Pereiti į pagrindinį turinį

Garsus perteikiantys paveikslai

2009-03-13 09:00
Garsus perteikiantys paveikslai
Garsus perteikiantys paveikslai / Gretos Grendaitės nuotr. Asociacijos: R.Marhaug instaliacijoje "Tyli kalba" vaizduojami "kalbantys burbulai" primena komiksuose naudojamą metodą perteikti vaizduojamų figūrų kalbą ir mintis

Psichoakustika – mokslas apie žmogaus subjektyvųjį garso suvokimą. Šį terminą parodai pasiskolino dvi menininkės.

Parodoje nebus objektų, skleidžiančių garsą. Grafikos ir fotomeno srityse kurianti kaunietė Greta Grendaitė ir Norvegijos nacionalinės Bergeno menų akademijos profesorė Rita Marhaug savo kūriniais tyrinėja garsą, bando jį perteikti ir kuria naujas asociacijas su garsu.

"Terminą "psichoakustika" pasitelkėme kaip tinkamiausią atspindėti subjektyviąją kūrybišką garso analizę, jo suvokimą ir ekspresiją per vizualiąją kalbą, grafinę raišką", – aiškina menininkės.

Parodos idėja joms gimė mąstant apie žmones, veikiamus įvairiausių garsų, apie tai, kiek artikuliuojamų garsų pobūdis siejasi su žmogaus vidinio pasaulio būsenomis, ir apie galingą ryšį tarp garsų pasaulio ir emocinių patirčių.

G.Grendaitė kaligrafijos ir autorine technika sukurtų darbų ciklą "Vienas garsas" skiria universalaus garso interpretacijoms. "Minimaliomis grafinėmis priemonėmis siekiu vizualiai perteikti vieno universalaus garso klajonių trajektorijas, įvairialypio suvokimo galimybes, – pasakoja menininkė. – Tai raide "a" vadinamas garsas, kuriuo pradedamos daugelio kalbų abėcėlės, kurio gausu ne tik tariamų žodžių sandaroje, bet ir neverbalinėje raiškoje."

"Atvaizdas pasako daugiau nei tūkstantis žodžių ar priešingai – jis yra visiškai nebylus?" – svarsto antroji parodos autorė R.Marhaug ir nepatiekia vienareikšmio atsakymo. Norvegų menininkės instaliacijoje "Tyli kalba" ryški nuoroda į populiariąją kultūrą, komiksus ir juose pasitelkiamą metodą perteikti vaizduojamų figūrų kalbą ir mintis. Tačiau figūrų čia nerasite, vaizduojami tik "kalbantys burbulai".

Burbulų pavidalo sienų objektai – tai fotografiniai estampai, klijuoti ant plono akrilinio stiklo ir padengti keliais lako sluoksniais. "Pasitelkdama šį sudėtingą techninį vaizdinių apdorojimą, tikiuosi sukurti savotišką prabangos, sureikšmintos vertės aurą suteikiant darbams juvelyrikos ar rafinuotų baldų skleidžiamą dvelksmą", – savo idėją aiškina menininkė.


Parodos "Psichoakustika" atidarymas – kovo 13 d. 17 val. Įvairių tautų kultūrų centre (Šv.Gertrūdos g. 58).

Paroda veiks iki balandžio 14 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų