Siūlo nepritarti ligoninių tinklo pertvarkai: ji kelia sumaištį visuomenėje

Seimui siūloma priimti rezoliucijos projektą, kuriuo reiškiamas nepritarimas Vyriausybės siūlomai sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkai.

Projektą įregistravę Seimo socialdemokratai tvirtina, kad sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarka yra „neproporcinga ir diskriminacinė atskirų regionų atžvilgiu ir kelia sumaištį visuomenėje“.

Seimo rezoliucijos projektu siūloma kreiptis į Vyriausybę, prašant „išsamiai išnagrinėti Lietuvos savivaldos ir regioninių įstaigų atstovų, medikų bendruomenės ir specialistų pasiūlymus bei pozicijas, siekiant išvengti neigiamų ilgalaikių socialinių pasekmių ir užtikrinti sveikatos paslaugų tinklo stabilumą“.

Rezoliucijos projekte Vyriausybė raginama atsiimti Sveikatos priežiūros įstaigų ir Sveikatos sistemos įstatymų pakeitimus ir „pradėti išsamų ir atvirą svarstymą, siekiant plataus sutarimo dėl sveikatos apsaugos sistemos ir įstaigų tinklo stiprinimo.“

„Sveikatos apsaugos ministerijos pristatomi įstatymų projektai neatitinka subordinacijos ir teisėkūros principų bei kelia pagrįstas abejones dėl ligoninių tinklo veiklos stabilumo, ilgaamžiškumo ir skaidrumo“,– sakoma rezoliucijos projekte.

Jame pažymima, kad Sveikatos apsaugos ministerijos planas dalį dabar teikiamų paslaugų perkelti į didžiuosius miestus reiškia gydymo atitolinimą nuo paciento, o tai prieštarautų pamatinėms Europos Sąjungos ir Pasaulio sveikatos organizacijos sveikatos apsaugos politikos nuostatoms.

Rezoliucijos projekto autoriai kviečia Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnus svarstymuose ir diskusijose elgtis pagarbiai rajonuose gyvenančių žmonių bei jiems atstovaujančių savivaldybių atstovų atžvilgiu.

„Sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarka grindžiama tik ekonominiu efektyvumu, vadybiniais rodikliais ir valstybės biudžeto lėšų taupymo metodika, o ne vertybine, prieinama ir sklandžiai veikiančia sveikatos apsaugos sistema, apsaugančia gyventojus ir gydymo įstaigų darbuotojus regionuose“, – teigiama rezoliucijos projekte.

Jame akcentuojama, kad sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma yra nepriimtina socialinės atsakomybės aspektu, nes mažina sveikatos paslaugų prieinamumą regionuose, naikina daugelio Lietuvos savivaldybių sveikatos įstaigas ar jų padalinius ir mažina ligoninių lovų skaičių visoje šalyje.

„Daugumos stacionarinių paslaugų teikimo rajonuose naikinimas prieštarauja visų pagrindinių Lietuvos politinių partijų valia Seime priimtai dabar veikiančiai Nacionalinei sveikatos strategijai bei nėra numatytas dabartinės Vyriausybės programoje, o siekis likviduoti savarankiškai veikiančias reabilitacines ligonines bei sumažinti reabilitacijos paslaugų teikimą sanatorijose ne tik prieštarauja aukščiau minėtiems dokumentams, bet ir griauna jau daugiau nei šimtmetį skaičiuojančios Lietuvos kurortologijos tradicijas“, – sakoma dokumento projekte.

Jame atkreipiamas dėmesys į tai, kad Lietuvos savivaldybės „susidūrė su prieštaringomis Sveikatos apsaugos ministerijos pozicijomis, nenoru atskleisti galutines reformos nuostatas, bendradarbiavimo ir informavimo stoka, nepagarbiu elgesiu su gydymo įstaigų ir savivaldos atstovais, nors būtent savivaldybes ir jų gyventojus labiausiai paveiks sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarka ir jos keliami iššūkiai“.

Anot rezoliucijos projekto, Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktais įstatymų projektais siekiama sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkymo kriterijus įtvirtinti ne įstatyminiu, o poįstatyminiu lygmeniu, o tai reikštų, kad „gydymo įstaigų tinklas, sveikatos priežiūros paslaugų kokybė ir prieinamumas priklausytų nuo pavienių sveikatos apsaugos ministro iniciatyvų ir poveikio“.

Seimo rezoliucijos „Dėl nepritarimo sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkai“ projektą įregistravo parlamentarai socialdemokratai Eugenijus Sabutis, Gintautas Paluckas, Linas Jonauskas, Vidmantas Kanopa, Tomas Bičiūnas, Kęstutis Vilkauskas, Orinta Leiputė, Rasa Budbergytė.

Ragina pradėti diskusijas su savivalda

Rezoliucijos projektą įregistravę Seimo nariai ragina sveikatos apsaugos ministeriją sustoti, atsiimti projektus ir pradėti tikras diskusijas su savivalda dėl sveikatos apsaugos sistemos stiprinimo, o ne jos naikinimo.

„Tai, ką Arūno Dulkio vadovaujama ministerija vadina „pokalbiais“ su savivaldybėmis, vykdoma iš galios pozicijų ir labiau panašu į diktatą. Visiškai ignoruodama visus pasiūlymus, ministerija vienašališkai pasitvirtino savo planus“, – Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys, socialdemokratas Eugenijus Sabutis.

„Siūloma naikinti įvairias stacionarias gydymo įstaigas, paprastai sakant, regioninės ligonines. Manipuliuodama skaičiais, ministerija pasidarė paprastą išvadą: ligoninės – per brangus resursas. Toks kelias – iš pradžių „nukirsti“ ligonines ir tik tada žiūrėti, kuo pakeisti jų teikiamas paslaugas, mums kategoriškai nepriimtinas“, – įspėja E. Sabutis.

Seimo sveikatos reikalų komiteto narė, socialdemokratė Orinta Leiputė priminė Lietuvos Konstitucijos nuostatą: „Valstybė rūpinasi žmonių sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus“.

„Skaitant A. Dulkio komandos planus, kyla klausimas, ar neteks keisti Konstituciją. Žmogus ir jo sveikata taps nebe valstybės rūpesčiu, o kiekvieno asmeniniu galvos skausmu, gydytojų pagalbos kokybė priklausys nuo jūsų piniginės dydžio“, – įspėja parlamentarė.

Pasak socialdemokratų, konservatorių vadovaujama vyriausybė ruošiasi rajonuose uždaryti daugumą chirurgijos, vaikų, akušerinių, terapinių skyrių, o sergantieji bus verčiami keliauti į didžiuosius miestus ieškoti medicinos paslaugų.

„Valdžia skuba „įsisavinti“ apie 800 milijonų europinių pinigų. „Paklusnioms“ savivaldybėms, kurios pačios apsispręs, ką likviduoti, uždaryti, panaikinti, ministerija mainais žada milijonines investicijas. Reformos autoriai neslepia, kad stacionarinių paslaugų paketas (vidaus ligų paslaugos) pacientui bus gerokai mažesnis negu tas, kurį iki šiol teikė ligoninė. Pasiligojusiems gyventojams bus siūloma naudotis „pavėžėjimo paslauga“, nors iki šiol neaišku, kas tą pavėžėjimą organizuos ir apmokės“, – įspėja O. Leiputė.

Socialdemokratų vertinimu, finansinę naštą ketinama užkrauti savivaldybėms. Gydytojams bus siūloma persikvalifikuoti arba išeiti.

Akivaizdu, kad reformos dėmesio centre – tikrai ne pacientas ir jo sveikata, o pinigai ir taupymas ligonių sąskaita.

E. Sabučio vertinimu, SAM vizija prieštarauja Lietuvos sveikatos strategijai ir Europos Tarybos rekomendacijoms.

O. Leiputė atkreipia dėmesį į vieną ministerijos projekto punktą, kuriuo gydymo įstaigoms „draudžiama atsisakyti sudaryti sutartį“ su privačiu paslaugų teikėju.

Parlamentarė taip pat pažymi, kad A. Dulkio komandos sumanyta pertvarka skaudžiai palies medicininės reabilitacijos, kurortinio gydymo bei sveikatinimo paslaugas.

„Panašu, kad siekiama likviduoti savarankiškai veikiančias reabilitacines ligonines ir sumažinti reabilitacijos paslaugų teikimą sanatorijose. Po pilvo operacijos ar sudėtingesnės kojos traumos senam ligotam žmogui kasdien atvykti į procedūras bus neįmanoma, o laukimas tarp procedūrų bus varginantis.

Akivaizdu, kad reformos dėmesio centre – tikrai ne pacientas ir jo sveikata, o pinigai ir taupymas ligonių sąskaita. Reabilitaciją valdžia gali atiduoti bet kam, net ir toms įstaigoms, kurios neturi nei įrangos, nei specialistų, nei patirties.

Pacientai po infarkto, insulto, išvaržos, onkologinės ligos ir kitų sunkių ligų nebegalės tikėtis reabilitacijos sanatorijoje, kur viskas pasiekiama vietoje ir kur galima gauti visą būtiną pagalbą. Ar tokie pacientai pajėgs atvykti kasdien procedūroms į miesto ligonines?“ – klausia Seimo narė socialdemokratė O. Leiputė.

Socialdemokratų duomenimis, A. Dulkio vadovaujamos ministerijos planuose – Abromiškių ir Palangos reabilitacijos ligoninių, vaikų sanatorijos „Palangos Gintaras“, Birštono „Tulpės“ sanatorijos „pertvarka“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo,

Jo, portretas
Kazkoks kosmaras darosi Sveikatos apsaugos ministerijoj! Ka jie sau leidzia? Kodel tyli prezidentas?

Asl

Asl portretas
Lauk visus proto bokštus kurie nor sugriauti sveikatos apsauga

Daktaras ai skauda

Daktaras ai skauda portretas
Neliesti ligoniniu, ambulatoriju ir sanatoriju. Kai buhalteriai ima daryti pertvarka medicinoje, gero nelauk! Salin diletantu valdzia!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių