Pereiti į pagrindinį turinį

Psy apdainuotas Gangnamas - pompastiškas turčių rajonas

2012-12-08 15:35
Psy apdainuotas Gangnamas - pompastiškas turčių rajonas
Psy apdainuotas Gangnamas - pompastiškas turčių rajonas / Scanpix nuotr.

Didingi pastatai, išsipustę gyventojai, viešbučiuose apsistojančios žvaigždės, susirasti turtingų vyrų užsukančios moterys. Prestižinis Seulo Gangnamo rajonas kupinas prabangos ir pompastikos.

Nuolat verdantis gyvenimas

Vasarą pasirodęs Pietų Korėjos atlikėjo PSY (Parko Jae-sango) singlas „Gangnam Style“ akimirksniu visame pasaulyje išgarsino ne tik dainininką, bet ir prabangųjį Seulo rajoną. Išpopuliarėjus šiai dainai į rajoną plūsta būriai turistų.

Pusmečiui į Pietų Korėjos sostinę studijuoti išvykęs lietuvis Vilintas Bernotas teigė, kad tiek pats miestas, tiek Gangnamas išsiskiria savo didybe.

„Lyginti Seulą su Vilniumi tikrai labai sunku, nes šis miestas kupinas kontrastų, didybės. Vienas atskiras Seulo rajonas man atrodo didesnis už visą Vilnių, bet kartais to kuklumo ir pasiilgstu“, – sakė keturis mėnesius ten gyvenantis lietuvis.

Pasak jo, Gangnamas yra vienas garsiausių rajonų visame miete, galbūt net ir pats garsiausias. Viskas čia dvelkia prabanga. Gausybė prabangių mašinų, dažni atvejai, kai jose sėdi ir vairuotojai, milžiniškų, modernių pastatų, garsiausių prekės ženklų parduotuvių. V.Bernoto pasakojimu, šiame rajone gausu verslo, prekybos, pramogų centrų, viešbučių. Gyvenimas čia niekad nesustoja: gatvėse daugybė žmonių, nuolatinės mašinų spūstys.

„Čia gyvenimas verda ne tik dieną, bet ir naktį. Beje, tamsiuoju paros metu čia tikriausiai net įdomiau, nes yra daug klubų, barų ir kitokių pasilinksminimo vietų. Tačiau kainos tose vietose gerokai aukštesnės, palyginti su kitomis populiariomis pasilinksminimo vietomis Seule“, – teigė V.Bernotas.

Čia apsistoja žvaigždės

Seule, lietuvio pasakojimu, nekilnojamasis turtas labai brangus. Tačiau norintys įsikurti Gangname veikiausiai moka net kelis kartus daugiau. Pašnekovo pažįstami korėjiečiai, gyvenantys Gangname, kaip jis pats sakė, – iš turtingų šeimų.

Šį prestižinį rajoną V.Bernotas vadina kupinu pompastikos, verslo žmonių rajonu. „Išskirtinis ji yra dėl savo didybės. Čia besilankantys žmonės visada atrodo nepriekaištingai. Esu girdėjęs kalbų, kad vietos moterys į ši rajoną vakarais atvyksta su vienu tikslu – susirasti labai turtingą vyrą. Taip pat čia nuolat gali pamatyti vietinių televizijos ar popmuzikos žvaigždūnų. Pasaulinio garso žvaigždės, atvykusios į Seulą, visada apsistoja būtent Gangnamo viešbučiuose“, – rajono vaizdą piešė lietuvis.

Į Seulo Kyung Hee universitetą atvykęs studijuoti tautietis Gangname tikrai negyvena. Lankėsi ten keletą kartų, kad susipažintų su miestu. Jam gyvenamąją vietą parūpino universitetas, taigi už ją daug mokėti netenka. Tačiau brangiame mieste kasdienėms išlaidoms reikia apie pusantro karto daugiau pinigų nei Lietuvoje.

Kuklūs ir labai šilti

Į Seulą atvykusį V.Bernotą pribloškė miesto didybė, žmonių gausa. Tačiau sužavėjo Pietų Korėjos gyventojai. Pasak jo, jie nepaprastai šilti žmonės. Nors angliškai kalba nedaugelis, lietuvio teigimu, jie paslaugūs ir visada stengiasi padėti svetimšaliui. „Jei mato, kad tau kas nors negerai, esi sutrikęs, visada prieis ir padės, pasidomės, kas nutiko. Vietiniai labai kuklūs ir santūrūs, retai kada išgirsi piktų šūksnių ar ką nors panašaus, o vyresni žmonės negaili savo šypsenų“, – korėjiečius gyrė pašnekovas.

Šaltasis sezonas Pietų Korėjoje labai panašus į Lietuvos, tačiau ten šiltas ruduo tęsiasi kur kas ilgiau. Pašnekovą nustebino restoranų gausa, o štai tradicinis maistas lietuvio skrandžiui pasirodė per aštrus. Gyrė jis ir nepriekaištingai išvystytą Seulo infrastruktūrą, bet baisėjosi vairavimo kultūra. „Ji siaubinga! Jiems dar reikia labai tobulėti, kad pasiektų Europos lygį“, – sakė V.Bernotas.

Suprantama, kad lyginti Lietuvą ir Pietų Korėja labai sunku, bet, pašnekovo tvirtinimu, vienu aspektu galima tai padaryti. Tiek lietuviai, pabuvę ten, susižavi šia šalimi, tiek ir korėjiečiai, aplankę mūsų mažytę, ne visiems žinomą Lietuvą, apie ją atsiliepia geriausiais žodžiais.

„Gyvenimas čia tikrai pakeitė mano požiūrį į pasaulį, ypač į Azijos kultūrą. Susipažinau su daugybe įvairiausių kultūrų žmonių, praplėčiau savo geografinį akiratį. Dievinu Korėją ir galiu teigti, kad ne tik Seulas, bet ir ji tapo mano antraisiais namais“, – šypsojosi V.Bernotas.


Rekordus pasiekęs singlas

„Gangnam Style“ – Pietų Korėjos atlikėjo PSY (Parko Jae-sango) 2012 m. liepos 15 d. išleistas singlas, išpopuliarėjęs visame pasaulyje. „Gangnam Style“ paprastai vertinamas dėl savo humoro, lengvai atmintyje įstringančio ritmo, neįprastų ir absurdiškų šokio judesių vaizdo klipe. Tik išleista daina tapo populiariausia Gaone. Jos vaizdo klipas „Youtube“ jau buvo peržiūrėtas per 628 mln. kartų, tai yra populiariausias korėjiečių popmuzikos vaizdo klipas.

Vakaruose jo perkūrinius išleido keli atlikėjai, tarp jų Nelly Furtado ir „Maroon 5“, sulaukė dėmesio iš kitų muzikos žvaigždžių ir buvo aptartas tokiuose žiniasklaidos leidiniuose kaip „The Financial Times“, „The Wall Street Journal“, „CNN International“ ir kt. 2012 m. rugsėjį „Gangnam Style“ stiliumi šokami flashmobai pradėjo populiarėti įvairiuose pasaulio miestuose. Yra išleista daug skirtingų kūrinio parodijų. Jo elementai naudoti „Samsung“ reklamose, įvairiuose televizijos šou, kituose renginiuose.

2012 m. rugsėjo 17 d. „Gangnam Style“ nominuotas MTV Europos muzikos apdovanojimuose kaip geriausias vaizdo klipas. Apdovanojimų ceremonijoje lapkričio 11 d. Frankfurte, Vokietijoje, jis buvo išrinktas geriausiu Metų vaizdo klipu.

2012 m. rugsėjo 20 d. „Gangnam Style“ vaizdo klipas „Youtube“ įtrauktas į Guinnesso rekordų knygą kaip mėgstamiausias vaizdo klipas „Youtube“ istorijoje (mygtukas „Patinka“ nuspaustas 2 141 758 kartus).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų