Pereiti į pagrindinį turinį

J. Borisovas - Lietuvos karo dievas?

2009-06-11 09:00
Gebėjimai: J.Borisovas iš įtarimų keliančios prekybos aviatechnika uždirbo milžiniškas sumas.
Gebėjimai: J.Borisovas iš įtarimų keliančios prekybos aviatechnika uždirbo milžiniškas sumas. / Tomo Avižinio (VD) fotomontažas

Lietuvai vis tvirčiau limpa ginklų prekeivės etiketė. "Vilniaus diena" išsiaiškino, kad tai tariamu sraigtasparnių remontu besiverčiančio skandalingojo verslininko Jurijaus Borisovo "nuopelnas".

Ginklavome Šri Lanką

Oficialioje ES 2007 m. ginklų eksporto ataskaitoje matyti, kad mūsų šalis neabejotinai atsidūrė tarp civilių žudynėmis kaltinamo Šri Lankos prezidento Mahindos Rajapaksos kariuomenės rėmėjų.

Suma, už kurią Lietuva pardavė ginkluotės Šri Lankai, nėra itin didelė. Mūsų šalyje ginklų eksportui į Šri Lanką 2007 m. išduota licencijų beveik 158,5 tūkst. eurų (daugiau kaip 547 tūkst. litų) vertės.

Iš devynių ES valstybių, kurios 2007 m. leido tiekti ginklus M.Rajapaksos režimui, Lietuva pernelyg neišsiskiria. Gausiausiai tūkstančių civilių nužudymu kaltinamą armiją ginklais maitino Bulgarija, kurios licencijų vertė sudaro daugiau kaip pusę visų devynių šalių ginklų eksporto vertės – ES naujokė Šri Lankai pardavė ginklų už beveik 2,1 mln. eurų. O čekai Šri Lankai pardavė ginklų už 633,7 tūkst. eurų, Didžioji Britanija – už 588,3 tūkst. eurų.

Lietuva pagal Šri Lankos armijai parduotos ginkluotės vertę žengia koja kojon su Prancūzija, lenkia Italiją. Nedaug atsiliekame nuo kaimynės Lenkijos (beveik 191,7 tūkst. eurų) ir Slovakijos (173 tūkst. eurų).

Keliai veda pas J.Borisovą

Dosniausias pašalintojo prezidento Rolando Pakso rėmėjas J.Borisovas dievagojasi Šri Lankai ginklų nepardavęs. "Kreipiatės ne tuo adresu", – vakar dienraščiui pareiškė verslininkas ir numetė telefono ragelį. Prieš kelias dienas jis tvirtino Šri Lankai netiekęs jokių ginklų, jo įmonėje esą tik remontuojami sraigtasparniai.

Tačiau ES dokumentas rodo ką kita. Jame pateikiama informacija kone tobulai atitinka J.Borisovo bendrovės "Avia Baltika" veiklos profilį.

ES ataskaitoje skelbiama, kad Lietuva 2007 m. Šri Lankai tiekė dviejų kategorijų ginkluotę. Vadinamoji ML10 kategorija ES ataskaitoje apibūdinama kaip "lėktuvai, jų varikliai, įranga ir dalys, specialiai sukurtos ar modifikuotos kariniam panaudojimui". Šios kategorijos ginkluotė sudarė didžiąją dalį Lietuvos ginklų eksporto Šri Lankai – beveik 147 tūkst. eurų. Likę 11,5 tūkst. eurų teko ML11 kategorijai – tai speciali elektroninė įranga, pritaikyta karo technikai. Dar vienas sutapimas: tiek ML10, tiek ML11 kategorijai Lietuva 2007 m. išdavė tiek pat licencijų – po šešias. Ir visos jos atiteko tai pačiai Ūkio ministerijos neminimai įmonei.

"Avia Baltika" turi filialą Šri Lankoje. Valstybinės šios šalies institucijos bendrovės interneto tinklalapyje apibūdinamos kaip nuolatiniai klientai. Šri Lankoje "Avia Baltika" skelbiasi prekiaujanti "Mi-8", "Mi-17", Mi-172" ir "Ka-32" sraigtasparniais, "An-32" lėktuvais. Daugelis šių orlaivių sukurti karinėms reikmėms arba gali būti lengvai joms pritaikyti.

Beje, šiemet kol kas neišduota nė viena eksporto į Šri Lanką licencija.

Milijoniniai sandėriai

Tačiau M.Rajapaksos režimas ne vienintelis gavo ML10 ir ML11 kategorijų ginkluotės iš Lietuvos. Tais pačiais 2007 m. ginklais buvo maitinamas ir Bangladešas – dar viena šalis, kurią su J.Borisovu sieja verslo ryšiai.

Į Bangladešą, anot ES ataskaitos, Lietuva eksportavo 102,6 tūkst. eurų vertės ginklų. Aviatechnikos parduota už daugiau kaip 51,6 tūkst. eurų, elektronikos – už beveik 51 tūkst. Tų pačių kategorijų ginkluotė prieš dvejus metus keliavo ir į kitas egzotiškas šalis.

Pavyzdžiui, iš mūsų šalies ginklai keliavo į nedraugiškai viena kitos atžvilgiu nusiteikusias Indiją ir Pakistaną. Indija iš Lietuvos gavo 75 tūkst. eurų vertės aviatechnikos ir elektronikos, Pakistanas – daugiau kaip 41 tūkst. eurų vertės.

Vien aviatechnikos eksportui į Pietų Azijos valstybes, anot ataskaitos, Lietuva suteikė 7,5 mln. eurų vertės licencijų, bendra eksporto vertė – net 10,78 mln. eurų.

ML10 kategorijos ginkluote mūsų šalis itin aktyviai aprūpino Peru kariuomenę. Šiai Pietų Amerikos šaliai aviatechnikos 2007 m. parduota net už 2,97 mln. eurų. Tarp Lietuvos klientų yra Ruanda ir Vietnamas (abi pirko aviatechnikos po 180 tūkst. eurų), Irakas (beveik 43 mln. eurų). Beje, Irakui daugiau karo technikos patiekė tik viena ES valstybė – Italija (už 84 mln. eurų).

Anot ES ataskaitos, vien 2007 m. mūsų šalis ML10 kategorijos ginkluotei suteikė beveik 55,3 mln. eurų vertės licencijų. Būtent šios kategorijos ginkluotė sudaro didžiąją dalį viso ataskaitoje nurodomo ginklų eksporto – 87 proc. visų suteiktų licencijų vertės tenka aviatechnikai.

Vengia "Avia Baltikos"

Ūkio ministerija dienraščiui patvirtino, kad ES ataskaitoje pateikiami skaičiai yra teisingi. Taip pat patvirtinta, kad 2007 m. ginkluotę į Šri Lanką eksportuoti galėjo tik viena mūsų šalies įmonė – jai suteiktos visos 12 licencijų. Ši įmonė – J.Borisovo "Avia Baltika".

Tačiau ministerija, regis, vengia vartoti "Avia Baltikos" pavadinimą. Ūkio ministerija atsisako konkretizuoti, kiek ir kokių licencijų 2007 m. išduota "Avia Baltikai" – pranešama tik tiek, kad prieš dvejus metus J.Borisovo bendrovė ir dar dvi Lietuvoje veikiančios įmonės išsidalijo 35 ML10 kategorijos licencijas. Dienraštis taip pat negavo atsakymo į klausimą, ar informacija apie "Avia Baltikai" suteiktas licencijas yra slapta.

Ginkluotės eksportas ir dabar aktyviai vykdomas per mūsų šalį. ML10 kategorijos licencijų, anot Ūkio ministerijos, Lietuvoje pernai išduota 20, produkcija eksportuojama į 12 šalių. Bendra pernai aviatechnikos eksportui išduotų licencijų vertė – 37 mln. eurų. Tačiau apie eksportuojamos aviatechnikos dalį ministerija kalba mįslingai – esą ML10 kategorijos licencijos sudaro didelę dalį viso Lietuvos ginkluotės eksporto.


Ginklai ar remontas?

Nors ES ataskaitoje ML10 kategorija aiškiai apibūdinama kaip karinėms reikmėms pritaikyta aviatechnika, Ūkio ministerija pabrėžia neišdavusi jokių leidimų eksportuoti ginklus.

"Norime atkreipti dėmesį, kad Ūkio ministerijos išduodamos prekių eksporto, importo, tranzito ir tarpininkavimo licencijos yra leidimas nustatyta tvarka eksportuoti, importuoti, gabenti tranzitu ar tarpininkauti gabenant tik licencijoje nurodytas strategines prekes, bet tai nėra leidimas ūkinei komercinei veiklai – ginklų gamybai ir/ar prekybai", – teigiama ministerijos rašte.

Ministerija tvirtina, kad pagal jos suteiktas licencijas mįslingoji įmonė užsiėmė sraigtasparnių dalių ir valdymo navigacijos įrangos remontu. Esą buvo vykdomi darbai, susiję su vairo sraigto, oro sraigto, meteorologinio radaro imtuvų, radijo stoties remontu. "Šios prekės patenka į Bendrojo karinės įrangos sąrašo ML10.b. ir ML11 kategorijas ir pagal jas buvo deklaruotos ES metinei ataskaitai", – tikina Ūkio ministerija.


Žada tyrimą

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, per R.Pakso apkaltą vadovavusi J.Borisovo veiklą tyrusiai parlamentinei komisijai, dienraščiui teigė abejojanti "Avia Baltikos" verslo skaidrumu.

"Kiek žinau, mūsų ministerijoje buvo tam tikrų abejonių, bet už viską atsakinga Ūkio ministerija. Reikia domėtis ir išsiaiškinti, kaip tai buvo daroma. Reikės pasikalbėti ir su ūkio ministru. Kai buvo sudaryta parlamentinė komisija, kaip tik tą ("Avia Baltikos" – red. past.) veiklą ir tyrėme, bet jie, kiek atsimenu, naudojosi visokiomis landomis. Išsiaiškinsime, bent jau mūsų ministerijos lygmeniu", – sakė R.Juknevičienė.

Ministrė pažadėjo pareikalauti su "Avia Baltikos" veikla susijusių dokumentų. "Jo (J.Borisovo – red. past.) yra toks verslas – perpardavinėti ginklus. Kiek tai yra noras per NATO valstybę legalizuoti tuos dalykus iš Rusijos, kiek tai yra švaru, kiek tai yra popieriuose vienaip, o realybėje – kitaip, nežinau. Reikia tirti ir žiūrėti", – reziumavo politikė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų