V. Pranckietis: įtampa dėl posto atslūgo, bet reikia būti viskam pasiruošus

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad Lietuvos socialdemokratų darbo partijai deklaravus, kad šio posto nebesiekia, įtampa atslūgo.

Tiesa, jo manymu, būti „viskuo garantuotas“ negali. Kartu jis pažymi, kad pastaruoju metu su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu kalba per kitus asmenis.

Pasak V. Pranckiečio, po praėjusio „socdarbiečių“ prezidiumo posėdžio, kai buvo nuspręsta, kad Seimo pirmininko postas esą nebėra prioritetinis, atslūgo nemažai susikaupusios įtampos.

„Buvo tokių įtampių nuėmimas, gerokas“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo Seimo pirmininkas.

Kartu jis tikino nesąs visiškai ramus ir reikia būti „viskam pasiruošus“.

„Turbūt politikoje čia visada negali būti iki galo viskuo garantuotas, kokios atsiras iniciatyvos. Dar turime du posėdžius 9 ir 11 dienomis. Tai, jei kas nors vyktų, vyks 9 dieną. Reikia galvoti apie tai, kad reikia būti visada pasiruošus“, – sakė V. Pranckietis.

„Jeigu bus kažkokių iniciatyvų pareikšti nepasitikėjimą, jos turi būti pareikštos“, – pridėjo Seimo vadovas.

Reikia galvoti apie tai, kad reikia būti visada pasiruošus.

V. Pranckietis taip pat teigė, kad pastaruoju metu tiesiogiai su R. Karbauskiu nebesikalba.

„Taip, matyt, kad aš kalbuosi per tarpininkus“, – sakė politikas.

ELTA primena, kad pagal išankstinį partijų susitarimą – memorandumą – Seimo pirmininko postas turėtų priklausyti koalicijos partneriams „socdarbiečiams“, tačiau V. Pranckietis nesutiko atsistatydinti tvirtindamas, kad žmogų į šią poziciją skiria visas Seimas, o ne viena partija, tad ir atstatydinti turi Seimas.

Praėjusią savaitę Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas teigė, kad Seimo pirmininko postas jau esą nebėra prioritetas.

„Mums tikrai nėra joks prioritetas Seimo pirmininko pozicija. Tai buvo tik pirmas pareiškimas, memorandumas. Jeigu “valstiečiams“ tai didžiulė problema, tai jie patys gali deleguoti Seimo pirmininką“, – trečiadienį po partijos prezidiumo ir frakcijos posėdžio žurnalistams sakė G. Kirkilas.

A. Širinskienė turėtų susilaikyti

Agnė Širinskienė turėtų susilaikyti nuo komentarų, sako V. Pranckietis, komentuodamas partijos kolegės viešojoje erdvėje išsakytus teiginius, kad nepaisant to, jog „socialdarbiečiai“ deklaravo, kad jiems parlamento pirmininko postas neberūpi, klausimas, kam visgi atiteks Seimo vadovo kėdė, dar nėra uždarytas.

„Ponia Širinskienė nėra nei frakcijos seniūnė, nei partijos pirmininkė, ji yra vieno komiteto pirmininkė. Ji neturėtų kalbėti už frakciją ar už partiją. Gal reikėtų susilaikyti“, - „Žinių radijui“ trečiadienį sakė V. Pranckietis.

Seimo vadovo teigimu, jei visgi derintis dėl naujos koalicinės sutarties jo užimamas postas tebėra ant derybų stalo ir jį siekiama pakeisti, tai turi būti organizuojama nepasitikėjimo procedūra. 

„Kirkilas (Seimo vadovo posto – ELTA) atsisakė, o Širinskienė neatsisakė. Aš nežinau, kas čia bus. Jeigu bus kažkokių iniciatyvų reikšti nepasitikėjimą tai jos turi būti ir pareikštos, o ne tik pasikalbėti po stalu“, - teigė jis, pridurdamas, kad pats negali jaustis garantuotas, kad iniciatyvų pakeisti jį užimamose pareigose neatsiras.

Lietuva be valdžios neliks

V. Pranckietis sako nesibaiminantis, kad „socialdarbiečiams“ atsisakius pasirašyti valdančiąją daugumą formuojančią sutartį, valstybė liktų be valdžios. Pasak jo, jei visgi būtų suformuota mažumos Vyriausybė, darbų tęstinumas liktų ir didelių problemų šaliai nekiltų.

„Pagal tai, ką kalba kitos partijos, manau, kad valstybė be valdžios (jei į valdančiąją daugumą nesijungtų „socialdarbiečiai“ – ELTA) tikrai neliktų ir tęstinumas būtų. Niekas nekvestionuoja Vyriausybės programos, sako, kad programa būtų tęsiama bet kokiu atveju. Todėl jei atsisakytų „socdarbiečiai“, jeigu jie (koalicijos sutarties – ELTA) nepasirašytų... jeigu jie bando pasitraukti, tai tada reikėtų spręsti kaip nors kitaip ir tai jau buvo diskutuota“, - „Žinių radijui“ sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, ankstesni pavyzdžiai rodo, kad galima dirbti ir mažumos Vyriausybės sąlygomis.

“Buvo ir premjeras pasisakęs, kad ir mažumos Vyriausybės sąlygomis būtų galima dirbti“, - sakė V. Pranckietis, pridurdamas, kad G. Kirkilo vadovautos mažumos Vyriausybės pavyzdys rodo, kad „dangus dėl to nesugriuvo“.

ELTA primena, kad trečiadienį Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) Prezidiumas dar kartą ketina apsvarstyti galimybę dirbti naujoje valdančiojoje koalicijoje.

„Socialdarbiečiai“ nėra patenkinti vykstančiomis derybomis nes nėra linkstama atsižvelgti į jų keliamus reikalavimus, gerokai didinti vadinamuosius vaiko pinigus ir perleisti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovo postą, kuris šiuo metu priklauso „valstiečiams“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V.L

V.L portretas
Taip tikrai - ponui pranskieciui matomai teks greitu laiku vaziuot "golfiuku"is Vilniaus i Kauna . Ir be kortezo.....

Vildis

Vildis portretas
V. Pranckiečiui tipinis senatvės marazmas, jis tiesiog nesupranta, kad trukdo darbui seime.

NUOTRAUKA

NUOTRAUKA portretas
Tipinė 'lygesnio gyvulio' šypsena.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių