Pereiti į pagrindinį turinį

Velykų stalas: tarp tradicijų ir improvizacijų

2012-04-07 05:00
Velykų stalas: tarp tradicijų ir improvizacijų
Velykų stalas: tarp tradicijų ir improvizacijų / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Spalvinga ir džiugi Velykų šventė daugeliui taps ne taip dažnai pasitaikančia proga susiburti, pabendrauti ir susėsti prie bendro stalo. Tad šia ypatinga proga artimuosius, bičiulius norisi pamaloninti nekasdienėmis vaišėmis. Žinomi uostamiesčio bei šalies virtuvių šefai sutiko pasidalyti keletu receptų, pagal kuriuos pagaminti patiekalai deramai papuoš šventinį Velykų stalą.

Velykų boba

„Navalio“ virtuvės šefas Edgaras Jerumbauskis rekomenduoja išbandyti klasikinio velykinio saldėsio receptą. Šis desertas tikrai nekainuos daug laiko ir pastangų.

Reikės:

175 g miltų

25 g krakmolo

10 g kepimo miltelių

120 g sviesto

170 g cukraus

6 kiaušinių

10 g jūros druskos

40 g romo

50 g citrinų sulčių

100 g juodojo šokolado

50 g grietinėlės

20 g perlinio cukraus

Miltus, krakmolą, druską bei kepimo miltelius suberti į dubenį ir išmaišyti. Įdėti minkšto sviesto, įberti cukraus, įmušti kiaušinius ir pagardinti citrinų sultimis bei romu. Po truputį maišyti maišytuvu, įjungus maksimalų greitį plakti dar 4 min. Tešlą sukrėsti į sviestu išteptą bei miltais pabarstytą formą. Kepti iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min. Atvėsusią bobą aplieti šokolado padažu ir pabarstyti perliniu cukrumi.

Sviestažuvės kepsnys

Klaipėdos kulinarinė svetainė ir joje neseniai svečiavęsis „Debut Cafe Division“ bendrasavininkis bei virtuvės šefas Algirdas Gedvilas į Velykų stalą kviečia pažvelgti netradiciškai ir siūlo pasigardžiuoti japonišku patiekalu – sviestažuvės, arba managatsuosuteki, kepsniu.

Reikės:

apie 200 g sviestažuvės filė

druskos

pipirų

ypač gryno alyvuogių aliejaus

sojų padažo

aitriosios paprikos

imbiero šaknies

apie 30 g japoniškos degtinės sakės

džiovintų kombu lapų (galima pakeisti šviežiais ar džiovintais bananų lapais)

wakame salotų

salotų lapų

teriyaki padažo

Sviestažuvės filė atpjauti skersai audinio ir abi žuvies puses įpjauti įstrižai nedideliais kvadratėliais. Tuomet pabarstyti druska, pipirais, pašlakstyti sojų padažu ir sake, užberti smulkinto imbiero bei aitriosios paprikos ir taip paruoštą žuvį apie pusę valandos palaikyti šaldytuve. Kadangi parduotuvėse galima įsigyti tik sausų kombu lapų, juos pusei valandos reikėtų užmerkti tiesiog į karštą vandenį, kad išbrinktų. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Pamarinuotą žuvį uždėti ant kombu lapo ir susukti taip, kad ji būtų visiškai uždengta. Tada mediniu iešmeliu persmeigti lapo sujungimo vietą, kad žuvis neišsivyniotų. Pašauti į orkaitę ir kepti apie 20 min. Patiekalą patiekti išėmus iešmelį ir atvėrus kombu lapą. Apšlakstyti teriyaki padažu, ant žuvies uždėti wakame bei smulkintų salotų lapų, sumaišytų su šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Gaivios pavasarinės salotos

Restorano „XIX amžius“ virtuvės šefės Daivos Lukauskaitės-Galdikienės teigimu, šis patiekalas pradžiugins ir besirūpinančiuosius savo formomis – nors salotos sočios, tačiau sykiu ir nekaloringos.

Reikės:

200 g lukštentų krevečių (geriausia vartoti krevetes savo sultyse, jos bus nešaldytos, sultingos ir sūrios, tad nebereikės ir druskos)

200 g gūdėtos varškės

18 g mėlynojo svogūno

50 g šviežio agurko

žiupsnelio krapų, petražolių

druskos bei pipirų pagal skonį

ketvirčio mažos citrinos, mažojo pomidoro, salotų lapelių papuošti

Šviežią agurką supjaustyti šiaudeliais, susmulkinti mėlynąjį svogūną, krapus bei petražoles. Visus ingredientus sumaišyti, pagal skonį pabarstyti druska ir pipirais. Patiekalą puošiantį citrinos gabalėlį prieš valgant išspausti ant salotų.

Karamelizuotų burokėlių salotos

Viešbučio „Radisson Blu“ virtuvės šefas Lauras Krukauskas velykiniam stalui siūlo netikėtą burokėlių salotų improvizaciją – meistro teigimu, kasdieniai produktai gali tapti ne tik švente gomuriui, bet ir akims.

Reikės (vienai porcijai):

100 g burokėlių

60 g rūkytos lašišos (galima pakeisti bet kokia kita rūkyta žuvimi)

10 g duonos skrebučių

3 putpelių kiaušinių

25 g raudonųjų svogūnų

4 g česnakų

20 g cukraus

žiupsnelio druskos

30 g alyvuogių aliejaus

20 g obuolių acto

obuolio, žolelių papuošimui

šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Burokėlius išvirti (galima ir iškepti), supjaustyti nedideliais gabalėliais, svogūną supjaustyti šiaudeliais, susmulkinti česnaką. Keptuvėje ant aliejaus 10–15 min. pakepinti išvirtus burokėlius, sudėti svogūnus, po kelių minučių – česnakus, dar truputėlį pakepti, suberti cukrų, druską, patroškinti, tada supilti actą ir dar šiek tiek patroškinti. Jei reikia – įpilti truputį vandens. Gautą masę atvėsinti (taip paruoštus burokėlius galima laikyti uždarytame inde keletą dienų – kuo jie ilgiau bus palaikyti, tuo bus skanesni). Burokėlių masę sudėti į lėkštę, ant jų – plonomis juostelėmis supjaustytą rūkytą lašišą, užberti keptuvėje ant šlakelio aliejaus paskrudintus duonos skrebučius, išdėlioti kietai virtus nuluptus ir perpus perpjautus putpelių kiaušinius. Obuolio griežinėlius apibarstyti cukrumi, užkepti ir atvėsusius uždėti ant patiekalo. Salotas pagardinti žolelėmis bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų