V. Sinkevičiui – egzamino diena Europos Parlamente

Šiandien 14.30 val.  į Europos Komisijos (EK) narius Lietuvos pasiūlytam V. Sinkevičiui – išbandymo diena.

Tris valandas jo tinkamumą gauti aplinkosaugos ir vandenynų komisaro portfelį testuos du šių sričių Europos Parlamento (EP) komitetai.

V. Sinkevičius kelios minutės po 7 valandos jau išskubėjo iš viešbučio rengtis akistatai su EP nariais. Nominuotas komisaras neslepia, kad miegojo trumpai ir neramiai. Jau trys savaitės Briuselyje jis intensyviai rengėsi šiai dienai, bendravo su europarlamentarais ir besibaigiančios kadencijos EK nariais, patyrimo ir žinių sėmėsi iš jo kompetencijai priskirtų direktoratų specialistų.

Visi patarė V. Sinkevičiui klausymuose neskaityti atsakymų iš kokių paruoštukų, o stengtis parodyti savo idėjas, ryžtą pagerinti situaciją jam priskirtose labai aktualiose aplinkos ir žuvininkystės srityse, galų gale pasirodyti kaip asmenybei ir lyderiui.

„Man ši sritis gana nauja, tad norėsis parodyti, kad jau pasigilinau į ją, turiu žinių ir supratimo“, – „Kauno dienai“ sakė V. Sinkevičius.

Man ši sritis gana nauja, tad norėsis parodyti, kad jau pasigilinau į ją, turiu žinių ir supratimo.

Jis prisipažino net repetavęs galimas situacijas klausymuose. Bet viena – repeticija, kita – toks unikalus „pokalbis dėl darbo“, kai tave egzaminuoja per šimtas EP narių, stebint dar gausesniam būriui Europos žurnalistų. Patenkinamo pažymio iš pirmo karto negavo jau du kandidatai į EK narius – patyrę politikai: lenkas Januszas Wojciechowskis ir prancūzė Sylvie Goulard. Jiems teks atsakyti į papildomus klausimus.

Dar du – vengras Laszlo Troscanyi ir rumunė Rovana Plumb išbrokuoti dar iki klausymų po jų finansinių deklaracijų patikros.

V. Sinkevičius šiandien turės 15 minučių prisistatyti, tuomet EP nariai pateiks jam 25 klausimus. Klausimui pateikti skiriama minutė, o atsakymui – trys minutės. Jei klausėjo netenkina atsakymas, jis gali užduoti papildomą klausimą. „Egzaminuoja“ komitetai pagal pasiūlytojo komisaro atsakomybės sritį. V. Sinkevičiaus, kuriam pasiūlytas už aplinkosaugą ir vandenynus atsakingo komisaro postas, klausymas vyks jungtiniame Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos bei Žuvininkystės komitetų posėdyje. Klausimus kandidatui pateiks abiejų komitetų nariai, taip pat ir lietuvis Liudas Mažylis, o vėliau jie kartu rengs pasiūlytojo komisaro vertinimą.

Praėjusią savaitę V. Sinkevičius atsakė į komitetų narių pateiktus klausimus raštu.

Komiteto pirmininkas ir politinių frakcijų atstovai (koordinatoriai) posėdžiaus iš karto po klausymo, kad įvertintų pasiūlytojo komisaro atsakymus. Per 24 valandas nuo įvertinimo koordinatoriai išsiųs konfidencialų vertinimo raštą Komitetų pirmininkų sueigai, kuriame pateiks rekomendaciją dėl pasiūlytojo komisaro tinkamumo.

Komiteto koordinatoriai gali susitarti ir vienbalsiai rekomenduoti pritarti pasiūlytojo komisaro kandidatūrai. Jeigu nuomonės išsiskiria, būtina surinkti bent dviem trečdaliams komiteto narių atstovaujančių koordinatorių palaikymą. Jeigu tokia dauguma nesusidaro, koordinatoriai turi teisę paprašyti kandidato atsakyti į papildomus klausimus raštu, o jeigu ir šie atsakymai netenkina, jie turi teisę surengti papildomą kandidato klausymą. Taip pat gali būti pasiūlyta patikslinti komisarų atsakomybės sritis.

Spalio 15 d. Komitetų pirmininkų sueiga, o spalio 17 d. EP Pirmininkų sueiga išnagrinės klausymų vertinimo raštus ir rekomendacijas bei atliks galutinį vertinimą. Iškart po to kandidatų vertinimo raštai bus paskelbti viešai.

Spalio 23 d. Strasbūre rengiamame EP plenariniame posėdyje numatyta balsuoti dėl visos Europos Komisijos sudėties (ji turi būti patvirtinta vienu balsavimu, balsavusiųjų dauguma).

Klausymai yra vieši – juos galima stebėti tiesiogiai EP Live kanalu, taip pat Ebs ir Ebs+ kanalais su vertimu į lietuvių kalbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R...

R... portretas
Aišku,nelabai reikėjo siųsti į tokią vietą jauną,be patirties žmogų,nors ir ne kvailą.Bet Karabasui ne patirtis rūpi,o jo paties įgeidžiai.Nors...tarp valstiečių gudresnių nelabai ir rastųsi.Kaip ten bebūtų,bet kad tarp kolchoznikų yra tokių šlykščių padarų kaip Jakeliūnas-nė vienoj kitoj partijoj nesurastum.Kad savo partijos nariui šitaip įžūliai kenktų...Šlykštu.

pofig

pofig portretas
Koks skirtumas-vistiek EU milijardus,,bombins,,tik elitas

kremliaus kurantai

kremliaus kurantai portretas
Tam jakeliunui ar kaip jis ten, su galva viakas gerai? Ar nereiktu saugumo tarnyboms truputuka siuo "veikeju" pasidometi?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių