S. Skvernelis įvardijo, kada trauktųsi iš premjero pareigų

Į šalies vadovus pretenduojantis premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad, pralaimėjęs Prezidento rinkimus, trauktųsi iš Vyriausybės vadovo posto.

Pasak jo, „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio deklaruota idėja pereiti į opoziciją, jei jo vadovaujamai valdančiajai partijai nepasiseks dveji rinkimai, yra pagrįsta ir, susiklosčius sąlygoms, bus įgyvendinta. Kartu premjeras negaili kritikos prezidentei Daliai Grybauskaitei, antradienį pareiškusiai, kad valdančiųjų“ sumanymas trauktis į opoziciją po galimo pralaimėjimo yra rinkiminio sezono įtampos pasekmė.

„Jeigu bus nesėkmingi rinkimai, tai bus mano darbo įvertinimas, tarp jų ir mano bei visos „valstiečių“ frakcijos“, - sakė S. Skvernelis.

„Tai yra objektyvus faktorius, jeigu žmonės nusprendžia, kad ta politika, kurią dvejus su puse metų mūsų Vyriausybė vykdė - socialinę politiką, antikorupcinę, skaidrumo ir tvaraus ekonominio užtikrinimo (politiką - ELTA) - yra nepriimtina, tai kodėl mes turėtume toliau žmonėms brukti šią politiką“, - antradienį Seime kalbėjo premjeras.

Nepatekimas į antrąjį rinkimų turą būtų aiškus pralaimėjimas.

Pasak S. Skvernelio, jei jis nepateks į Prezidento rinkimų antrąjį turą, supras tai kaip visuomenės deklaruotą jo vedamos Vyriausybės neigiamą įvertinimą.

„Nepatekimas į antrąjį rinkimų turą būtų aiškus pralaimėjimas“, - kalbėjo premjeras.

Komentuodamas R. Karbauskio teiginius, kad „valstiečiai“ į opoziciją trauktųsi, jei blogai pasirodytų Europos Parlamento (EP) rinkimuose, S. Skvernelis teigė, kad blogas valdančiosios partijos pasirodymas reikštų, jei nepavyktų padidinti dabar turimo „valstiečių“ atstovų EP skaičiaus. Šiuo metu „valstiečiams“ EP atstovauja vienas europarlamentaras - Bronis Ropė.

„Jeigu pavyktų Europos Parlamento rinkimuose padidinti turimą frakcijos narių skaičių, tai būtų jau laimėjimas“, - pabrėžė ministras pirmininkas.

Galiausiai premjeras atsiliepė ir apie prezidentės šiek tiek anksčiau išsakytas pastabas R. Karbauskio sumanymo atžvilgiu. Prezidentės teiginį, kad valdančiųjų pareiškimai trauktis į opoziciją yra rinkiminio sezono įtampos pasekmė, premjeras suprato kaip „elito pasisakymą“.

„Tai to paties politinio elito pasisakymai, kuriems žodžiai gali būti duodami, gali būti atsiimami, galima blefuoti, nesilaikyti“, - teigė Vyriausybės vadovas, pridurdamas, kad D. Grybauskaitė savo nuomonę išsako visais gyvenimo klausimais.

„Prezidentė reiškia savo nuomonę visais gyvenimo klausimais. Vieną kartą Vyriausioji rinkimų komisija pasisakė, kad prezidentė turi teisę net ir rinkimų dieną agituoti, prieš ką balsuoti“, - teigė S. Skvernelis.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis antradienį pranešė, kad jo vadovaujama Seimo frakcija palaiko pasitraukimą iš valdančiosios daugumos, jei iš tikrųjų Lietuvos visuomenė „valstiečiais“ nepasitikės abejuose artėjančiuose rinkimuose.

„Frakcija palaiko sprendimą. Du susilaikė, visi kiti balsavo „už“, - antradienį po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė R. Karbauskis. Jis atsisakė nurodyti susilaikiusiųjų pavardes, nes tai, pasak jo, neetiška.

Pastarąją savaitę R. Karbauskis pareiškė, kad trauksis iš valdančiųjų, jei premjeras Saulius Skvernelis nelaimės Prezidento rinkimų, o „valstiečiai“ - Europos Parlamento. Politikas tikino, kad už savo žodžius atsako ir kad taip elgdamasis jokio spaudimo rinkėjams nedaro.

Referendume balsuos už Seimo narių mažinimą

S. Skvernelis, skirtingai nei šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, žada dalyvauti abiejuose referendumuose ir teigia palaikąs idėją mažinti Seimo narių skaičių.

„Aš pats dalyvausiu referendume ir pasisakysiu už Seimo narių mažinimą“, - teigė S. Skvernelis.

Paklaustas, kaip vertina prezidentės sprendimą nedalyvauti referendume dėl Seimo narių mažinimo, Vyriausybės vadovas teigia, kad tai D. Grybauskaitės laisvas apsisprendimas.

„Tai yra kiekvieno žmogaus laisvas apsisprendimas, pilietinis apsisprendimas, ir jis yra gerbtinas“, - teigė jis.

Antradienį Prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl dvigubos pilietybės bei Seimo narių mažinimo iš anksto balsavusi šalies vadovė D. Grybauskaitė neslėpė, kad referendume dėl Seimo narių mažinimo ji nebalsavo. Pasak prezidentės, referendumas - beprasmis, sumažinus parlamentarų skaičių Seimo reputacija nepagerės.

(...) „Dėl dvigubos pilietybės esame jau seniai diskutavę, kad būtina šį klausimą spręsti referendumu, todėl ir dalyvavau jame ir kviečiu visus dalyvauti. Dėl referendumo mažinti Seimo narių skaičių - nedalyvavau, biuletenio nepaėmiau. Manau, šis referendumas yra beprasmis, nes, sumažinus keliais Seimo nariais nei Seimo darbo kokybė pagerės, nei reputacija“, - teigė D. Grybauskaitė.

Pirmadienį prasidėjo išankstinis balsavimas Prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl dvigubos pilietybės bei Seimo narių mažinimo.

Išankstinis balsavimas vyks visose šalies savivaldybėse iki penktadienio.

Šalies vadovą Lietuvos piliečiai renkasi iš 9 kandidatų: ekonomisto Gitano Nausėdos, buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės, premjero Sauliaus Skvernelio, eurokomisaro Vytenio Andriukaičio, filosofo Arvydo Juozaičio, Seimo narių Mindaugo Puidoko ir Naglio Puteikio, europarlamentarų Valdemaro Tomaševskio ir Valentino Mazuronio.

Gegužės 12-ąją Lietuvoje vyks Prezidento rinkimai, referendumas dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo ir referendumas dėl Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo.

Pavedė įvertinti Seimo komitetui

Premjeras prokurorų atskleistą informaciją apie politikų ir kitų asmenų daromą poveikį ikiteisminiams tyrimams perdavė įvertinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Pasak Vyriausybės vadovo, prokurorų atskleista informacija kelia įtarimų, todėl į ją komitetas turi atsižvelgti ir išanalizuoti.

„(...) yra paviešinti galimai skandalingi faktai ir juos būtina tikrinti. Aš tikrai nesutiksiu, kad viena ar kita žiniasklaidos priemonė kažką ne taip parašė, juk ne pati sugalvojo konkrečias prokurorų pavardes. Tai turi būti patikrinta, ir aš pasirašiau raštą Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkei, kad vykdytų parlamentinę kontrolę ir tie faktai būtų įvertinti“, - sakė premjeras.

Pasak Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės, susidariusi situacija bus aptarta komitete artimiausiu metu.

„Trečiadienį bus siūlyta perduoti premjero kreipimąsi perduoti į laikinąją komisiją, kuri būtent ir domisi tiek politikų, tiek verslo grupių santykiais, tiek galimais kišimaisi į kitų institucijų veiklą“, - sakė A. Širinskienė.

Tuo metu antradienį šalies vadovė Dalia Grybauskaitė teigė, kad žiniasklaidos paviešinti duomenys apie prokuratūros darbą - tiesioginis spaudimas teisėsaugai.

„Nauji paviešinti duomenys yra vienoje žiniasklaidos priemonėje, kurios vadovas (Gedvydas Vainauskas. - ELTA) šią savaitę - teisiamųjų suole. Traktuotinas kaip tiesioginis spaudimas teisėsaugai“, - teigė D. Grybauskaitė.

Lrytas.lt tęstiniame straipsnių cikle paviešino interviu su prokurorais apie politikų ir kitų asmenų daromą poveikį ikiteisminiams tyrimams.

Pati prokuratūra kaltinimus neigia bei sako, kad tikrovės neatitinkantys teiginiai kenkia prokuratūros vardui visuomenėje.

„Reaguojant į dienraštyje „Lietuvos rytas“ ir to paties pavadinimo informaciniame portale skelbiamą publikacijų ciklą, kuriame pateikiami atskiri duomenys, nuorodos ar užuominos į abstrakčius šaltinius, jų apibendrintus vertinimus bei atskirų asmenų komentarai, kurių visuma formuoja neigiamą nuomonę apie Lietuvos prokuratūrą, ikiteisminių tyrimų pagrįstumą bei teisėtumą ir tokiu būdu yra menkinamas visuomenės pasitikėjimas prokuratūra, visa teisingumo sistema bei valstybės vadovais, prokuratūra atkreipia dėmesį į šiose publikacijose pateikiamus tikrovės neatitinkančius teiginius, tendencingai interpretuojamus ar nepaminėtus faktus, kitas reikšmingas visuomenės nuomonei aplinkybes“, - teigiama prokuratūros išplatintame komentare.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepartinis

Nepartinis portretas
Kada, ponas Skverneli, nurimsi? Atsibodai su savo pažadais, gąsdinimais, manipuliacijomis ir t.t. Jei pažadėjai atsistatydinti, tai garbingam žmogui taip ir reiktų padaryti. Negražiai, tamsta, atrodote, kai žadate ir nepadarote. Gaila palikti tą "lov? Tokiame amžiuje turite pirma pagalvoti, o paskui sakyti. Paprasčiausiai negarbinga ir negražu - absurdiškas elgesys. Ir kaip tokie melagiai gali vadovauti vyriausybei?į"

Pipiec

Pipiec portretas
Kada jus ,Skverno gerbejai suprasit ,kad ne Skverna renkat ,o Karbofosa.Jis baigia viska uzgrobt ,uzvaldyt ,uzdraust ,uzciaupt ir užknist visus.

Valentinas

Valentinas portretas
Reikia isvalyti Lietuva nuo kuropcionieriu, o veliau galima lipdyti kazka. Dabar butent ir reikalinga sluota kad issluoti viska kas buvo suregzta po nepriklausomybes, visas korupcines schemas. Valstieciai darykit tvarka, jus pradejot jus ir turite speti uzbaigti!!!
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių