Lietuvoje buvo tikrinama gyventojų perspėjimo sistema: nurodė, ką padaryti svarbiausia

  • Teksto dydis:

Trečiadienį prieš pat vidurdienį Lietuvoje patikrinta gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema – šalyje gaudė sirenos, gyventojai gavo pranešimus apie patikrinimą.

„Jos patikrinimai yra atliekami, kad nustatytume šios sistemos veikimo patikimumą, pasitikrintume vidines perspėjimo procedūras, patikrintume techninių priemonių veikimą, taip pat atkreiptume gyventojų dėmesį į saugumą“, – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pranešime cituojamas jo Civilinės saugos valdybos Gyventojų apsaugos organizavimo skyriaus viršininkas Ernestas Trunovas.

11.52 val. centralizuoto valdymo sirenos buvo įjungtos garsiniu signalu „Dėmesio visiems“, taip pat gyventojams buvo išsiųsti trumpieji perspėjimo pranešimai į mobiliuosius telefonus.

Departamentas atkreipia dėmesį, kad pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, tačiau juos priima tik tie telefonai, kuriuose yra nustatyta perspėjimo pranešimų priėmimo funkcija.

Patikrinimo metu sirenos kaukė tris minutes. Nustojus joms kaukti, 11.55 val., apie atliekamą patikrinimą paskelbta per Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją bei per regionines ir vietines radijo stotis. Įspėjimų metu gyventojams skelbiama informacija ir rekomendacijos.

PAGD teigė po šio patikrinimo sulaukęs nemažai gyventojų laiškų ir skambučių, kad gyventojai negirdėjo sirenų, negavo perspėjimo pranešimų į mobiliuosius telefonus ir kad trumpam buvo sutrikusi pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms interneto svetainė lt72.lt. 

Šiuos duomenis mes išanalizuosime ir operatyviau galėsime nustatyti, dėl kokių priežasčių negautas pranešimas.

Pasak E. Trunovo, tai galėjo lemti kelios priežastys: „pirma, ne visi gyventojai yra nusistatę perspėjimo pranešimų priėmimo funkciją. (...) Antra priežastis gali būti techninės įrangos, kurią valdo mobiliojo ryšio operatoriai, problemos“.

Pranešimų negavusiems gyventojams rekomenduojama interneto svetainėje lt72.lt užpildyti specialią anketą gyventojams, kurioje reikia pažymėti mobiliojo ryšio operatorių, buvimo vietą ir kt.

„Šiuos duomenis mes išanalizuosime ir operatyviau galėsime nustatyti, dėl kokių priežasčių negautas pranešimas“, – teigia PAGD atstovas.

Pareigūno teigimu, jeigu gaudžiant sirenoms žmogus buvo patalpoje, jis galėjo jų negirdėti ir dėl gerai garsą izoliuojančių langų ar miesto triukšmo.

Be to, kai kuriose savivaldybėse sirenų yra nepakankamai arba šio patikrinimo metu jos nesuveikė. Šis patikrinimas parodė, kad jame dalyvaujantiems subjektams, atsakingiems už tam tikrus sprendimus, būtina imtis priemonių, kad šie trūkumai būtų pašalinti.

Išgirdę sirenas, gyventojai privalo nedelsdami įsijungti radiją ar televiziją ir išklausyti skelbiamą informaciją bei elgtis pagal pateiktas rekomendacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bliamba su jumoru--

bliamba su jumoru-- portretas
,," Все прекрасно- сирены проверили сирены -поОрали! " Ну, -А , дальше- Что? На, случай войны( Не Даи Бог) - Лит-ци- где будут -"прятаться от бомб и ракет" ?? Неужели - в -подвалах -жилых домов-(многоэтажек) - на, которых.--- всеми "любимая(лит-овцами) Поняля -"министрка МВД- ( Бибиглатайте) и....' приклеила сВаю бамажку- вам. лит дуракам " Чиа юмс бус ир Пирданга- ПЕрДАНГА"

Pripratęs

Pripratęs portretas
Tarnybų darbo imitacija,akių dūmimas..Nors neturėtu tai ir stebinti - šitai Lietuvoje vyksta jau trisdešimtį su trupučiu metų.Pripratom.

per toli buvo

per toli buvo portretas
tik Marijampolėje ir kaukė, tai Kauno žaliakalnyje ne visi girdėjo
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių