KAM kviečia mokslo ir verslo atstovus dalyvauti skraidančiojo šaudmens kūrimo konkurse

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerija kviečia mokslo ir verslo atstovus dalyvauti skraidančiojo šaudmens sukūrimo konkurse.

Kaip rašoma penktadienį išplatintame pranešime, toks konkursas skelbiamas siekiant paskatinti Lietuvos gynybos pramonės augimą bei mokslo institucijų domėjimąsi gynybos technologijomis.

Didžiausias galimas projekto finansavimas iš Krašto apsaugos ministerijos lėšų – iki 300 tūkst. eurų.

Kaip nurodo KAM, taktinio lygmens skraidantysis šaudmuo yra iki šiol kitų šalių kariuomenėse naudotas gana naujas kovos pajėgumas, kuris būtų naudingas ir Lietuvos kariuomenėje tiek atgrasymo, tiek gynybos tikslais

„NATO ir Europos Sąjungos sąjungininkai pažymi inovacijų, mokslinių tyrimų, naujų technologijų vystymo svarbą ir jų aktualumą kuriant gynybos pajėgumus. Tokie projektai yra puiki galimybė ir Lietuvos mokslo bei verslo atstovams įsitraukti į Lietuvos kariuomenei svarbių technologijų kūrimą bei vystymą, tuo pačiu prisidedant prie Lietuvos gynybos pramonės stiprinimo“, – cituojamas krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Ministerijos teigimu, šiuolaikinių konvencinių ir nekonvencinių karo konfliktų patirtis rodo, kad kariuomenių padalinių veiksmams vis didesnę įtaką daro įvairių tipų skraidantysis šaudmuo. Skraidančiojo šaudmens sistemos atlieka ne tik kinetinius veiksmus, bet ir iš dalies žvalgybos funkcijas.

Konkurse dalyvaujančių įmonių bus prašoma sukurti taktinio lygmens skraidančiojo šaudmens, kurio paskirtis – naikinti nešarvuotąją techniką ir gyvąją jėgą, prototipą, pasiūlyti novatoriškus ir ekonomiškus skraidančiojo šaudmens modelio variantus.

Gynybos technologijų vystymo Lietuvoje programa yra įgyvendinama 2021–2023 metais. Jos tikslas – stiprinti nacionalinius gynybos pajėgumus ir spartinti Lietuvos gynybos pramonės plėtrą.

Programos lėšomis remiami įmonių, mokslo ir studijų institucijų projektai, skirti gynybos technologijų kūrimui ir vystymui bei kofinansuojamas jų dalyvavimas Europos gynybos fondo projektuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių