Vyriausybė siūlo didinti šauktinių, kariūnų skaičių, civilinį personalą

  • Teksto dydis:

Vyriausybė siūlo didinti į privalomąją karo tarnybą pakviečiamų jaunuolių, taip pat priimamų į Karo akademiją kariūnų bei civilių darbuotojų kariuomenėje skaičių.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė Krašto apsaugos ministerijos siūlymui numatyti principinę kariuomenės struktūrą ir karių skaičių nustatančiame įstatyme, jog per metus į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą būtų pakviečiama nuo 3400 iki 4400 jaunuolių.

Dabar šis skaičius yra nuo 3800 iki 4000.

„Visada tai yra iššūkis, bet tik atkreipsiu dėmesį, kad čia yra ribiniai skaičiai, jie yra siektini. Tai nereiškia, kad kiekvienais metais pasiekiamas maksimumas. Būna, kai jis nepasiekiamas, pavyzdžiui, per pastaruosius dvejus metus“, – prieš posėdį žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Jo teigimu, šis sumažėjimas susijęs su pandeminiu laikotarpiu, kai mažiau karių galėjo vykti į mokyklas ir raginti moksleivius prisidėti prie kariuomenės.

Pataisas dar turės patvirtinti Seimas.

Anot KAM, dabartinis skaičius neatitinka kariuomenės poreikių, yra nepakankamas ir neleidžia lanksčiai planuoti bei užtikrinti savalaikio dalinių komplektavimo iš šauktinių karių.

Visada tai yra iššūkis, bet tik atkreipsiu dėmesį, kad čia yra ribiniai skaičiai, jie yra siektini. Tai nereiškia, kad kiekvienais metais pasiekiamas maksimumas.

Pasak ministro, priimant daugiau šauktinių, jų apmokymui reikės skirti ir daugiau karių.

„Kiekvienam 100 šauktinių reikia, sakykim, dešimtadalio dar personalo. Tai kiek didinam šauktinių, tai turim galvoti apie personalo didinimą, tas irgi yra numatyta“, – sakė A. Anušauskas.

Įstatymo projektu siūloma daugiau kariūnų priimti į Generolo Jono Žemaičio karo akademiją.

Remiantis dokumentu, maksimalus jų skaičius būtų didinamas nuo dabar esančio 320 iki 440, minimali riba liktų 200.

„Nustačius didesnį maksimalų leistiną ribinį kariūnų skaičių iki 440, kasmet į Lietuvos karo akademiją galima bus priimti iki 110 kariūnų ir užtikrinti krašto apsaugos sistemos personalo poreikius“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Kariuomenėje pagal darbo sutartis dirbančių asmenų ketinama didinti iki 2050, dabar galima priimti iki 1800 tokių darbuotojų.

„Ribinis kariuomenės darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, skaičius didinamas didėjant civilinio personalo poreikiui medicininės priežiūros, maitinimo, sandėlių, infrastruktūros priežiūros, aprūpinimo ir kitoms aptarnavimo paslaugoms teikti“ – nurodo KAM.

Pasak A. Anušausko, tam bus pritaikyta ir infrastruktūra.

Kitąmet planuojama pastatyti tris karinius miestelius Šiauliuose, Vilniaus rajone ir Šilalės rajone, jų infrastruktūros priežiūrai, Lietuvos kariuomenės vienetams aptarnauti papildomai reikės apie 150 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis.

Visiems šiems pakeitimams šių metų sausį pritarė Valstybės gynimo taryba.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sios kadencijos daugumos Seime ,reikia patikrinti psichinį stovį Tiesiog viskas kas vyksta Lietuvoje ir vyriausybėje,yra neprotinga.Manau persenes,marazmas vadovauja o klauso ligoniai.

IŠLAIKYTINIŲ ARMIJA DIDĖJA...

IŠLAIKYTINIŲ ARMIJA DIDĖJA... portretas
Ar Lietuva jau tokia turtinga, kad didina išlaikytinių armiją? Būtų daugiau naudos, jeigu juos įkinkytume į plūgą ir artume žemę, o ne žaistume karą smėlio dėžėje.

By. Rka deėjęs

By. Rka deėjęs  portretas
NAXUI NEWYSPROČIU MASTYMUS!!!! BYYYY bio vertes patvorine naujiena!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių