Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje gyventi liekančius sirus įdarbino dvi Jonavos įmonės

2017-10-26 12:38
DMN inf.

Devyni sirai, šiuo metu gyvenantys Pabėgėlių priėmimo centre (PPC) Jonavos rajone, Rukloje pradėjo dirbti dviejose Jonavos įmonėse – „Baldai Jums“ ir tekstilės fabrike „A grupė“.

Robertas Mikulėnas
Robertas Mikulėnas / Pabėgėlių priėmimo centro nuotr.

Robertas Mikulėnas, PPC direktorius, sako, kad tokia galimybė atsirado pagal užimtumo įstatymą, kuomet leidimą Lietuvoje gyventi gavusius žmones įdarbinę darbdaviai už juos gali subsidijas. Įdarbinant šiuos žmones darbdaviams darbo birža kompensuoja net iki 75 proc. darbo užmokesčio.

Taip skatinama palengvinti svetimšaliams integruotis į Lietuvos darbo rinką.

„Abiem Jonavos įmonėms įdarbinti sirus pasiūlėme mes. Iš pradžių „Baldai Jums“ priėmė keturis žmones, vėliau – dar du“, - sakė R. Mikulėnas.

Baldus gaminančioje įmonėje sirai dirba įvairius pagalbinius darbus, tekstilės fabrike du iš jų dirba siuvėjais, vienas – sukirpėju.

R. Mikulėnas sako, kad siuvėjais įdarbinti vyrai šioje srityje dirbo ir savo šalyje, tad siūti moka. Tuo tarpu vienas iš baldų įmonėje dirbančių sirų yra turėjęs savo verslą ir gaminęs minkštus baldus.

Pagal savo šalies tradicijas ir papročius į darbus eina būtent vyrai, mat moterys augina vaikus ir rūpinasi namais.

„Tačiau jau yra minčių, kad jų moterys taip pat galbūt dirbs toje pačioje įmonėje, tik lengvesniu darbus. Įmonės vadovas priimti į darbą moteris taip pat sutiktų“, - sakė R.Mikulėnas.

Iš 414 atvykusių pabėgėlių daugiau nei 300 iš Lietuvos išvyko į kitas vakarų Europos valstybes.

Tuo tarpu liekantiems Lietuvoje pagal integracijos programą, baigus pirminį jos etapą PPC, reikia įsikurti Lietuvos rajonų savivaldybėse.

„Tačiau kol kas didžiausia problema – bent jau Jonavoje stinga nuomojamų būstų, tad rasti, kur apsigyventi, yra nemenkas iššūkis. Ieškome visi bendrai, tačiau nuomojamų butų rinkoje labai trūksta“, - sakė R. Mikulėnas.

Problema tampa ir tai, kad kartais būstų savininkai prašo 500-600 eurų užstato, o tokio užstato sumokėti pabėgėliai neturi galimybės.

„Arba nuomojamo buto kaina yra gerokai per didelė“, - kalbėjo R.Mikulėnas.

Dirbi Lietuvoje svetimšaliai gali ne iš karto. Mat tik atvykus į Lietuvą jiems suteikiamas užsieniečių registracijos pažymėjimas. Per kelis mėnesius žmonės gauna leidimą gyventi Lietuvoje, kuris ir suteikia galimybę įsidarbinti.

Naujais savo darbuotojais džiaugiasi ir tekstilės įmonės „A grupė“ vadovas Virgininjus Vizbaras, mat gerai siuvančių vyrų šio amato net nereikia mokyti.

„Kai siuvėjoms pasakėme, kad ketiname priimti kelis vyrus, jos žvelgė su ironija. Bet kai pamatė, kaip jie siuva, ironijos neliko. Galiu pasakyti, kad siuvėjai sirai siuva net greičiau, nei ilgametės siuvėjos moterys“, - sakė V. Vizabaras.

Padėti sutvarkyti įdarbinimo dokumentus padėjo vertėjas, mat sirai kalba tik arabų kalba. Tuo tarpu jau pradėjus dirbti su naujaisiais siuvėjais kolegos susikalba gestų pakalba.

„Problemų dėl bendravimo, susikalbėjimo nėra“, - sakė V. Vizbaras.

PPC direktoriaus R. Mikulėno teigimu, sėkmingi jau dirbančių svetimšalių pavyzdžiai galbūt padrąsins ir kitus šalies verslininkus į darbą priimti įsikurti Lietuvoje bandančius pabėgėlius.

„Savo ruožtu mes taip kreipsimės į kitas įmones, siūlydami jiems įdarbinti šiuos žmones“, - sakė R. Mikulėnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų