R. Polanski naujoji juosta pristatyta dvylikai „Cezarių“

Romano Polanski (Romano Polanskio) naujo filmo „Pareigūnas ir šnipas“ (An Officer and A Spy) nominacija Prancūzijos „Oskarais“ vadinamiems „Cezario“ apdovanojimams trečiadienį sukėlė feminisčių pasipiktinimą.

Prieštaringai vertinamas lenkų kilmės režisierius nuo 1978 metų yra ieškomas JAV dėl lytinių santykių su trylikamete ir laikomas persona non grata Holivude.

Jo juosta apie XIX ir XX amžiaus sandūroje Prancūziją sukrėtusią Alfredo Dreyfuso (Alfredo Dreifuso) aferą pretenduoja net į 12 „Cezarių“.

Prancūzijos kino akademijos vadovas Alainas Tarzianas (Alenas Terzjanas) pareiškė, kad dalijant apdovanojimus „nereikėtų moralizuoti“.

Tačiau tokį akademijos pasirinkimą suskubo pasmerkti feministės ir kino kritikai.

„Jeigu žaginimas yra menas, atiduokite visus „Cezarius“ Polanski“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Prancūzijos moterų grupė „Osez le feminisme“ („Išdrįsk būti feministe“).

„Aukštindami pabėgusį žagintoją ir vaikus išnaudojusį lytinį nusikaltėlį mes nutildome aukas“, – pridūrė moterų grupė, žadėdama surengti demonstraciją prie renginio vietos apdovanojimų teikimo dieną, vasario 28-ąją.

Britų kino kritikas Casparas Salmonas (Kasparas Salmonas) buvo ne mažiau kandus.

„Į „Cezario“ apdovanojimus, į vieną kino šventę ir patalpą vienu metu yra kviečiama aktorė, vaikystėje tapusi vieno režisieriaus lytinio išnaudojimo auka (Adele Haenel (Adel Anel)), ir režisierius, kuris lytiškai išnaudojo vaiką (Romanas Polanskis)", – parašė jis.

Geriausios aktorės apdovanojimui už vaidmenį juostoje „Merginos ugnyje portretas“ (Portrait de la jeune fille en feu) pristatyta A. Haenel pernai užgavo jautrią stygą, papasakojusi apie patirtą lytinį priekabiavimą tuomet, kai būdama 12 metų paauglė ji filmavosi savo pirmame filme.

Anksčiau šį mėnesį prancūzų kino režisieriui Christophe'ui Ruggia (Kristofui Rudžai) buvo pareikšti kaltinimai dėl įtariamo lytinio priekabiavimo prie nepilnametės.

Piketai prie kino teatrų

86 metų R. Polanski rugpjūčio mėnesį už savo naująjį filmą gavo geriausio režisieriaus apdovanojimą ir kritikų prizą Venecijos kino festivalyje. Nepaisant kilusios protestų bangos, jo juosta buvo labai finansiškai sėkminga Prancūzijoje.

Kai kurias filmo peržiūras teko atšaukti, nes protestuojančios feministės veržėsi į kino teatrus arba juos blokavo.

Maža to filmo platintojams, teko nutraukti „Pareigūno ir šnipo“ reklamos kampaniją, kai Prancūzijos fotografė Valentine Monnier (Valentin Monjė) apkaltino R. Polanski ją išžaginus ir sumušus savo namelyje Šveicarijoje 1975 metais, kai ji buvo 18-metė aktorė ir modelis.

R. Polanski „kategoriškai paneigė“ užpuolęs V. Monnier ir pasipiktino jos pasakojimu.

„Suprantama, kad aš to neprisimenu, nes tai netiesa“, – sakė režisierius žurnalui „Paris Match“.

R. Polanski sukėlė nepasitenkinimą Venecijoje, kai palygino savo „medžioklę“ su antisemitiniu A. Dreyfuso persekiojimu. Dėl jį ištikusių bėdų režisierius kaltina susikompromitavusį Holivudo magnatą Harvey Weinsteiną (Harvį Veinsteiną).

Pasak jo, būtent H. Weinsteinas bandė jam prilipdyti „vaikų žagintojo“ etiketę, kad jis nelaimėtų „Oskaro“ už 2003 metų juostą „Pianistas“ (The Pianist).

JAV kino meno ir mokslo akademija nepristatė R. Polanski filmo „Oskaro“ apdovanojimui nė vienoje kategorijoje, tačiau dėl geriausio užsienio filmo vardo šiemet varžosi kita prancūzų juosta „Vargdieniai“ (Les Miserables).

Šis filmas, kurio veiksmas vyksta neramiame ir neturtingame Paryžiaus priemiestyje, gavo 11 „Cezario“ nominacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių