V. Pranckietis nelauks, kol bus išmestas – iš „valstiečių“ trauksis pats

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ketvirtadienį pranešė, kad pasitrauks iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iki rugsėjo 6 dienos, kai partijos taryboje turėjo būti svarstomas klausimas dėl jo pašalinimo.

V. Pranckietis pareiškimą dėl išėjimo iš partijos žada įteikti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) tarybos posėdžio išvakarėse.

V. Pranckietis toliau laikosi pozicijos nesitraukti iš Seimo pirmininko posto, sakydamas, kad tam yra vienintelė – atstatydinimo dėl nepasitikėjimo – procedūra.

„Tą sprendimą aš paskelbiau turbūt prieš pusantro mėnesio, kai buvo pranešta, kad mane šalins iš partijos. Pasakiau, kad kai bus noras pašalinti, kažkoks suformalizuotas, aš tiesiog pasitrauksiu iš partijos“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Pareiškimą jis teigė įteiksiantis „vieną dieną prieš partijos tarybos posėdį, kad tarybai nereikėtų priiminėti tokių sprendimų“.

Kai tapau partijos nariu, tapau toks truputį pastumtas kur nors į šalį arba žemyn.

LVŽS paskelbė, kad rugsėjo 6 dieną svarstys V. Pranckiečio šalinimo iš partijos klausimą, nes šis atsisako palikti parlamento vadovo postą, pagal liepą pasirašytą koalicijos sutartį perduotą „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis žurnalistams sakė, kad 2014 metais tapęs „valstiečių“ partijos nariu jautėsi „pastumtas kur nors į šalį arba žemyn“.

„Aš buvau labai geras kandidatas partijos, iki kada tapau partijos nariu, 2014 metais, tada aš gaudavau ir eilėse aukštas vietas, ir taip buvau renkamas. Kai tapau partijos nariu, tapau toks truputį pastumtas kur nors į šalį arba žemyn. Manau, kad nebūdamas partijos nariu aš vėl būsiu geresnis kandidatas“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Klausiamas, ar jis galėtų prisidėti prie Socialdemokratų darbo partijos, parlamento vadovas atsakė: „Tikrai ne“.

Taip pat jis patvirtino dalyvausiantis kituose Seimo rinkimuose, nors nedetalizavo, su kuria politine jėga ar savarankiškai.

„Valstiečiai“ yra surinkę parašus, reikalingus pradėti nepasitikėjimo procedūrą V. Pranckiečiu Seime, tačiau projekto neregistravo.

Norint Seimo pirmininką pašalinti iš pareigų dėl nepasitikėjimo reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

R. Karbauskis kalba apie naujas aplinkybes interpeliacijai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio Seimo pirmininko sprendimas trauktis iš „valstiečių“ partijos nenustebino. Pasak jo, V. Pranckietis puikiai supranta, kad atsisakius vykdyti koalicinės sutarties sąlygas, jo likimas partijoje jau rugsėjį būtų nuspręstas – pašalinimas iš „valstiečių“ gretų, tikino R. Karbauskis, neišvengiamas. Politikas labai skeptiškai atsiliepia apie pasitraukiantį kolegą, kalba apie naujas aplinkybes V. Pranckiečio interpeliacijai ir pabrėžia manąs, kad nė viena save gerbianti partija dabartinio Seimo vadovo į savo gretas priimti nenorėtų.

„Akivaizdu, kad rugsėjo 6 dieną per vykstantį tarybos posėdį jis būtų pašalintas“, – iškart po V. Pranckiečio pareiškimo sakė R. Karbauskis.

Visgi R. Karbauskis Eltai tvirtino nemanąs, kad su koalicinėmis derybomis atsiradusi didelė įtampa tarp jo ir parlamento vadovo atlėgs šiam palikus partiją. R. Karbauskis įsitikinęs, V. Pranckietis ir toliau „pils šiukšles“ ant jo.

Akivaizdu, kad rugsėjo 6 dieną per vykstantį tarybos posėdį jis būtų pašalintas.

„Aš suprantu, kad viešieji ryšiai jam siūlo tai anksčiau padaryti nei tai padarys partija, o tokiu būdu dar ir progą turės ant mūsų papilti kokių nors šiukšlių. Kartu jis ir toliau seks pasakas, kad neva jam kažkas keršija. Tačiau tai yra akivaizdus melas“, - sakė R. Karbauskis, tikindamas, kad pats asmeniškai V. Pranckiečio trauktis iš posto niekada neragino. Jo teigimu, tai buvo LVŽS frakcijos sprendimas.

Paklaustas, į kokią partiją pasitraukęs iš LVŽS V. Pranckietis galėtų pasukti, R. Karbauskis atsakė griežtai.

„Aš manau, kad nė viena save gerbianti partija nenorės tokio žmogaus, kuris visiškai nesupranta, kas yra partinė drausmė ir partiniai sprendimai, kurie savanaudiškai rūpinasi tik savo reikalais. Visgi jei jis susitartų su Socialdemokratų darbo partija, kad jie pripažintų, jog jis yra jų atstovas – tai čia jau klausimas ne mums“, – kalbėjo politikas.

Tačiau R. Karbauskis leidžia suprasti, kad interpeliacija V. Pranckiečiui gresia net tuo atveju, jei jis asmeniškai surastų sutarimą su valdančiojoje koalicijoje esančiais „socialdarbiečiais“.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, esama ir kitų aplinkybių, galinčių tapti rimtu pretekstu versti trauktis atsisakantį V. Pranckietį iš posto. Pirmiausia tai užlaikytos Valstybės saugumo departamento informacijos apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narę Iriną Rozovą istorija bei faktas, kad V. Pranckietis valstybės lėšomis kasdien važinėja namo į Kauno rajoną.

„Mes eisime iki galo. Opozicija kalba apie tai, kad gali svarstyti ir interpeliaciją V. Pranckiečiui dėl I.Rozovos situacijos. Tad gali būti, kad tas klausimas tęsis ir dėl to, kad koalicija to nori ir dėl to, kad opozicija to pradės norėti“, - svarstė R. Karbauskis.

Kartu jis pridūrė, kad ne kartą į viešumą kelta istorija dėl Seimo vadovo kasdienio, kortežo lydimo, važinėjimo namo į Kauno rajoną, taip pat gali tapti rimta aplinkybe sprendžiant tolesnį V. Pranckiečio likimą poste. Pasak R. Karbauskio, Lenkijos Seimo pirmininko atsistatydinimas sulaukus kaltinimų dėl asmeninio naudojimosi vyriausybės lėktuvais, pretenzijas V. Pranckiečiui tik sustiprina.

„Po istorijos su Lenkijos Seimo pirmininku, kuris atsistatydino ir kuris pateiks skraidymo išlaidas... Tai mums kyla klausimas taip pat, kiek čia yra išlaidų, kodėl jos yra dengiamos. Kiek jis išleidžia dėl savo noro papulti kasdien į namus“, - teigė R. Karbauskis.

Po užsitęsusios įtampos tarp LVŽS lyderio ir Seimo pirmininko pastarasis ketvirtadienį pareiškė, kad traukiasi iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos savo noru.

Įtampa tarp LVŽS pirmininko R. Karbauskio ir V. Pranckiečio atsirado pastarajam nesutinkant savanoriškai pasitraukti iš Seimo pirmininko posto. R. Karbauskio teigimu, V. Pranckietis turi užleisti poziciją „socialdarbiečiams“, nes taip yra numatyta pasirašytoje valdančiosios koalicijos sutartyje. Pats V. Pranckietis tokį spaudimą vadina šantažu ir asmeninėmis R. Karbauskio ambicijomis. Dėl viešų V. Pranckiečio pasisakymų LVŽS lyderis ir partijos valdyba apskundė V. Pranckietį partijos etikos sargams, kurie Seimo pirmininko elgesyje pažeidimų neįžvelgė. Tuo tarpu LVŽS trečiadienį informavo, kad rugsėjo 6 d. tarybos posėdyje planuojama spręsti tolesnį iš posto trauktis po pasirašytos koalicinės sutarties atsisakančio Seimo pirmininko V. Pranckiečio likimą partijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Klounas

V.L

V.L portretas
Na visiskai jis netinka seimo pirmininko pareigom......

Pasiklydo...

Pasiklydo... portretas
Kad iš tos šutvės traukiasi Pranskietis,būtų galima tik pagirti-juk toj partijoj nelabai surasi padorių.Bet bėda ta,kad Pranskietis iš Naisių tvarto ruošiasi lįsti į bebryną [jei iš tiesų jis mąsto apie socdarbiečius].Tiesa,gal ten yra bent šiek tiek aukštesnės kultūros bebrų,bet vis dėlto prisišlieję prie tos pačios Naisių smarvės. Gaila žmogaus, atrodė padorus...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių