Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo pirmininkė: nėra galimybės svarstyti projekto dėl V. Uspaskicho

2014-06-03 07:47
V. Skaraičio/BFL nuotr.

Opozicija siekė į antradienio darbotvarkę įtraukti klausimą dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės, tačiau nesėkmingai.

Kaip opozicijai atsakė posėdžiui pirmininkavusi Darbo partijos vadovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, projektas neregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate, tad jo nėra.

Projektą pasirašyti ir registruoti atsisako laikinosios komisijos dėl V.Uspaskicho neliečiamybės pirmininkas „tvarkietis“ Petras Gražulis, nes nepritaria komisijos narių balsų dauguma patvirtintam siūlymui leisti patraukti „darbietį“ baudžiamojon atsakomybėn dėl teismo įžeidimo.

„Tam, kad patektų į plenarinio posėdžio darbotvarkę projektas turi būti užregistruotas, šiai minutei mes neturime registruoto komisijos dokumento, todėl negalime pažeisti Statuto, jokia norma neįpareigoja ir nesuteikia teisės net Seimui spręsti. Joks dokumentas nėra svarstomas, jei jis neregistruotas, jo tiesiog nėra, tai mes neturime, ką įtraukti į darbotvarkę“, - sakė L.Graužinienė.

Anksčiau prieš posėdį žurnalistų klausiama, kada klausimas bus svarstomas Seime, L.Graužinienė atsakė, jog registravus projektą. „Aš manau, kad komisija susirinks ir išspręs tą klausimą. Seimo statute apibrėžta (procedūra - red.) ir Seimo pirmininkas negali įtakoti. Plauksime komisijos pateikto tvarkingo dokumento. Kiekvienas turi atlikti savo darbą, kuris jam pavestas, ir aš tikrai nesu atsakinga“, - sakė parlamento vadovė.

Nors Seimo laikinoji komisija penktadienį pritarė siūlymui parlamentui leisti dėl teismo įžeidimo baudžiamojon atsakomybėn traukti V.Uspaskichą, komisijos pažyma ir atitinkamas rezoliucijos projektas iki šiol neregistruoti Seimo posėdžių sekretoriate.

Komisijos pirmininkas „tvarkietis“ Petras Gražulis BNS sakė po komisijos patvirtintu projektu nepasirašysiantis ir jo neregistruosiantis, nes jam nepritaria ir ketina pareikšti atskirąją nuomonę. „Tvarkietis“ tvirtino raštu kreipęsis į pavaduotoją konservatorių Sergejų Jovaišą, kad dokumentus pasirašytų ir registruotų jis.

„Aš nepasirašiau, nes pasirašysiu ir registruosiu atskirąją nuomonę. Tai jei S.Jovaiša nepasirašė kaip pavaduotojas, jos ir neregistruotos“, - BNS sakė P.Gražulis.

Tačiau S.Jovaiša BNS tvirtino nematantis teisinių prielaidų jam registruoti projektą, kurį Seimo sudaryta komisija patvirtino balsavimu. Pasak S.Jovaišos, jis dokumentą galėtų pasirašyti nebent tuo atveju, jei P.Gražulis būtų išvykęs, sirgtų ar būtų kitų svarių priežasčių.

„Šiuo metu jokios kitos išeities nėra, kaip pačiam P.Gražuliui pasirašyti“, - sakė parlamentaras. Klausiamas, ar negalėtų dokumento registruoti už jį balsavę komisijos nariai, S.Jovaiša aiškino, jog kiltų abejonės dėl projekto legitimumo, tai vėlgi galėtų būti pretekstu vilkinti klausimą.

„Kaip mums išaiškino Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, tai būtų nelegitimus veiksmas, Seime, be abejo, atsirastų parlamentarų, kurie protestuotų, ir vėl mes įsiveltume į bereikalingą šaršalą, ir vėl tas reikalas būtų nukeltas neribotam laikui“, - sakė S.Jovaiša.

V.Uspaksichas BNS sakė nesirūpinantis klausimu dėl jo neliečiamybės. „Aš net nesirūpinu, manęs šitame „tūse“ nėra, čia „tūsinasi“ konservatoriai, socdemai, aš viso šitame „tūse“ nedalyvauju, jie čia rūpinasi, su mano vardu gula ir keliasi“, - klausiamas, kaip vertina P.Gražulio atsisakymą registruoti projektą, BNS sakė V.Uspaskichas.

Už rezoliucijos projektą, kuriuo siūloma leisti traukti V.Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn, praėjusį penktadienį balsavo šeši komisijos nariai - konservatorių, liberalų ir socialdemokratų atstovai. Penki buvo prieš, jie ketina registruoti atskirąją nuomonę.

Pirmoji balsuoti komisijai buvo pateikta komisijos pirmininko „tvarkiečio“ P.Gražulio parengta pažyma, tačiau balsų jai patvirtinti neužteko - penki nariai buvo už, trys - prieš, trys susilaikė. P.Gražulio siūlymą palaikė „tvarkiečiai“, „darbiečiai“ bei „Drąsos kelio“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguoti komisijos nariai. P.Gražulis siūlė neduoti sutikimo V.Uspaskichą traukti baudžiamojon atsakomybėn.

Seimo statutas numato, jog kai tyrimo komisija parengia ir paskelbia savo pažymą bei rezoliucijos projektą, Seimo nario asmens neliečiamybės atėmimo klausimas įrašomas į Seimo artimiausio posėdžio darbotvarkę.

V.Uspaskichą traukti baudžiamojon atsakomybėn prašoma dėl nepagarbos teismui.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų