Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas skubės įsiamžinti Valdovų rūmuose

2010-08-18 09:07
Kaunas skubės įsiamžinti Valdovų rūmuose
Kaunas skubės įsiamžinti Valdovų rūmuose / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Valdovų rūmų reprezentacinės Didžiosios menės austinio herbinio frizo, kuriame bus vaizduojami apskričių ir savivaldybių herbai, sukūrimo idėją jau parėmė trečdalis šalies savivaldybių. Kauno miesto tarp jų kol kas nėra.

Rajonas – tarp rėmėjų

Anot Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorės Romos Žakaitienės, beveik visos šalies savivaldybės nutarė šią idėją palaikyti, tačiau kai kurios prisidėti žada šiek tiek vėliau.

"Bene visų savivaldybių atstovų nuomonė vienoda – didelė garbė remti frizo sukūrimo idėją ir taip pristatyti savo savivaldybę reprezentacinėje Valdovų rūmų menėje", – sakė R.Žakaitienė.

Didžiosios menės frizo pagaminimo idėją jau parėmė 18 savivaldybių, kurios prisidėti prie Lietuvos Didžiųjų kunigaikščių rezidencijos ekspozicijų įrengimo buvo pakviestos per Lietuvos savivaldybių asociaciją. Be kitų, šiame sąraše jau yra ir Kauno rajono, Birštono, Jurbarko bei Druskininkų savivaldybės.

Idėjos sukurti austinį reprezentacinį frizą sumanytojai tvirtina, kad prisijungti prie šio projekto savivaldybės turėtų savo noru ir jokio spaudimo šiuo klausimu nėra. Frizo idėją ir visos ekspozicijos įrengimą savivaldybės jau parėmė 45 tūkst. litų. Kauno rajono savivaldybė šiam projektui skyrė 2,5 tūkst.litų.

Miestas ieškos pinigų

Kauno galimybės įsiamžinti frize kol kas neaiškios: miesto politikai sako apie šią idėją girdį pirmą kartą. "Apie šią idėją ir savivaldybių paramą nieko nežinojau. Labai blogai, kad Kauno miesto savivaldybės šiame remiančiųjų sąraše nėra, – išgirdęs apie tokį būdą įsiamžinti nustebo ir sunerimo miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius. – Mes privalome paremti šią idėją ir jokių diskusijų šiuo klausimu negali būti."

S.Butkevičius negalėjo įvardyti priežasties, kodėl apie šią idėją Kauno politikai sužinojo vieni paskutiniųjų. "Geriau paremti vėliau negu niekada, o prisidėti prie šios gražios idėjos Kaunas tikrai spės, – ryžtingai tvirtino politikas. – Galbūt mes šio rašto negavome arba jis kur nors pasimetė."

S.Buškevičius prisipažino nesuprasiąs Kauno politikų, jei jie nuspręs neprisidėti prie frizo kūrimo idėjos. Anot jo, Valdovų rūmai – tai lietuvių tautos pasididžiavimas ir meilės tėvynei simbolis.

"Būtent toks istorijos idealizavimas, didžiavimasis praeitimi sužadina piliečių emocijas ir jausmus, tuomet sumažėja ir emigracija", – reziumavo šiuo metu atostogaujantis politikas, kuris tikisi, kad sprendimą paremti šią idėją priims kolegos iki jam grįžtant į darbo vietą.

Padirbės hieraldikai

Kaip atrodys austinė Didžiosios salės puošmena, kol kas nėra aišku. Valdovų rūmų pranešime teigiama, kad maždaug 100 m ilgio frize bus pavaizduota apie 70 valstybės, iki 2010 m. egzistavusių apskričių ir šalies savivaldybių herbų.

Jo autorius – žymiausias šiandieninės Lietuvos heraldikos dailininkas Arvydas Každailis, pagrindinis konsultantas – istorikas, Lietuvos heraldikos komisijos prie Lietuvos Prezidento pirmininkas Edmundas Rimša.

Valdovų rūmų atstovų teigimu, Lietuvoje ir Baltijos valstybėse tebuvo viena įmonė, pajėgi išausti tokį gaminį. Tai Jono Karčiausko vadovaujama bendrovė "Audėjas". Ji tapo ir šio meno kūrinio sukūrimo mecenate.

Frizas

Renesanso epochai būdingas interjero puošybos akcentas, sujungiantis visą patalpos erdvę ir komponuojamas su kitais jos dekoro elementais, todėl Valdovų rūmų renesansinio stiliaus interjeruose jų bus gana nemažai.

Šiuo metu Žemutinę reprezentacinę salę jau puošia tapybinis frizas, kurio heraldiniai elementai pasirinkti iš labiausiai menę reprezentuojantį laikotarpį atspindinčio, 1555 m. Vilniuje sukurto vadinamojo Paryžiaus arsenalo bibliotekos herbyno, o herbinių skydų ornamentinės jungtys – iš Bonos Sforcos maldyno miniatiūrų.

Kitas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų trečiajai antikamerai skirtas frizas yra suprojektuotas, tačiau šiam projektui įgyvendinti reikia rėmėjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų