau, kad jie pasirinko iš esmės teisingą strategiją, nes būtent Lietuvai reikėjo pradėti koncertą. Grupės tikslas buvo žinomumas, dėmesys, prisistatyti kuo įmanoma didesnei auditorijai. Tačiau gastrolės nebuvo ypač didelės, jie nekoncertavo arenose, daugiausia tai buvo klubiniai pasirodymai. Masinei reklamos kampanijai reikia gerokai didesnių investicijų ir pastangų. Turas "InCulto" buvo tik papildomas elementas.

Nemanau, kad vadinamosios nesėkmės nuo "Eurovizijos" atrankų atbaidys profesionalus. Galime kalbėti apie šio konkurso kičą, kitus negatyvius dalykus, bet tai yra pats didžiausias populiariosios dainos konkursas. Be to, dalyvavimas šiame renginyje – nemažas impulsas mūsų pačių populiariosios muzikos plėtotei. Kitas dalykas, mums dar ilgai pasąmonėje kirbės, kad latviai ir estai laimėjo "Euroviziją", o Lietuva – ne. Kažkoks "onoras" veikia, ir tai nėra blogai.


Užsienio spauda apie "InCulto"

Į "Eurovizijos" finalą nepatekusi lietuvių muzikos grupė "InCulto" balsavusiems pasirodė arba per keista, arba pernelyg erzinanti, teigia britų visuomeninis transliuotojas BBC: "Lietuviams "InCulto" nepavyko sudrumsti vandens su savo ironiška protesto daina "East European Funk."

Rusų portalas "Argumenty i fakty" lietuvius įvertino kaip šaunuolius languotomis kelnėmis, gana žvaliai pseudoakapelos stiliumi atlikusius kažką, ką patys įvardijo kaip fanką. "Jei vaikinų šokiai būtų buvę geresni, viskas būtų buvę neblogai. Iš esmės nerangumą lietuviai kompensavo drąsiomis diskotrumpikėmis", – rašoma portale.

Pusfinalį komentavę rusų naujienų portalo lenta.ru atstovai Andrejus Koniajevas ir Aleksandras Filimonovas lietuvių dainą įvardino ne kaip fanką, bet tiesiog kaip inteligentišką popdainą: "Pasirodymas spindi originalumu. "Prie grindų prikaltų batų" stiliaus choreografija <...> Štai ir trumpikės. Robotai Verteriai (personažas iš rusų filmo "Viešnia iš ateities" – BNS) nugali. Krachas, <...> Lietuva nepateko. Vaikinai, jūs liksite mūsų atmintyje ir šito tinklalapio paveikslėlyje amžinai."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų