L. Linkevičius: kelia nerimą Rusijoje atgimstantis Stalino kultas

Rusijoje atgimstantis Stalino kultas šalyje gali paskatinti agresyvios diktatūros klestėjimą, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, komentuodamas  Rusijos prezidento Vladimiro Putino istorijos interpretacijas, esą Lenkija pradėjo Antrąjį pasaulinį karą.

„Ne pirmą kartą yra bandoma perrašyti istoriją, bandoma pateikti savo versiją. Kiekvienais metais vyksta tokie pratimai ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, ir kitur, siūlomos rezoliucijos, kurių pavadinimas yra lyg ir suprantamas, smerkiant neonacizmą. Tačiau mes kiekvienais metais vis kalbame su savo partneriais Europos Sąjungoje ir tai rezoliucijai nepritariama, susilaikoma todėl, kad į turinį įdedama sava istorijos interpretacija, bandoma sumenkinti mūsų laisvės kovą ir t.t.“, – apie Rusijos bandymus diskredituoti istoriją „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministro teigimu, išpuolis prieš Lenkiją yra kiek naujas ir netikėtas. Nepaisant to, politikas įsitikinęs, kad kitoms šalims tokie Rusijos pareiškimai nepadarys didelio įspūdžio.

„Šis išpuolis prieš Lenkiją yra kiek naujas, netikėtas, bet aš nemanau, kad jis kažkuo baigsis išorėje. Galbūt viduje kažkam padarys įspūdį. Viduje ir kiti dalykai vyksta – vėlgi grąžinama ta glorifikacija Stalinui. Tai tikrai ne tik apmaudu, bet ir kelia nerimą, nes taip atsiranda diktatūros, kurios tampa ambicingos, agresyvios. Tikrai nenorėtume, kad taip atsitiktų“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Vėlgi grąžinama ta glorifikacija Stalinui. Tai tikrai ne tik apmaudu, bet ir kelia nerimą, nes taip atsiranda diktatūros, kurios tampa ambicingos, agresyvios.

L. Linkevičius teigia tikintis, kad Lietuvos ir jos sąjungininkų nuosekli užsienio politika užkirs kelią Rusijos diktatūrai ir agresyvios šalies politikos stiprėjimui.

„Bet vėlgi tikėkime, kad tiek ir mūsų nuosekli užsienio politika kartu su savo sąjungininkais, tiek NATO, tiek Europos Sąjunga, tiek ir pilietinė visuomenė Rusijoje padarys, kas įmanoma, kad to nebūtų. Galbūt kažkada dar mes sulauksime, kad Rusija grįš į demokratinių valstybių ratą kaip kurianti, o ne griaunanti“, – sakė L. Linkevičius.

ELTA primena, kad 2019 metų pabaigoje Lenkija iškvietė Rusijos ambasadorių šalyje dėl V. Putino pareiškimų, neva Lenkija yra prisidėjusi pradedant Antrąjį pasaulinį karą.

V. Putinas taip pat išvadino prieškarinio laikotarpio Lenkijos ambasadorių Vokietijoje „antisemitine kiaule“ ir perspėjo užsienio valstybes nekaltinti Stalino valdomos SSRS dėl Antrojo pasaulinio karo.

Antrasis pasaulinis karas prasidėjo 1939 m. rugsėjo 1 d., kai nacistinė Vokietija užpuolė Lenkiją. Praėjus dviem savaitėms, rugsėjo 17 d., tuometinė Hitlerio sąjungininkė SSRS Lenkiją užpuolė iš rytų.

Nacistinė Vokietija ir SSRS pasidalijo Lenkiją pagal slaptame Molotovo-Ribentropo pakto protokole numatytas ribas.

1941 m. hitlerinė Vokietija be karo paskelbimo užpuolė SSRS.

Rusijoje šiuo metu itin dažnai aptariama 1939-ųjų Molotovo-Ribentropo nepuolimo sutarties reikšmė ir jos interpretacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach, Linuk, negi nežinai kad Stalinas visai ne rusas, kad jis - gruzinas (ach, kažkoks suka'švelas); tau Lietuvos sąjungininkai nepatinka?.. :s

gėda

gėda portretas
Lietuva, Latvija ir Estija garbina fašistų pakalikus, organizuoja minėjimus, kabina atminimo lentas ir stato paminklus. Ir pagal juos tai nėra istorijos perrašymas. Tai grynas melas ir tiesos slėpimas.

FELIKSAS

FELIKSAS portretas
Linkeviciau rūpinkis LIETUVA. NEKISK SAVO KNYSLES RUSAMS Į SIKNSA! ŽIŪRĖK KAIP ATRODAI. ŠIKNA TAVO PLATESNĖ UŽ PEČIUS.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių