Pereiti į pagrindinį turinį

Ministras netiki, kad Darbo kodeksą pavyks pakeisti greitai

2015-03-18 14:14
BNS inf.
Evaldas Gustas
Evaldas Gustas / V. Skaraičio / Fotobankas nuotr.

Vyriausybė atsisakė galimybės pamažu liberalizuoti darbo santykių reguliavimą, tikėdamasi, kad esminiai pakeitimai jau gegužę pasieks Seimą. Tačiau ūkio ministras nemano, kad Darbo kodeksą pavyks pakeisti taip greitai.

„Vienas iš pagrindinių investuotojų priekaištų ir aspektų, dėl ko yra apsunkinamas užsienio investicijų atėjimas į Lietuvą, yra nelankstus darbo santykių reguliavimas. Šią problemą investuotojai laiko pagrindine. Aš sutinku, suprantu, kad reikia iš esmės keisti Darbo kodeksą ir labai sveikinu Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, einant šita linkme, bet vistik aš nesu toks optimistas, kad Darbo kodeksas taip lengvai ir greitai judės“, - Vyriausybės posėdyje sakė Evaldas Gustas.

Vyriausybė trečiadienį pritarė tik parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasiūlytų Darbo kodekso pakeitimų tikslui lanksčiau reguliuoti darbo laiką, tačiau pačių pakeitimų nesvarstė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija antradienį pristatė mokslininkų siūlomą projektą, kuris pakeistų darbo santykių reglamentavimą.

„Manau, kad ženkime laipsniškai. O jeigu pamatysime, kad pilnas Darbo kodeksas greitai judės į priekį, tai šitokie projektai gali būti Seime sujungti į vieną projektą“, - sakė ūkio ministras, pripažinęs, kad R.Žemaitaičio projektas nėra tobulas.

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtino, jog atskiri projektai Seime nebus įtraukiami į darbotvarkę.

„Buvo įpareigojimas man ir ministrei Darbo kodekso projektą naują, kuris yra užbaigtas, kuruoti. Nešti Lietuvoje, kaip išsireiškė kai kurie investuotojai, vėliavą, dirbti su frakcijomis. Gegužę turi prasidėti svarstymas Seime. Kam reikalingas pritarimas, jei projektas nebus įtrauktas į darbotvarkę? Tas buvo aiškiai pasakyta Seimo pirmininkės, kad nebūtų daug diskusijų“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Jo žodžiais, bus einama į frakcijas, susitinkama su socialiniais partneriais ir vėliau tikimasi svarstymo Seime.

Mokslininkų grupė siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio.

Be to, rekomenduojama atsisakyti dienos darbo valandų nustatymo, paliekant 40 valandų per savaitę darbo laiko normą.

Nustatant minimalią mėnesio algą (MMA), ketinama eliminuoti Trišalę tarybą, o siūlymus Vyriausybei teiktų ekspertų komisija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, kad mokslininkų siūlymai jau pateikti Trišalei tarybai, socialiniams partneriams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų