Pereiti į pagrindinį turinį

Garsaus grožio chirurgo lietuvė žmona: grožis pasaulio neišgelbės

2013-01-06 05:00
Garsaus grožio chirurgo lietuvė žmona: grožis pasaulio neišgelbės
Garsaus grožio chirurgo lietuvė žmona: grožis pasaulio neišgelbės / Asmeninio archyvo nuotr.

Giedrė Staniūtė - Auclair – garsus modelis, Tarptautinės paramos ir labdaros asociacijos „Fashion for Future“ prezidentė, beje, ištekėjusi už garsaus plastikos chirurgo iš Prancūzijos. Nepaisant to, moteris netiki, kad grožis išgelbės pasaulį, bet yra įsitikinusi, kad tai galima padaryti pradedant nuo savęs ir padedant vienas kitam.

Mada ir parama

Jau aštuonerius metus Paryžiuje gyvenanti 35 metų Giedrė su dar vienu Prancūzijos sostinėje gyvenančiu garsiu modeliu iš Lietuvos, 33-ejų Margarita Švėgždaite-Becu, yra „Fashion for Future“ įkūrėjos.

Jos neprimena „fifų“ ar blondinių modelių su aukštakulniais. Giedrė Kaune, VDU, baigė psichologiją, diplomą įtvirtino Paryžiaus Sorbonos universitete, o dabar Londone mokosi vadybos ir plėtros magistrantūroje. Margarita Klaipėdos universitete baigė lietuvių filologiją ir švedų literatūrą, Sorbonos universitete – prancūzų kalbos studijas, dabar baigia magistro studijas „Open University“ Anglijoje.

Lietuvės Paryžiuje organizavo jau ne vieną labdaros aukcioną ir skurdžiai gyventiems Nepalo vaikams išsiuntė ne vieną labdaros siuntinį: drabužių, patalynės, mokyklinių reikmenų.

„Fashion for Future“ – pirmoji pasaulyje asociacija, siejanti mados pasaulį su parama vaikams ir siekianti į labdarą įtraukti kuo daugiau garsių mados agentūrų, fotografų ir šio verslo pasaulio žmonių. Jų asociacijai marškinėlius nupiešė garsus muzikantas, prodiuseris Bob Sinclar, garsus aktorius Olivier Martinezas.

Šiemet Nepalo vaikams ir atstumtųjų kastai atokioje Bara vietovėje lietuvės ketina ne tik išsiųsti įvairių reikmenų, bet ir renovuoti vaikų namus, patobulinti skubios medicinos pagalbos skyrius, kur nėra deramų sąlygų moterims gimdyti. Taip pat rengiasi sutvarkyti šiukšlių deginimo taškus, įrengti vandens tiekimą.

Už savo lėšas – į vargą

Žaliaakės 179 cm ūgio Giedrės biografijoje – jau 17 metų modelio karjera, darbas su garsiais pasaulio dizaineriais. Ji kelerius metus buvo pasaulinis „Max Factor“, „Ninos Ricci“ kosmetikos produkcijos veidu, dirbo su „Vichy“, „Ph Eicerin“, „Victorias Secret“, „L'Oreal“, „Ralph Lauren“, YSL, „Christian Dior“, „Chanel“.

Margarita – viena pirmųjų lietuvių modelių, dalyvavusi apatinių drabužių „Victoria’s Secret“ angelų šou„. Lietuvei teko būti “Swarovski„, “Chanel„ mados namų apatinių drabužių linijos “Eres„, Brazilijai skirto šampūno “Garnier" bei daugelio žinomų kompanijų ir jų produkcijos veidu.

Septyniolikos išvykusi dirbti modeliu į Prancūziją, po to – į Italiją, Londoną, vėliau beveik šešerius metus dirbusi Niujorke, Giedrė padėjo „Carito“ organizacijai: vežiodavo senukams maistą, lankydavosi vaikų namuose.

Margarita šešias savaites gyveno našlaičių namuose Nepale. Utėlės, blusos, ledinis vanduo, tik kartą per savaitę – dušas, naktimis – minusinė temperatūra, žvake apšviečiamas kambarėlis su kietu mediniu gultu be čiužinio – tokia buvo jos buitis.

Tokiomis sąlygomis prieš aštuonerius metus maoistų sugriautame Jitpur kaimelyje gyvenusi Margarita ten nuvyko savo lėšomis, nuvežė labdaros, 21 ikimokyklinuką mokė anglų kalbos ir Giedrei pasiūlė idėją kurti labdaros organizaciją.

„Himalajų gyventojai ne tik neturi galimybės leisti vaikų į mokyklą. Jie sunkiai prasimaitina, trūksta geriamojo vandens. Kad nepasmerktų vaiko mirčiai, jį atiduoda į kūdikių namus. Pamenu nuo mamos atskirtą trejų metų mažylį, kuris vaikų namuose verkė nuo ryto iki vakaro pusę metų“, – pasakojo Margarita.

Kai labdara tampa verslu

Per vasario pabaigoje–kovo pradžioje vyksiančią Paryžiaus madų savaitę aukcione bus parduodama dalis garsaus fotografo nuotraukų, o gautus pinigus „Fashion for Future“ paaukos labdarai.

„Lietuvoje žmonės gyvena daug daug geriau nei Nepale. Ten niekas neišmeta drabužių. Nekalbant apie maistą, – Giedrė aiškino, kodėl padeda ne gimtosios šalies vaikams. – Pas mus valstybė išlaiko vaikų namus, yra privačių rėmėjų, žmonės nemažai paaukoja per televizijos projektus. Šalyje gera įvaikinimo ir globos sistema.“

Tiesa, „Fashion for Future“ prezidentė turi vieną nuostatą: nesiųsti labdaros pinigais, nes ne vienas pavyzdys parodė, kad didžioji dalis pinigų kažkur dingsta.

„Tai įrodo Afrika, kur labdara tapo daugelio verslu, kur daug korupcijos, agresijos, – aiškina moteris. – Reikia sustabdyti ir naujų vaikų namų įsteigimo sistemą, nes vadybininkai keliauja po atokias vietoves, įkalbina atiduoti tėvus savo vaikus, o kažkas iš tokių projektų uždirba didelius pinigus.“

Kontraktai su daug nulių

„Tuo metu aš buvau garsesnė ir turtingesnė už savo vyrą“, – nusijuokė 35 metų Giedrė, prakalbus jau apie asmeninį gyvenimą ir pažintį su buvusiu Europos plastinės chirurgijos, 2012 m. Prancūzijos plastinės chirurgijos asociacijos prezidentu Ericu Auclier.

Prieš12 metų susituokę lietuvė ir prancūzas susipažino banaliai – bendroje draugų vakarienėje. Ericas tuomet tik antrus metus dirbo plastikos chirurgu, o Giedrė jau buvo puikiai žinomas veidas modelių pasaulyje.

„Buvo kontraktų su daug nulių“, – prisipažįsta Giedrė.

Tuo metu ji, modelis, dirbo su garsiais fotografais Steve Hiett, Sheila Metzner, Mario Sorenti, Tyen. Uždirbdavo itin solidžias pinigų sumas, turėjo butą ją pakerėjusiame Niujorke ir Paryžiuje. Kiek uždirbdavo?

„Neetiška viešai sakyti sunkiai dirbančių, bet nedaug gaunančių žmonių atžvilgiu“, – atsakė Giedrė.

Dėl ko ji pamilo Ericą? Vertybės, požiūris į gyvenimą. Tiesa, prancūzas daug kovojo dėl išrankios, katinu, kuris mėgsta vaikščioti vienas, save vadinančios, daug svarstančios, po Svarstyklių ženklu gimusios buvusios kaunietės širdies.

„Jei jis turi tikslą, siekia jo iki galo, yra labai atsakingas ir patikimas, – gyrė vyrą Giedrė ir pamena jai įstrigusią situaciją. – Jis grįžo iš komandiruotės, o aš tuo metu turėjau skubiai vykti į Milaną. Ericas pažadėjo po dviejų valandų būti Italijoje. Buvo nuostabu, kai netrukus jį pamačiau Milane.“

Reikėtų miegot kasdien

Provokuojama, ar naudojosi savo vyro, garsaus plastinės chirurgijos specialisto, paslaugomis, Giedrė plačiai nusišypsojo.

„Tai – asmeniška. Vis dėlto neslėpsiu – kai ką tobulinau. Pas vyrą ateina daug politikų, garsių žmonių, kompanijų vadovų. Jei dabartinė karta gyvens iki 82–85 metų, o jų vaikai – iki 100, kodėl gerai jausdamasis negali pasinaudoti ir plastine chirurgija? Taip, raukšlės – dalis gyvenimo, bet medicininės korekcijos, jei to nori žmogus, jo pasirinkimo laisvė“, – savo nuomonę dėstė daili moteris.

Du sūnus, penkerių metų Julių ir septynerių metų Marką auginanti Giedrė su garsiu plastinės chirurgijos specialistu gyvena netoli Bulonės miško, 250 kv. m ploto kotedže su sodu.

Moteris nesutinka, kad visi modeliai – tuštutės.

„Kalbu apie solidžiose agentūrose ilgai dirbančias moteris. Jei nebūsi darbšti, nemokėsi bendrauti, tingėsi, nebūsi punktuali, kantri, nesilaikysi asmens higienos, ilgai modeliu nedirbsi. Darbo aplinka turi modelį priimti, bet išoriniu blizgesiu to nepelnysi“, – pasidalijo patirtimi Giedrė.

Ji nusikvatoja, paklausta apie karjerą per lovą.

„Tuomet reikėtų miegoti kiekvieną dieną, o tai – alinamas užsiėmimas, nes reikėtų miegoti su dauguma fotografų, agentų. O jei du patinkantys vienas kitam suaugę žmonės turi intymių ryšių – jų asmeninis reikalas“, – tvirtai nukerta Giedrė.

Ji neabejoja, kad daug kas priklauso nuo asmenybės, vertybių. Modelio darbas ją išmokė savarankiškumo, bendravimo, kantrybės ir daug kitų pozityvių dalykų. Praradimai? Asmeninės šeimos šventės, artimųjų vestuvės.

Lietuvės vertybės – šeima, meilė, ištikimybė, sąžinė, pasitikėjimas.

„O kaip kitaip galėtų būti? Nejaugi svarbu tik pinigai? – stebėjosi Giedrė. – Mane dar galėtų sužavėti karjera, bet tik tokia, kuri paliktų pėdsaką žmonijos istorijoje nematerialine prasme.“

Lietuva – šiaurinė šalis

Ar Giedrei Lietuva yra tik žodis, kaip kai kuriems emigravusiems lietuviams?

Modelis purto galvą: „Ne, ne. Tai kelia sentimentų, nors iš artimųjų Lietuvoje liko tik tėtis, teta. Apie tėvynę neretai sukasi mintys galvoje ir bent kartą per metus aplankau Lietuvą.“

Jau 18 metų užsienyje gyvenanti moteris kalba be akcento. Ji nesupranta mamų, kurios užsienyje gimusius vaikus nemoko gimtosios kalbos. Julius ir Markas kalba ne tik lietuviškai ir prancūziškai, bet ir angliškai.

„Iš vaikų negalima atimti galimybės žinoti savo šaknis, mokėti mamos gimtą kalbą. Be to, kalbos lavina žodynėlį, – įsitikinusi Giedrė. – Ir labai liūdna, kai kurie žmonės užsienyje neprisipažįsta, kad yra lietuviai.“

G.Staniūtė-Auclair šyptelėja, prisiminusi, kad jau daug Vakarų šalių gyventojų žino, kur yra Lietuva. Ir žino, kad tai – ne ta šalis, kur gyvena baltos meškos ir nėra vandens.

„Dauguma pabuvojusių Lietuvoje atsiveža puikius atsiminimus ir Lietuvą vadina Šiaurės šalimi, panašia į Nyderlandus, Švediją, Daniją“, – sako Giedrė.

Sode – komposteris

„Fashion for Future“ prezidentė daug padeda vyrui darbe, bet pripažįsta, kad pasaulis pasukęs pernelyg didelio vartojimo keliu.

„Vartojimo lenktynių nelaimėsi ir visko nenusipirksi. Juolab to nereikia. Be to, pažįstu daug žmonių, kurie neperka kaskart naujų drabužių, o renkasi vintažinį stilių, vertina žmogiškąsias savybes. Problema – ne modeliuose, o pačiuose mumyse“, – neslepia G.Staniūtė-Auclair, kurios namų spintoje ne keli šimtai batų.

Giedrė su Margarita paremtų su ekologija susijusius projektus. Giedrės šeima valgo ekologiškas daržoves ir vaisius, sode augina pomidorus, seniai skirsto šiukšles ir kompostuoja organines atliekas.

„Jei kiekvienas iš mūsų ne numestume po šiukšlę ant žemės, o po vieną pakeltume, neterštume Palangos paplūdimio, būtų švariau“, – įsitikinusi lietuvė, kuri labai laukia elektrinių automobilių eros, o vyrą ir kaimynus skatina persėsti į mažus automobilius.

Ji mieliau pinigus leidžia vaikams, kelionėms. Niekad neužmirš vaizdo Gvatemaloje prie veikiančio ugnikalnio, Brazilijos favelų, po genocido Kambodžoje vienos akies netekusio ir pusę veido apdegusio vyro žvilgsnio.

„Geriau pagalvokime apie savo pasaulį, gamtą, pamatykime skurstančius žmones, nykstančius tigrus, orangutanus“, – įsitikinusi angliškai, prancūziškai, itališkai, ispaniškai, vokiškai, rusiškai mokanti Giedrė.

Jai pikta ir skaudu, kai Europą užplūdę turtingi rusai skleidžia puikavimosi turtais ir išorinio blizgesio madą, kad kažkas valgo sumuštinius su aukso dulkėmis.

Ar Giedrė tiki skambia fraze, jog grožis išgelbės pasaulį?

Moteris šypsosi: „Nemanau. Jis gali tik padėti. Bet pasaulį galime išgelbėti pradedami nuo savęs ir vienas kitam ištiesdami ranką. Bet jei nesuvoksime asmeninės atsakomybės, mindžikuosime vietoje.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų