Pereiti į pagrindinį turinį

Mitai – kūrybos ir gyvenimo tema

2009-03-06 09:00
Mitai – kūrybos ir gyvenimo tema
Mitai – kūrybos ir gyvenimo tema / Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus archyvo nuotr. Kitoks: 1988 m. triptike "Ikaras" V.Kisarauskas interpretavo didelių siekių žmogaus, netelpančio į sistemos rėmus, tema.

Kas buvo žmogumi mitu vadinamas dailininkas Vincas Kisarauskas? Atsakymą kauniečiai galės rasti žymaus menininko 75-osioms gimimo metinėms skirtoje parodoje.

V.Kisarauskas (1934–1988) – vienas žymiausių Lietuvos modernizmo atstovų, kūręs sudėtingu sovietmečio laikotarpiu. Menininkas dirbo tapybos, grafikos, ekslibriso srityse – vystė savitą stilistiką, atspindinčią jo pasaulėžiūrą, konfrontavusią su oficialiaisiais to meto idealais. Dailininką domino universalios bendražmogiškos problemos, pagrindinė jo darbų tema – žmogus ir jo likimas.

Meninėje sovietmečio terpėje V.Kisarausko kūryba ryškiai išsiskyrė ne tik turiniu, bet ir forma: dailininko kompozicijoms būdinga abstrahuotų formų geometrija, laužyta, ritmiška linijų bei dėmių kalba. Dailėtyrininkai jo kūryboje įžvelgia kubizmo, ekspresionizmo, abstrakcionizmo ir lietuvių liaudies meno įtaką. Šalies meno istorijai V.Kisarauskas svarbus ir kaip asambliažo pradininkas Lietuvoje. Taip pat menininkas paskatino ekslibriso bei kitų mažųjų dailės formų atgimimą.

Parodoje eksponuojami tapybos ir grafikos darbai (estampai), asambliažai, kuriuos sieja tematinės paralelės. Didžioji dalis kūrinių yra iš Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių. Eksponatus taip pat skolino Lietuvos dailės muziejus ir Lietuvos nacionalinis muziejus.

Ekspozicijoje siekiama atskleisti dailininko požiūrį į žmogų. V.Kisarausko žmogus – legendinis žmogus: jis jautrus, didelių siekių, netelpantis į sistemos rėmus, tos sistemos žlugdomas, kovojantis, vienišas ir dėl to nuolat kenčiantis. Savo kūryboje dailininkas renkasi panašaus likimo herojus – mitinius, biblinius ar kitus personažus, įkūnijančius apibendrintas idėjas, informuojančius apie tam tikras patirtis, sielos būsenas: Edipą, Sūnų palaidūną, Ikarą, Kristų, riterius. Dailininkui artimiausi Edipo ir Sūnaus palaidūno įvaizdžiai kartojasi visuose jo kūrybos laikotarpiuose.

Legenda parodos koncepcijoje turi ir kitą prasmę – pats V.Kisarauskas jau yra tapęs mitu ir vadinamas XX a. Edipu. Parodoje eksponuojami ir jo autoportretai. Kūryboje dailininkas dėmesio skyrė ir Lietuvos kultūrai bei istorijai reikšmingoms asmenybėms, kurias taip pat galima vadinti legendinėmis. Ekspozicijoje galima išvysti ir šios tematikos darbų.


V.Kisarausko parodos atidarymas Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje (V.Putvinskio g. 64) – kovo 6 d. 16 val.

Paroda veiks iki balandžio 5 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų