Pereiti į pagrindinį turinį

Rašysenos ekspertas – lemtinga profesija

2012-09-22 17:22
Rašysenos ekspertas – lemtinga profesija
Rašysenos ekspertas – lemtinga profesija / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Jei ne rašysenos ekspertės profesionalumas, parlamentarė Asta Baukutė, kaip įtariama, savo ranka suraičiusi nemažai rinkėjų parašų, būtų galėjusi kandidatuoti į Seimą vienmandatėje apygardoje. Testamentu palikti turtai būtų atitekę ne tiems giminaičiams, kuriems priklausė. Ir visa tai pakeitė tyliai, su lupa ir mikroskopu, dirbantys žmonės.

Kasdien – nauji dokumentai

Rašysenos ekspertas – iš tikrųjų reta profesija. Lietuvos teismo ekspertizės centre dirba vienuolika šios profesijos atstovų. Dar keli darbuojasi Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centre.

„Man labai įdomus tas darbas. Jei būtų kitaip, tikrai nebūčiau čia likusi dirbti“, – su šypsena veide kalbėjo Lietuvos teismo ekspertizės centro Dokumentų ekspertizių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Strakšytė, rašysenos eksperte dirbanti jau 30 metų.

Ant ekspertės darbo stalo – šūsnis dokumentų: PVM sąskaitos-faktūros, įvairūs mokėjimo kvitai, darbo užmokesčio išmokėjimo žiniaraščiai, išperkamosios nuomos sutartys, muitinės dokumentai. Ypač daug mobiliojo ryšio sutarčių. Visuose šiuose dokumentuose asmens parašas suklastotas.

Klastotojai – ne meistrai

Dažniausiai D.Strakšytei tenka tirti ant dokumentų esančius įrašus – asmens parašytą vardą ir pavardę bei jo parašą.

Kokia dalis šių parašų būna suklastoti? Ar sunku klastotę atpažinti, juk klastotojai neretai būna puikūs savo darbo meistrai?

„Per 30 darbo metų susidūriau su neblogais klastotojais, – šypsojosi D.Strakšytė. – Tie, kurie neįvaldę mūsų metodikos, nežino, kaip klastoti.“

Dažnai žmonės nenori mokėti už mobiliojo ryšio paslaugas, todėl suraito parašą ir apsimeta, kad tai – ne jo, kad jis nesudaręs jokios sutarties.

„Jeigu gyveni su nepatikimu žmogumi, kartais jis gali pasinaudoti ir tavo banko kortele, ir pasu“, – perspėjo ekspertė.

Giminaičius ištiko šokas

D.Strakšytė prisimena painią vieno testamento istoriją. Giminaičiai susiriejo dėl palikimo ir nusprendė, kad parašas ant testamento suklastotas, todėl kreipėsi dėl ekspertizės.

„Parašas atrodė klaikiai. Juk pasirašinėjame horizontaliai, o to žmogaus parašas buvo iš viršaus į apačią. Buvo visokių kampų, vingių, raidės šokinėjo“, – prisiminė ekspertė.

Norėdami palyginti, giminaičiai pateikė to žmogaus parašų iš tų laikų, kai jam buvo 72 metai ir jis buvo sveikas. Tada vyro parašas atrodė gerai. Testamentą jis pasirašė gerokai vėliau, būdamas 92-ejų ir sirgdamas vėžiu.

Anot pašnekovės, norint išsiaiškinti, ar parašas suklastotas, visada reikia turėti pavyzdžių, kad būtų galima palyginti. Vis dėlto parašą ant testamento ekspertė lygino ne su giminaičių pateiktais, o su naujesniais to žmogaus parašais pensijos išmokėjimo žiniaraščiuose. Šiuos jis pasirašė jau sirgdamas. Tie parašai ekspertei atvėrė akis. Kai ji nustatė, kad senolio parašas ne suklastotas, o tikras, giminaičius ištiko šokas.

„Laikas priprasti, kad testamentą reikia sudaryti ir pasirašyti, kai žmogus dar fiziškai pajėgus tai padaryti. Pas mus testamentus žmonės pasirašo ligoti, labai nusenę, o parašas keičiasi, – aiškino D.Strakšytė. – Parašo transformacijai turi įtakos ir liga.“

Ilgai studijavo ir mokėsi

Parašo ekspertizė atliekama su lupa ir mikroskopu, todėl kai kam gali atrodyti, kad tai nėra sudėtinga.

„Iš tikrųjų ekspertizė – sudėtingas dalykas. Yra trys grupės požymių: topografiniai, bendrieji ir specialieji. Toliau tiriama pagal juos“, – trumpai apibūdino D.Strakšytė.

Rašysenos ekspertės darbo moteris mokėsi keliose įstaigose. Kai studijavo Vilniaus universiteto Teisės fakultete, studentams buvo dėstomas trumpas rašysenos ekspertizės kursas. Pradėjusi dirbti tuomečiame Lietuvos teismo ekspertizės institute, pusantrų metų ji dirbo su ekspertu ir gilinosi į šios profesijos paslaptis: skaitė įvairius straipsnius, studijavo įvairias rašysenos tyrimo metodikas.

Kadangi sovietų laikais buvo bendradarbiaujama su Maskva, teko vykti į sąjunginį teismo ekspertizės institutą, kur stažavo mėnesį. Išlaikius egzaminus, lietuvei buvo suteikta parašo teisė. Tai reiškė, kad ji gali savarankiškai dirbti ir pasirašinėti rašysenos ekspertizės aktus.

Rašysenos ekspertų paslaugų užsakovas – teismas, o ne fiziniai asmenys. Nustatęs, kad parašas suklastotas, rašysenos ekspertas parašo ekspertizės aktą, tačiau tiktai civilinėms byloms. Jeigu parašo ekspertizę atlikti paskiria prokuratūra ar policija, ekspertas rašo specialisto išvadą.

Kiekvienas pasirašo už save

Neseniai į skandalą patekusios parlamentarės A.Baukutės rinkėjų parašai atsidūrė Teismo ekspertizės centre. Rašysenos ekspertė Jūratė Kurgonienė pateikė išvadą, kad nemažai parašų gali būti suraityti pačios A.Baukutės. Vyriausioji rinkimų komisija nusprendė kreiptis į prokurorus dėl galimo dokumentų klastojimo.

„Net ir tame pačiame bute gyvenantys šeimos nariai ant dokumentų, rinkėjų lape kiekvienas savo ranka turi parašyti savo vardą, pavardę, namų adresą ir pasirašyti, – pamokė D.Strakšytė. – O, žiūrėk, ima, surašo į lapą kuris nors visus šeimos narius, o tiems belieka pasirašyti. Tokiu atveju visi parašai anuliuojami.“

Melagių raidės didesnės

Naujo tyrimo, atlikto Izraelio mokslininkų, išvada – žmogaus rašysenos analizė gali būti vienas iš geriausių būdų aptikti, ar žmogus meluoja. Tyrėjai teigia, kad šis būdas turi būti patikimesnis ir už poligrafus, registruojančius žmogaus nervų elektrinius signalus, ir balso analizę, akies judesius ar kūno kalbą.

Pagrindinis naujosios sistemos elementas – naujai kuriama programinė įranga, veikianti planšetiniame kompiuteryje su liečiamuoju ekranu, bei bevielis rašiklis su jautriu slėgio davikliu plunksnos vietoje.

Testuojant šią sistemą, buvo atrasta, kad rašant melagingą informaciją, nors rašymo greitis nepakinta, plunksna spaudžiama labiau, brūkšniai rašomi kiek ilgesni, o raidės – didesnės. Šie pokyčiai nėra matomi plika akimi, tačiau užfiksuojami analizuojant rašyseną programine įranga.

Mokslininkai mano, kad tai nutinka todėl, kad rašant melagystes smegenys turi dirbti intensyviau, ir tai šiek tiek keičia rašysenos stilių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų