Po EK sprendimo dėl Kaliningrado tranzito politikai komentarais nesišvaistė

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos (EK) išaiškinimas dėl tranzito atsirado, bet Lietuvos užsienio politikos architektai visuomenei šio išaiškinimo neaiškino. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pakomentuoti nesutiko. Prezidentas Gitanas Nausėda irgi nekomentavo. Prezidentūra tik išplatino pranešimą spaudai, esą EK gairės įneš aiškumo ir užkirs kelią nepagrįstiems kaltinimams Lietuvai. Užvakar Užsienio reikalų ministerija pranešimu spaudai gaires irgi pasveikino, pranešama LNK reportaže.

„Mes juk patys šitas sankcijas nustatėme. Tai nejaugi savo rankomis pradėsime tas sankcijas atitraukinėti?“ – birželio pabaigoje kalbėjo G. Nausėda.

Buvo aiškinama, kad Lietuva vykdo tai, kas parašyta.

„Iš mūsų perspektyvos tai yra tiesiog teisės taikymas“, – teigė G. Landsbergis.

EK išaiškino, kad geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į Kaliningradą vis dėlto galima. Taigi tai, ką Lietuva blokavo nuo birželio vidurio, vėl galės važiuoti, tačiau kiekiai negalės viršyti pastarųjų trejų metų vidurkio. Juos turėtų prižiūrėti Lietuvos muitinė. Bet ji irgi nekomentavo.

Vienintelė į viešumą išėjo premjerė Ingrida Šimonytė, nors klausimų dėl tranzito vis dar daugiau, nei atsakymų. Paaiškėjo, kad klausimams įvesta kvota.

„Ačiū labai, dabar galėčiau atsakyti į du klausimus“, – sakė I. Šimonytė.

Per duotas keliolika minučių premjerė paaiškino, kodėl Lietuva vykdys EK gaires.

„Pirmiausia – iš pagarbos pačiai institucijai bei jai suteiktų įgaliojimų“, – tęsė I. Šimonytė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kaip svarbiausią priežastį I. Šimonytė įvardino pagarbą transatlantiniams partneriams.

„Kadangi nėra racionalu, kad mūsų laikas ir dėmesys būtų blaškomas ir naudojamas diskusijoms, ar viena kilotona plieno gali būti pervežta iš vienos Rusijos srities į Kaliningradą geležinkeliu“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Premjerė sakė, kad Lietuva savo poziciją buvo derinusi su EK atsakingais padaliniais. Bet ar buvo derinama su kitomis šalimis narėmis, nelabai aišku.

Negaliu paneigti, kad su sostinėmis apie tai taip pat buvo pakankamai išsamiai ir iš anksto kalbamasi.

„Aš nesiimčiau dalyvauti spekuliacijose, bet aš negaliu paneigti, kad su sostinėmis apie tai taip pat buvo pakankamai išsamiai ir iš anksto kalbamasi“, – sakė I. Šimonytė.

Į nuo pasiklausymo apsaugotą salę rinkosi už užsienio reikalus atsakingi Seimo nariai. Po dviejų valandų posėdžio išėjo keliese. Užsienio reikalų komiteto pirmininkė (TS-LKD) Laima Andrikienė kartojo tą patį, kas yra viešai žinoma: kad tai yra EK gairės, Lietuva su ja konsultavosi.

I. Šimonytė paklausta, kas atsakingas dėl susiklosčiusios situacijos, tokių neįvardina.

Užtat, kas atsakingas, sako nustačiusi opozicija. Jos nuomone – ne G. Nausėda.

„Prezidentas turėjo ginti Lietuvos poziciją, kuri buvo suformuota ir priimta jau taikant Užsienio reikalų ministerijos sankcijas. Jeigu prezidentas būtų Europos vadovų taryboje spinduliavęs kokią nors kitokią poziciją, būtų buvusi visiška tragedija ir mūsų užsienio politikos griūtis“, – kalbėjo socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Opozicinės partijos ketina tartis ir rudenį galbūt organizuos interpeliaciją G. Landsbergiui, nes, sako, kad Lietuvos diplomatija prasileido trečią įvartį. Su baltarusiškomis trąšomis, su Taivano atstovybe ir dabar.

„Trečias kartas, pagal klasiką, turėtų būti paskutinis“, – tęsė G. Paluckas.

Bet opozicijos jau organizuotos interpeliacijos baigėsi nesėkme. Pastaroji žemės ūkio ministrui – dar ir posėdžiavimu atskiroje salėje. Bet interpeliuoti koalicijos politinį lyderį vis tiek mato prasmę.

„Interpeliacija pasižymi tuo, jog tu užduodi konkrečius klausimus, į kuriuos turi gauti labai konkrečius atsakymus bei labai konkrečius dokumentus, kuriais tie atsakymai grindžiami“, – teigė G. Paluckas.

Žibalo į ugnį dar papylė kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Iš pradžių feisbuke pasisakė trumpai.

„Kinkadrebio partija politiniame balete“, – rašė D. Grybauskaitė.

Žmonės komentaruose teiravosi, apie ką čia. Tada pasirodė išsamesnis įrašas. Anot D. Grybauskaitės, „kol kas vadovaujantis politinis elitas demonstruoja negebėjimą užsienio politikos srityje priimti strateginius sprendimus. Todėl ir matome blaškymąsi ir apgailėtiną komunikaciją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o sakot kad lietuva laisva ,nei velnio europa nurodinėja ka valstybė turi daryt lygiai kaip prie sovietu.

ogi

ogi portretas
kad ner ka ir kam pa siteisint borka nusimuilino o piss aprimo kad negirdet gal su surajevu i Kyjeva ismove zelensky palaikyt nes bidons neatskris nes islipes is lektuvo nesupras kur atsidure ir oba m nepa ta rs pertoli rysys nepastovus kagi /spektaklis/ tesiasi tik kraujo kaina===

Kur tiesa?

Kur tiesa? portretas
Labai gaila, kad diskusijos vyksta viena kryptimi- kaip išskalbti purvinus politikų marškinius. Geriausia skalbykla tapo LRT, kviečianti diskusijoms tik keletą labiausia užsiangažavusių konservatoriams politologų. Sankcijas priima EK, todėl reikėtų paskelbti ne tik opozicinėje spaudoje tą dokumento dalį, kuri liečia tranzitą. Ir tik tada diskutuoti, kas kaltas. Mano požiūriu, tai Lietuva ryškiai persistengė ir tik savo nuožiūra pritaikė nesamas sankcijas. Reikėtų drąsos Gabrieliui ir visai Vyriausybei pasakyti, kad ne taip supratome, neįsiskaitėme ir atsiprašome ir Rusijos, ir EK.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių