Projekte dėl pilietybės išimties tvarka prieštaros Konstitucijai neįžvelgė

  • Teksto dydis:

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) projekte dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka neįžvelgė prieštaros Konstitucijai, kurią mato parlamento teisininkai.

Trečiadienį apsvarstęs Seimo kanceliarijos Teisės departamento neigiamą išvadą Pilietybės įstatymo pakeitimo projektui TTK keturiais balsais prieš vieną nusprendė, kad galimo prieštaravimo Konstitucijai nėra.

"Svarstyti galima, komitetas neįžiūri prieštaravimo Konstitucijai", - BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Vienas projekto iniciatorių liberalas Remigijus Šimašius sako tikintis naujojo projekto sėkme.

"Kiek man teko kalbėti su Seimo nariais, iš esmės yra pozityvus požiūris į projektą. Juo labiau, kad tai yra antras projektas, švelnesnis variantas. Aš tikrai  tikiu, kad Seime bus pritarta. Antradienį numatytas pateikimas", - BNS sakė R.Šimašius.

Jis taip pat pabrėžė, jog projektas nėra taikomas konkrečiai šokėjo ant ledo Deivido Stagniūno partnerei Isabellai Tobias, kad pora galėtų atstovauti Lietuvai žiemos olimpinėse žaidynėse Sočyje. R.Šimašiaus svarstymu, jei jau patekimas į olimpines žaidynes būtų įvertintas kaip nuopelnai Lietuvai, I.Tobias Lietuvos pilietybę galėtų gauti ir šiuo metu, be atskirų įstatymo pataisų.

"Visą laiką noriu pabrėžti - teigti, kad šitas projektas būtinas ir neišvengiamas dėl I.Tobias pilietybės svarstymo, aš to teigti negaliu. Prezidentė tikrai gali įvertinti, jei ji taip mano, kad patekimas į olimpiadą tokioj išskirtinėj sporto šakoj jau yra ypatingas pasiekimas, mano siūlomas sušvelninimas nelabai ir reikalingas I.Tobias", - sakė R.Šimašius.

Jis buvo parengęs du projekto dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka variantus, abu juos kaip galinčius prieštarauti Konstitucijai įvertino Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, tačiau Seimo TTK paskutiniąją versiją pripažino tinkama svarstyti.

Pagal siūlymą, pilietybė išimties tvarka galėtų būti suteikiama už Lietuvos vardo garsinimą. Ypatingais nuopelnais Lietuvos valstybei būtų laikoma užsienio valstybės piliečio ar asmens be pilietybės politinė, visuomeninė, mokslinė, meninė, sportinė ar kita veikla, kuria garsinamas Lietuvos vardas ir taip didinamas Lietuvos autoritetas tarptautinėje bendruomenėje. Kitais ypatingais nuopelnais, kaip ir šiuo metu, Lietuvos valstybei būtų laikoma Lietuvos valstybingumo stiprinimas arba reikšmingas indėlis į Lietuvos visuomenės ekonominį ir kultūrinį gyvenimą.

Šiuo metu pilietybę išimties tvarka gali suteikti prezidentas asmenims, turintiems ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei, ir kurie integravosi į Lietuvos visuomenę.

Taip pat liberalo pataisomis būtų pakeičiama integravimosi į Lietuvos visuomenę samprata, kuri šiuo metu reikalaujama, kad į Lietuvos pilietybę išimties tvarka pretenduojantis asmuo sugebėtų bendrauti lietuvių kalba. Pagal siūlomą projektą būtų reikalaujama tik pagrindinių lietuvių kalbos žinių.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra atsisakiusi išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę Lietuvos sportininko D.Stagniūno šokių ant ledo partnerei I.Tobias, atsižvelgdama į Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad būsimi nuopelnai negali tapti pagrindu suteikti pilietybę išimties tvarka. Nesuteikti amerikietei Lietuvos pilietybės rekomendavo ir Pilietybės reikalų komisija.

I.Tobias ir D.Stagniūnas ne kartą svarbiausiu savo tikslu vadino 2014 metų Sočio olimpines žaidynes. Tačiau čiuožti pora galėtų, tik jei JAV pilietė I.Tobias gautų Lietuvos pilietybę.

2009 metais prezidentė D.Grybauskaitė nusprendė nesuteikti Lietuvos pilietybės išimties tvarka tuometinei D.Stagniūno partnerei Katherine Leigh Copely (Katerinai Ly Kopeli). Pilietybė nesuteikta atsižvelgus į Pilietybės komisijos rekomendacijas, kad pilietybės suteikimas prieštarautų Konstitucijai ir įstatymams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Mano jau senokai yra padaryta gana kategoriska isvada siuo klausimu: Lietuvos valdzia yra NEPAJEGI dvieju pilietybiu klausimo isspresti remdamasi LR Konstitucija ir tai IRODO, kad Lietuvos valdzia yra KOLOBORANTU rankose. Koloborantams yra svarbu naikinti Lietuvos valstybinguma, niekinti ju piliecius ir vogti viska, ka pajegia.... laisve ir tai ka jie teisetai isigije.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Blogi pavyzdžiai nėra pagrindas taip pat daryti.Gražinkime Lietuvą...tame tarpe ir gerais poelgiais..neleiskime samdytais svetimšaliais garsinti Lietuvos, o patys tai darykime

TAIP

TAIP portretas
ARBOKAITĖ,GĖDINGAI ATSISAKIUSI LIETUVOS PILIETYBĖS,PANIEKINUSI LIETUVĄ,ADAMKAUS IŠ NAUJO SUTEIKTA LIETUVIŠKA PILIETYBĖ.MAJA PLISECKAJA NUSIPIRKUSI PRIE EŽERO TRAKUOSE NAMUS IR ADAMKAUS GAVO PILIETYBE.NEMATAU NUOPELNŲ TŲ ŽMONIŲ LIETUVAI,TIK KYŠO KAŽKOKIOS TAMSIOS K.... SKYLĖS.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių