Pereiti į pagrindinį turinį

Kitokia Indija: su "Šeštuoju pojūčiu" ir masažiniu krėslu

2010-01-30 05:00
Kitokia Indija: su "Šeštuoju pojūčiu" ir masažiniu krėslu
Kitokia Indija: su "Šeštuoju pojūčiu" ir masažiniu krėslu / Scanpix nuotr.

Išdurtos akys, specialiai luošinami vaikai, pinigų prašantys elgetos, gatvėse atliekamai gamtiniai reikalai, upėje plaukiojantys lavonai? Profesorius "UPS Lietuva" generalinis direktorius Vladas Lašas pamatė visiškai kitokią Indiją.

Reisas "Londonas–Bangaloras"

"Prieš dešimt metų šiame mieste neturėjome nei trijų tūkstančių darbuotojų, dabar jų – daugiau nei 35 tūkstančiai", – šyptelėjo kostiumuotas IBM kompanijos darbuotojas, sėdėdamas iš Anglijos sostinės Londono į Indijos Bangaloro miestą skrendančiame lėktuve "Boeing 747".

Greta V.Lašo sėdėjęs dar vienos kompanijos darbuotojas skrido tęsti bendradarbiavimo su viena Indijos telekomunikacijos bendrovė.

Į Bangalorą ir atgal kasdien tiesioginiu reisu iš Londono skrenda "Boeing 747". Beveik visada pilnas. 6 mln. gyventojų turintis Indijos miestas – vienos didžiausių pasaulio valstybių informacinių technologijų centras.

Stikliniai šiuolaikiniai dangoraižiai, europietiška architektūra, nemažai kostiumuotų, bet ne tradiciniais indų drabužiais apsirengusių žmonių.

"Tačiau gatvėse – įprastas indiškas chaosas, – šypsosi V.Lašas. – Daug mašinų, dviračių, triračių, tuktukų ir karvių."

Alkoholį įvežti draudžiama

Nors Indijoje sparčiai kuriama infrastruktūra, šimto kilometrų atstumą nuo Bangaloro iki Mysore miestelio keleiviai įveikė tik per keturias valandas.

Nedidelio Mysore miestelio pakraštyje – Indijos kompanijos "Infosys" centras. Nufotografavus iš palydovo arba žvelgiant per "Google Map", jo pastatai sudaro užrašą INFOSYS.

Tai – tarsi atskiras, aptvertas ir kruopščiai saugomas centras. Ginkluota apsauga, kaip ir atvykus į oro uostą, visų žmonių bagažą peršviečia skeneris.

"Mus perspėjo, kad šio uždaro miestelio teritorijoje negalima vartoti alkoholio ir net jo įsivežti, – pastebėjo į "Technology Entertaiment Design" konferenciją atvykęs profesorius V.Lašas. – Kompaniją "Infosys" prieš keliolika metų įkūrė septyni jauni indų programuotojai. Dabar tai – labai rimtas ir žinomas rinkos žaidėjas pasaulyje, turintis daugiau nei 100 tūkst. darbuotojų."

Tarsi Silicio slėnyje

Kai kurie užsienio šalių atstovai vežėsi dovanų po butelį alkoholio. Tačiau net ir konferencijos dalyviams – solidiems mokslininkams, verslininkams, informacinių technologijų specialistams galiojo tos pačios taisyklės.

"Rastus alkoholio butelius, – šypsojosi V.Lašas, – iš tų žmonių paėmė. Matyt, atidavė grįžtant."

"Kažkas panašaus į JAV informacinių technologijų lopšio ir inovacijos terpės – San Fransisko įlankoje įkurto Silicio slėnio, Disneilendo ir universitetinio miestelio hibridą", – uždarą indų technologijų miestelį apibūdino V.Lašas.

Kapitolijaus kopija, daug modernių stiklinių pastatų. Aplinka kruopščiai prižiūrima, pedantiškai pjaunama žolė, gražus parkas, baseinai.

Miestelio teritorijoje galima nemokamai naudotis dviračiais. Žmonės važiuoja ten, kur jiems reikia, dviratį palieka tam skirtose vietose. Beje, konferencijos dalyvius prižiūrėjo, kad jie netrukdytų dviračių eismui.

"Jaučiausi tarsi ne Indijoje, o penkių žvaigždučių viešbučio tinklo teritorijoje, – pripažino V.Lašas, žvelgdamas į ne tradiciniais indiškais drabužiais, bet vakarietiškais kostiumais apsirengusius ir į darbą skubančius kvalifikuotus darbuotojus. – 98 proc. jų – indai."

Viską žinanti "akis"

Šeštasis pojūtis. Taip vadinasi Masačusetso technologijų institute dirbančio indo išradimas. V.Lašas matė indą, vaikščiojantį su specialiu projektoriumi. Ant galvos – ausinės. Indas nukreips programinės įrangos "akį", miniatiūrinę vaizdo kamerą, į laikraštį, kuriame bus rašoma apie orus ir netrukus projektorius pateiks naujausią orų informaciją, nors laikraštis gali būti kelių dienų senumo.

"Šeštasis pojūtis" pažvelgs į straipsnį apie futbolą ir netrukus projektorius pateiks naujausius rezultatus, informaciją apie klubą, žaidėjus. Nukryps į lėktuvo bilietą – pateiks maršrutą, skrydžių laikus.

"Keista matyti, – šypsojosi V.Lašas, kai indas nukreipdavo projektorių į žmones, – jis pateikdavo vaizdą su informacija. Studentas, vardas ir pavardė, amžius. Toks ir toks dėstytojas..."

Derybos esamuoju laiku

Už "Infosys" vartų, Mysore miestelyje, vaizdas panašus į tradicinę Indiją. Gatvėje – chaosas, daugybė žmonių, kvapų, nedidelių parduotuvėlių, triukšmas ir vieni prašmatnūs rūmai.

Šiuolaikinis Bangaloro oro uostas skelbiasi, kad aptarnavimas jame – bene sparčiausias pasaulyje. Atvykęs išvakarėse prieš skrydį namo oro uoste kaunietis išsirinko viešbutį nakvynei. Keli viešbučiai, tarsi aukcione, "on line" rungėsi dėl kliento ir siūlė žemesnes kainas.

Lauke tvyrojo 30 °C karštis, kondicionuojamoje mašinoje klausydamasis indiškos muzikos kliento laukė taksistas.

O jau atvykęs į pasirinktą viešbutį, V.Lašas nustebo kambaryje pamatęs masažinį krėslą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų