I. Žuolytė: savo energiją skiriu ne sportui, o sūnui

Profesionalios lengvojo kultūrizmo sportininkės, mitybos specialistės ir socialinių tinklų garsenybės Ingos Žuolytės gyvenime dabar svarbiausias – prieš keturis mėnesius gimęs sūnus Gabrielius. Mažasis atnešė ne tik daug džiaugsmo, bet ir permainų gyvenime. Motinyste Inga džiaugiasi, tačiau savęs namų šeimininke nevadina. Visą dieną sukiotis virtuvėje – ne jai.

Atsisakė trenerės darbo

Jutube Inga kuria vaizdo tinklaraščius, kuriuose rodo savo kasdienį gyvenimą, pramogas ir dalijasi įvairiais patarimais. Aktyvi ir feisbuke, instagrame – čia ją stebi tūkstančiai lietuvių.

"Toliau aktyviai dalyvauju socialiniuose tinkluose, kuriu savo drabužių liniją, sudarau mitybos planus, vedu mokymus socialiniuose tinkluose. Laisvalaikiu sportuoju, susitinku su draugais, lankausi renginiuose, skaitau knygas ir mąstau apie naujus projektus", – savo veiklas kaip žirnius išberia Inga.

Tarp daug skirtingų veiklų besisukanti jauna moteris įsitikinusi, kad motinystė nesuteikia preteksto pamiršti save. Ir laukdamasi Inga buvo labai aktyvi: treniravosi sporto salėje ir baseine, daug laiko skyrė pasivaikščiojimui gryname ore. Ji džiaugiasi, kad ir gimus vaikeliui jos gyvenime neįsivyravo monotonija.

Vienintelis užsiėmimas, kurio ji atsisakė po vaikelio gimimo, tai asmeninės trenerės darbas. "Savo energiją dabar skiriu ne sportui, o sūnui", – sako Inga. Vis dėlto sporto ji neišsižadėjo: du kartus per savaitę sportuoja pati, du kartus eina į mankštas drauge su sūneliu.

Mano išbandytas ir pasiteisinęs būdas – vadovautis intuityviu noru valgyti. Tada nebejaučiu paranojiško poreikio vienam ar kitam maisto produktui kaip anksčiau.

Patinka fotografuoti

Inga prisipažįsta, kad šiuo metu virtuvėje sukiojasi rečiau, nei turėtų. Nors jos socialinių tinklų paskyros mirga akį traukiančiomis maisto patiekalų nuotraukomis, ji atskleidžia, kad, kalbant apie maistą, mėgstamiausia veikla – ne jo gamyba.

"Man labai patinka fotografuoti patiekalus, o tada juos estetiškai pateikti savo socialiniuose tinkluose. Nors tie, kurie mane stebi interneto erdvėje, gali pagalvoti, kad virtuvėje praleidžiu daug laiko, taip tikrai nėra. Turbūt esu puikus pavyzdys, kaip socialiniuose tinkluose galima susikurti kokį tik nori įspūdį. Tačiau visi gali pastebėti, kad mano kuriami receptai – paprasti ir ypač greitai paruošiami", – atvirauja pašnekovė.

Ant Ingos pusryčių stalo karaliauja avižinė košė, ispaninio šalavijo sėklų pudingas ir baltyminiai blyneliai. Jie labai maistingi, taip pat lengvai ir greitai paruošiami. Ingredientus visuose šiuose patiekaluose galima lengvai keisti.

"Dažniausiai patiekalų ingredientais tampa tai, kas tuo metu guli šaldytuve. Pakeitus kai kurių receptų keletą ingredientų, išeina sveikesnis ir unikalaus skonio patiekalas", – pasakoja mitybos specialistė.

Valandų valandas praleisti virtuvėj, ruošiant maistą ir po to plaunant indus, Ingai nepakanka kantrybės. "Iš tiesų aš gaminu tiek, kiek yra būtina. Svarbu, kad mano vyras būtų pavalgęs, o aš? Aš ką nors užkandu arba galiu ir nevalgyti išvis", – su šypsena prisipažįsta pašnekovė.

Nebesialina dietomis

Kai Inga atsisakė profesionalios sportininkės karjeros, iš savo rutinos išbraukė visas griežtas mitybos taisykles ir dietas. Kadaise tik dėl jų buvo atsikračiusi net 20 kg. Dabar viskas pasikeitė ir jauna moteris savo kūno alinti varginančiomis dietomis nebenori. Šiandien ji teikia pirmenybę sveikatai ir gerai jausenai.

"Apgaulės dienų (angl. Cheat days) jau senokai neturiu. Jeigu kažko labai noriu, leidžiu sau ir nesijaudinu. Mano išbandytas ir pasiteisinęs būdas – vadovautis intuityviu noru valgyti. Tada nebejaučiu paranojiško poreikio vienam ar kitam maisto produktui kaip anksčiau. Dabar savęs neriboju, bet niekuomet nepersivalgau, o anksčiau tai pasitaikydavo dažnai. Mano nuomone, persivalgymas – vienas blogiausių mitybos dalykų", – neabejoja Inga.

Jos didžiausia nuodėmė – sušiai. "Turbūt turėčiau sakyti, kad vietoje sušių galėčiau suvalgyti lašišų, krevečių ar ryžių su avokadais. Tačiau tai man šio patiekalo nepakeistų", – apie aistrą japoniškam patiekalui sako pašnekovė.

Jai ypač patinka itališka virtuvė – įvairios picos ir makaronų patiekalai. Žavisi ir kitų šalių patiekalais, tačiau atkreipia dėmesį: "Beveik kiekvienos šalies tradiciniai patiekalai nėra maistingi. Ne išimtis ir Lietuvos tradicinė virtuvė – maistine verte mūsų patiekalai nepasižymi. Tačiau reikia būti beširdžiu, kad nemėgtum kugelio ar cepelinų. Jeigu pagaminčiau namie, mano vyras labai apsidžiaugtų", – juokiasi Inga.

Dietinis varškės apkepas

540 g liesos varškės,

150 g anakardžio riešutų,

6 kiaušinio baltymai,

1 kiaušinio trynys,

kokoso drožlių,

penkių grūdų dribsnių,

razinų,

žemės riešutų,

saulėgrąžų,

kakavos miltelių,

cinamono,

biraus saldiklio.

Kiaušinius, varškę, cinamoną, kakavos miltelius, kokoso drožles, anakardžio riešutus, saldiklį ir penkių grūdų dribsnius sutrinkite smulkintuvu. Tuomet įmaišykite dar šiek tiek razinų, anakardžio riešutų. Į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, suberkite ploną sluoksnį razinų su riešutais, kuris bus kaip pagrindas apkepui. Ant pagrindo dėkite visą sutrintą varškės masę. Viršų apibarstykite saulėgrąžomis ir kokoso drožlėmis, o tada dėkite į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug valandą.

Vištienos rutuliukai

600 g vištos krūtinėlės filė,

4 morkos,

0,5 cukinijos,

2 kiaušinio baltymai,

1 kiaušinio trynys,

avižų,

prieskoninių žolelių.

Sumalkite vištos krūtinėlę, sutarkuokite morkas ir pusę cukinijos. Įdėkite avižų ir prieskonių, įmuškite kiaušinius. Tada viską gerai išmaišykite ir rankomis suformuokite norimo dydžio rutuliukus. Rutuliukus išvirkite keptuvėje su vandeniu.

Saldžiarūgštė vištiena

Išsiilgusiems saldžiarūgštės vištienos, siūlau nusikelti į Kiniją. Tai nėra labai sveikas patiekalas, neapsiėjau be rapsų aliejaus, tačiau pavyko išvengti krakmolo. Vietoje įprasto cukraus naudoju medų, o vietoje ilgagrūdžių – basmati ryžius, kurie turi žemesnį glikemijos indeksą.

1 vištos krūtinėlės filė,

basmati ryžių,

2/3 konservuotų kukurūzų skardinės,

0,5 svogūno,

1/3 imbiero šaknies,

0,5 geltonos paprikos,

0,5 raudonos paprikos,

1 skiltelė česnako,

2 šaukštai salsos padažo,

1 šaukštas sojų padažo,

medaus,

keli žiupsneliai sezamo sėklų,

aliejaus kepti.

Sausoje keptuvėje paskrudinkite sezamo sėklas. Tada keptuvę įkaitinkite su aliejumi ir mažais gabalėliais supjaustytą vištienos krūtinėlę kepkite kartu su prieskoniais. Kai mėsa apkeps, nukelkite nuo ugnies, sumaišykite su sojų padažu ir sudėkite į dubenėlį. Toje pačioje keptuvėje apkepinkite daržoves. Iš eilės sudėkite smulkintas daržoves: svogūną, imbierą, česnaką, paprikas. Į šį apkeptą daržovių mišinį sudėkite vištieną ir kartu su medumi bei salsos padažu pakepinkite dar keletą minučių. Nukelkite nuo ugnies, supilkite konservuotus kukurūzus, sezamo sėklas ir viską išmaišykite. Patiekite su virtais ryžiais.

Sveikuoliški sausainiai

Ožerškio uogų,

avižų,

džiovintų vaisių mišinio,

sezamo sėklų,

medaus.

Viską sumaišykite kartu su medumi, kad ingredientai gerai suliptų. Formuokite norimo dydžio rutuliukus ir kepkite orkaitėje 15–20 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių