Iš R. Šimašiaus grasinimų šimtatūkstantine suma nubausti bendrovę liko tik šnipštas

  • Teksto dydis:

Remigijų Šimašių skandalai dėl medžių lydi nebe pirmą kartą. Pernai rudenį Vilniaus meras užsimojo susiaurinti sostinės gatves ir jose prisodinti daugiau medžių ir krūmų, pranešama LNK reportaže.

„Mūsų ambicijos yra tikrai labai didelės. Mano tikslas, kad per dvejus metus nuo šio rudens mieste papildomai atsirastų 100 tūkst. medžių, 300 tūkst. vijoklių ir 10 mln. krūmų“, – kalbėjo Vilniaus meras R. Šimašius.

Tokie sumanymai įspūdžio nepaliko nei vairuotojams, nei saugaus eismo specialistams. Viename Vilniaus naujamiesčio rajone medžiai užkliuvo nekilnojamojo turto vystymo bendrovei „Rewo“. Pastaroji, esą, dėl saugumo greta esančiame valstybiniame sklype neturėdama leidimo savavališkai nukirto tris brandžius medžius: tuopą, kaštoną ir beržą.

„Išsaugojo vienintelį medį – ąžuolą. Sako, A. Brazauskas jį pasodino“, – pasakojo Vilniaus gyventoja.

Tokia įmonės savivalė papiktino gyventojus. Pastarieji pasigedo R. Šimašiaus reakcijos dėl neteisėtai medžius iškirtusios įmonės veiksmų. Tada Vilniaus meras apie įmonės laukiančią atsakomybę pasisakė feisbuke. „Jei įmonei brangi jos reputacija, tai ji turės ne tik sumokėti solidžią baudą, kurios dydį dar skaičiuojame, bet ir savo nuožiūra papildomai pasodinti bent 1000 medžių Vilniuje“, – socialiniame tinkle rašė R. Šimašius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Žalą savivaldybė suskaičiavo. Už neteisėtai nukirstus tris brandžius medžius – daugiau nei 117 tūkst. eurų. Nuo incidento praėjus keliems mėnesiams, bendrovė „Rewo“ nesusimokėjo nei mero žadėtos šimtatūkstantinės baudos, nei pasodino Vilniuje 1000 medžių.

Tačiau aplinkos apsaugos departamentas (AAD) praneša, kad žala gamtai jau atlyginta, tik suma – beveik 60 kartų mažesnė, nei skaičiavo R. Šimašius.

„Mes taryboje esame priėmę tvarką, pagal kurią baudos yra bent 10 kartų didesnės, negu numatytos nacionaliniu mastu visoje Lietuvoje“, – kalbėjo R. Šimašius.

„Šiuo atveju savivaldybė, manau, supainiojo žalą su bauda ir apsiėmė baudų nustatytojo vaidmens. Tokį vaidmenį gali atlikti tik Seimas“, – pasakojo advokatas Robertas Klovas.

Šimtatūkstantinės baudos medžius iškirtusi bendrovė mokėti neketina.

„Po šito atvejo su jais buvo dialogas, po to įvykio sausio mėnesį mes jiems įteikėme pretenziją. Vyko dialogas, kuris vėliau nutrūko, todėl dabar šitas ginčas yra perkeltas į teismą“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Jei įmonei brangi jos reputacija, tai ji turės ne tik sumokėti solidžią baudą, kurios dydį dar skaičiuojame, bet ir savo nuožiūra papildomai pasodinti bent 1000 medžių Vilniuje.

„Nepaisant to, kad susitarimo kol kas pasiekti nepavyko, dialogą su Vilniaus miesto savivaldybe tęsiame. Taip pat toliau laikysimės suplanuotų įsipareigojimų ir investuosime į aplinką kaimynystėje. Čia įrengsime papildomus želdinius, sodinsime daugiau medžių ir krūmų, tvarkysime viešąsias erdves bei atnaujinsime greta esantį Simono Konarskio skverą“, – pasakojo UAB „Rewo“ vadovas Edvinas Malevskis.

Savivaldybė nusprendė kreiptis į teismą ir tokiu būdu iš bendrovės išieškoti savais metodais apskaičiuotą baudą. R. Šimašius sako, kad kreipėsi į aplinkos ministeriją dėl baudų už medžių kirtimą padidinimo.

„Aplinkos ministras tai lyg ir pažadėjo, tačiau tarp pažado ir veiksmo yra nemažas tarpas. Veiksmas neįvyko“, – teigė R. Šimašius.

AAD specialistai sako, kad reikalauti antrą kartą atlyginti žalą už tą patį pažeidimą, juolab, kad žala jau atlyginta, teisme šansų beveik nėra. Jiems antrina ir teisininkai.

„Tikrai reikės savivaldybei pavargti, jog įrodytų, kad žala yra didesnė arba kad ją reikia atlyginti antrą kartą“, – kalbėjo R. Klovas.

Teisininkai sako, kad vienintelis šiuo atveju teisingas kelias – didesnes baudas už neteisėtą medžių kirtimą įstatymais įtvirtinti seime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko jie

Ko jie portretas
Abu visada išsiviepę

Rici

Rici portretas
GAIDYS RAUDONAS

tikras

tikras portretas
gėlininkas sodininkas darzininkas ir siaip spalvotas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių