G. L. Demarco atskleis nematytą ir neragautą Lietuvą: tai turėtų išlįsti į dienos šviesą

  • Teksto dydis:

Tikriausiai kiekvienas iš mūsų esame neabejingas kurios nors šalies virtuvei – vieni pamišę dėl kinų ar japonų virtuvės, kiti dievina itališką ar prancūzišką, o štai charizmatiškasis virtuvės šefas, italas Gian Luca Demarco, jau ne vienerius metus bando prisijaukinti lietuvišką. Ir nors skoniai čia visai kitokie, nei jam yra įprasta, Lietuvai neabejingas žinomas vyras naujajame TV3 sezone stos prie laidos „La maistas“ vedėjo vairo, ir mūsų šalį, su visais jos skoniais, atskleis tokią, kokios dar nesame nei matę, nei ragavę.

Gian Luca įspėja, kad laida ypatingai tiks tiems, kurie jaučiasi taip, tarsi kasdienybė juos suvalgytų – „La maiste“ nuolat skambės juokas, o gardūs, ypatingai kokybiški ir tik iš lietuviškų produktų pagamintų patiekalų kvapai bus jaučiami kone per ekraną. Juk tikriausiai tik itališką virtuvę perpratęs šefas gali atskleisti tokią „skirtingai nuostabią“ Lietuvą, kokios mes patys kartais jau nebesugebame pamatyti.

Laida džiugins ne tik gomurį

Tikriausiai visi sutiks, kad nėra gardesnio pomidoro už tą, iš močiutės daržo, ar kaimiško sūrio su natūraliu medumi. Per tikrus ir grynus skonius mūsų šalis atsiskleidžia geriausiai, o kokybei neabejingas Gian Luca žiūrovus pakvies pakeliauti po Lietuvą – mūsų visų mylimą šalį, kurioje gausu ne tik ekologiškų ūkių, bet ir šviežios produkcijos augintojų ir gamintojų.

Naujajame „La maistas“ sezone Gian Luca supažindins lietuvius su mūsų šalyje randamais ūkiais – atskleis, kokią produkciją jie siūlo, papasakos, kuo ji ypatinga, ir kaip įprasti skoniai, pradėjus naudoti tai, kas tikra, gali pakeisti ne tik atradimus virtuvėje, bet ir visą kasdienybę. Padėjęs šiuos ūkius lietuviams atrasti, galiausiai virtuvės šefas kiekvienoje laidoje ir pats imsis gaminti paprastą, tačiau nepaprastai gardų patiekalą su to ūkio gėrybėmis, kuriame lankysis. Tokiu būdu jis sujungs visa tai, kas kokybiška, su tuo, kas dar ir be proto gardu.

„Neretai lietuviai vis dar per mažai vertina tai, ką mano aplink – kad Italija jiems tobulai graži, net ir šiandien dažnai tenka išgirsti dažniau, nei kad tokia pat įspūdinga yra ir Lietuva. Noriu atskleisti šios šalies grožį su visomis jos gėrybėmis“, – sako Gian Luca pridėdamas, kad ir iš pačių lietuvių nuolatos randa ko pasimokyti.

Gian Luca įsitikinęs – lietuviai turi smagių priklausomybių maistui

Nuolat virtuvėje besisukantis Gian Luca ne kartą yra juokavęs, jog lietuviai turi kur kas daugiau priklausomybių, susijusių su maistu, nei tik cepelinai ar vasaros hitas šaltibarščiai. Jau seniau virtuvės šefas pastebėjo mūsų šalies priklausomybę česnakui, o dabar jis vardija ir kitas. Pasirodo, lietuviai vyrai ir moterys netgi turi atskiras…

„Man atrodo, kad rauginti agurkėliai kelia priklausomybę visoms besilaukiančioms Lietuvos moterims (šypsosi). Būtent pagal tai ir aš pats suprantu, kada mano ar mano geriausio draugo žmona laukiasi – kai jos nori pranešti džiugią žinią, tiesiog atsineša agurkėlių“, – juokiasi jis.

Tiesa, nuo moterų, anot charizmatiškojo šefo, neatsilieka ir vyrai: „Jų priklausomybė – žirniai su spirgais. Išalkusiam ar sočiam, bet kuriam vyrui paminėjus šį užkandį, jo užsinorės visi. Taip pat man atrodo, kad nė vienas vyras neišgyventų ir be kiaulienos šonkaulių – tačiau ši problema gal daugiau yra pasaulinė (juokiasi). Ir, žinoma, lašiniai, kurių yra visame pasaulyje, tačiau Lietuvoje jie neabejotinai gardžiausi.“

O štai apie savo priklausomybę kopūstams, anot Gian Lucos, įtaria tik retas lietuvis. „Pavyzdžiui, jei žmonėms darai kopūstienę su kiaulienos šonkauliais, nesvarbu, kaip tai darai – jiems vis tiek tai patinka, nes yra vienas iš dalykų, kurie primena vaikystę. Daug kam vaikystės skonį primena ir gogelmogelis, kurio vos paragavus atrodo, kad grįžai namo. Manau, kad jis apskritai turėtų būti priskiriamas nacionaliniam paveldui, kaip kad šaltibarščiai ar cepelinai“, – pastebėjimais dalijasi jis bei prideda, kad prie lietuviškų priklausomybių rankas prikiš ir savo laidoje.

Lietuviškas patiekalas, kurio gamybos Gian Luca dar neperprato

Ir nors nesistengia nieko mokyti, kaip ir kiekvienas nemažą patirtį sukaupęs profesionalus šefas, Gian Luca virtuvėje virtuvėje turi savitų taisyklių. Galbūt jos pagelbėtų ir žiūrovams?

„Visuomet iškart turiu matyti visus ingredientus. Tuomet jie kelia man prisiminimą, ir jei noriu sukurti kažką naujo, galiu iškart pradėti gaminti. Taip pat virtuvė visuomet turi būti tobulai švari – netvarka mane labai erzina. Į tai aš žiūriu labai pedantiškai. Ir, žinoma, būtina gera muzika, kuri padėtų atsipalaiduoti“, – apie svarbiausią akcentą primena dainuojantis virtuvės šefas.

Paklaustas, kaip negaminantiems lietuviams siūlytų prisijaukinti virtuvę, Gian Luca atkreipia dėmesį į sriubas ir troškinus, nes būtent šiems patiekalams mūsų tautiečiai, anot jo, yra neabejingi. Vis dėlto svarbu viską daryti paeiliui, techniškai: „Pavyzdžiui, jei troškinys yra su mėsa, pirmiausia reikėtų pradėti nuo jos, tuomet imtis daržovių, o tik tuomet – skysčių. Svarbu išmokti atskleisti skonius – kitu atveju išeis tik vienas didelis virtas puodas.“

Ir nors galėtų pasirodyti, kad virtuvės šefas yra perpratęs jau visas lietuvių kulinarijos paslaptis, jis prisipažįsta: „Kol kas aš visiškai nemoku gaminti bandos, tačiau manau, kad ji yra geniali. Per laidą, tikiuosi, bus galima pamatyti dar daugiau dalykų, kurių ir patys lietuviai nelabai žino. Juk apie kai kuriuos ūkius, kuriuose lankysimės, daugelis išgirsta tik tada, kai su tuo susiduria. Manau, kad visa tai turėtų išlįsti į dienos šviesą, jog galėtume tuo naudotis suprasdami, kad visa tai, ką randame savo šalyje, nė kiek nenusileidžia užsieniui“, – sako jis.

Kokybė, tikri skoniai ir tokia „skirtingai nuostabi“ Lietuva, apie kurią kartais pamirštame – naujajame TV3 sezone, laidoje „La maistas“ kartu su Gian Luca.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių