Pereiti į pagrindinį turinį

Jai jau meluoji, meluok įtikinamai!

Na, ne, ne! Mes nepropaguojame melo. Žinome jo pasekmes, žinome, kad melo kojos trumpos. Bet, prisipažinkime, kartais griebiamės tarsi nekaltos melo atmainos, apie kurią sakome: tai – šventasis melas. Turbūt veverta aiškinti, kad vien tiesa visų problemų neišspręsime ir konfliktų neišvengsime. Todėl įsidėmėkime įtikinamo melo taisykles!

1. Kalbėk pasitikinčiai

Psichologai tvirtina, kad pasitikintis ir garsus balsas kelia didesnį pasitikėjimą nei protingiausios išvados. Tavo pasitikėjimą savimi klausytojai nesąmoningai  vertina kaip kompetenciją ir temos išmanymą. Jei nori, kad tavo melą priimtų kaip teisybę, kalbėk tvirtai ir įtikinamai. Net ir supratęs, kad tavo išgalvotos istorijos detalės prieštarauja viena kitai, nesustok, nesitaisyk. Kalbėk dar energingiau, ir pašnekovas patikės tavo fantazija. Įterpk veikėjus, vietovės aprašymą, emocijas: detalės įneš tikrumo.

2. Žiūrėk į pašnekovą

Įprastomis aplinkybėmis įsistebeilyti  pašnekovui į akis – pakankamai agresyvus elgesys. Tačiau jei meluoji, rizikuok. Sušvelnindamas įspūdį žvilgsnį nukreipk į tarpuakį, bet net nebandyk žiūrėti pašnekovui pro šalį.

Paklausyk psichologų: melagio akys klaidžioja į šalis arba įbedamos į žemę. Tai – iš pasąmonėje kilusio kaltės jausmo. Juk vaikystėje mus mokė nemeluoti ir aiškino, koks tai blogis. Melagius išduoda ir charakteringas žvilgsnis į viršų. Neurolingvistikos programų specialistai pastebėjo: žvilgsnis aukštyn ir į dešinę reiškia, kad žmogus įvertina aplinką ir apmąsto, ką turėtų sakyti. Jei paprasčiau – meluoja.

3. Negestikuliuok

Mojuoti rankomis – nepadoru, juolab jei meluojate. Tie patys neurolingvistikos specialistai kalba, kad daugumą melagių išduoda kai kurie gestai. Dažniausiai melagis rankomis liečia veidą, kasosi nosį, antakius, trina kaktą ar delnu prisidengia burną. Tuo tarsi atsisako savo žodžių ir prisipažįsta meluojąs.

Gestikuliuodamas apgavikas pirštais dažnai rodo į viršų ir į dešinę. Ten pat krypsta ir jo žvilgsnis – vaizdų kūrimas. Rankas laikyk ramiai ant stalo arba ant kelių. Blogiausiu atveju – nekelk rankų aukščiau krūtinės.

4. Galvą laikyk tiesiai

Taip išvengsi žvilgsnio į žemę (žiūrėk antrą patarimą) ir atrodysi pasitikintis savimi. Ir, svarbiausia, meluodamas nesukiok galvos į kairę ir dešinę, nes šiuo judesiu tarsi paneigsi savo žodžius. Šio savo veiksmo tu nepastebėsi, o pašnekovas iškart į tai atkreips dėmesį.

5. Stebėk kojas

Žodis psichologams: beveik visą pokalbį žmogus, sėdėjęs koja ant kojos, greičiausiai meluoja. O jei jis dar judina bato priekį, turi įtikinamą pretekstą suabejoti jo žodžiais. Tą patį reiškia ir pasikartojantis nervingas bato kulnelio judesys ar stuksenimas į grindis. Šie kūno judesiai išduoda nepasitikėjimą, todėl pašnekovas suabejos tavo nuoširdumu.

6. Pats tikėk tuo, ką kalbi

Moterys meluoja geriau. Tai – faktas. Kodėl? Jos nesąmoningai veikia pagal Konstantino Stanislavskio sistemą: nuoširdžiai tiki savo išsigalvojimais, todėl jų melas nekuo nesiskiria nuo teisybės.  Prisimink šią idėją: įsigyvenk į savo vaidmenį ir tikėk kiekvienu savo žodžiu!

Iš Wikipedia:

Melas – sąmoningas netiesos sakymas. Tvirtinimas kitaip, nors ir suvokiant klaidingą turinį. Melo nėra tada, kai tvirtinama, kad tam tikri faktai yra teisingi, tačiau nežinoma apie jų klaidingumą. Melui išaiškinti yra sukurta techninių priemonių (melo detektorius). Psichologijoje teigiama, kad melą galima atpažinti pagal kūno kalbą, klausantis balso tembro pasikeitimų, stebint fiziologinius pokyčius, pavyzdžiui, odos pasikeitimus: paraudonavimą jaudinantis, odos plaukų pasišiaušimą, susikūprinimą ir t.t.

"Biržoje pusė tiesos yra jau visas melas", – Andre Kostolany.
"Geriau už teisybę laimėti priešą, negu su melu draugą", – Vincas Kudirka.
"Istorija yra melas, dėl kurio visi susitarė", – Napoleonas Bonapartas.
"Nuo pat pradžios moteriai nėra nieko svetimesnio, nemalonesnio, priešiškesnio kaip tiesa. Jos didysis menas yra melas, jos didžiausias rūpestis - iliuzija ir grožis", – Friedrichas Nyche.
"Melas yra pažeminimas ir tartum savo žmogiškojo orumo sunaikinimas", - Immanuelis Kantas.
"Melas ir klasta - kvailių ir bailių ramstis". – Philipas Chesterfieldas.
"Melas – plonasienis daiktas. Gerai įsižiūrėjus, jis persišviečia",  – Seneca.
"Melas - tai kitų žmonių tiesa",  – Oscaras Wildas.
"Melas turi dvi pakopas: diplomatiją ir statistiką", – Michaelis Achardas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų