Lietuvos kariuomenė – be gėjų

Kokiu tikslu būsimam kariui užduodami klausimai: ar mėgsti skinti gėles ir ar norėtum būti gėlininku? Tam, kad būtų iššifruota jo seksualinė orientacija, nes gėjai kariuomenėje nepageidaujami? Kariškiai pripažįsta, kad tokių nepriima dėl seksualinio pasirinkimo sutrikimų, o gėjai šauktinių atrankoje įžvelgia diskriminaciją.


 

Kokiu tikslu būsimam kariui užduodami klausimai: ar mėgsti skinti gėles ir ar norėtum būti gėlininku? Tam, kad būtų iššifruota jo seksualinė orientacija, nes gėjai kariuomenėje nepageidaujami? Kariškiai pripažįsta, kad tokių nepriima dėl seksualinio pasirinkimo sutrikimų, o gėjai šauktinių atrankoje įžvelgia diskriminaciją.

Eilėje – 5 valandas

Klaipėdos regiono Komplektavimo ir karo prievolės skyriuje – šauktinių apgultis. Kone visą dieną eilėje laiką gaištantys jaunuoliai negaili karčių žodžių naujajai atrankos tvarkai.

Prie Vytauto gatvėje įsikūrusio Karo prievolės skyriaus laiptų būriavęsi vaikinai "Klaipėdos" žurnalistams pasakojo, kad jau nuo pirmųjų žingsnių armija jiems gerų įspūdžių nepaliko.

"Penkias valandas laukiame. Vien psichologo teko laukti dvi valandas. Buvo pasakyta, kad šis specialistas gali priimti tik pietų metu. Taip pat buvo paaiškinta, kad nėra ir psichiatro. Esame čia nuo 8 val. ryto", – piktinosi iš visos apskrities suvažiavę jaunuoliai.

Iš toliau atvykęs jaunimas replikavo, kad į namus sugrįš tik vėlyvą vakarą. Kiti gi sugebėjo net prisnūsti koridoriuje, nes patekti į specialistų kabinetus nebeturėjo vilties.

Paklausti, ar nori į armiją, jaunuoliai vienbalsiai tarė, kad nenori tarnauti tėvynei.

"Vaikų norime, šeimos norime. Kas čia norės į tą armiją?" – savo nuomonę išpyškino klaipėdietis Edgaras.

Surado net Švedijoje

Kalbinti jaunuoliai aiškino atvykę į sveikatos patikrinimą iš anksto nesuplanavę jokių gudrybių, kad išvengtų karinės tarnybos. Tik vienas kitas slapčia vylėsi, kad dėl sveikatos jam pavyks išvengti kariškų aulinių.

"Aš sergu bronchine astma, pažiūrėsime, ką pasakys medikai. Tačiau būtų labai gaila, jei tektų mesti darbą. Mane ką tik priėmė dirbti į keltą  bandomajam laikotarpiui keleivių aptarnavimo srityje. Galiu juk visam laikui netekti darbo – kas laikys mano vietą devynis mėnesius, kol tarnausiu?" – kalbėjo 23 metų Romas.

Kitas 25 metų klaipėdietis susirūpinęs aiškino, kad kaip tik dabar ėmė siekti karjeros ir štai gavo šaukimą prisistatyti į atrankos skyrių.

"Dirbu bananų nokintoju. Galvoju apie karjeros laiptus", – išdidžiai pareiškė specialistas.

21-nerių Andrius, specialiai parskridęs iš Švedijos į Klaipėdą, tikino, jog dėl to, kad jis pašauktas į kariuomenę, darbo neteks dar keturi lietuviai.

"Švedijoje klojame plyteles, esu brigados vadovas. Turime užsakymų. Brigada be savo vadovo negali dirbti. Šaukimas buvo atsiųstas į darbovietę, surado mane net ir Švedijoje", – pasakojo Andrius.

Pats atsisakys tarnauti

Klaipėdietis Gintaras tikino sąmoningai atvykęs į šauktinių atranką, nors žada oficialiai atsisakyti tarnauti.

"Aš pereisiu visą komisiją, atliksiu visas užduotis. Tačiau surinkęs įvertinimus, žadu oficialiai atsisakyti tarnauti armijoje. Geriau jau baudą mokėsiu. Žiūrėsime, kuo baigsis. Jie juk turės man kažką atsakyti", – tikino vaikinas.

Toks jaunuolio pasirinkimas jam gali kainuoti ne tik baudą, bet ir baudžiamąją bylą.

Už piliečių neatvykimą į privalomąją pradinę karo tarnybą be pateisinamos priežasties iki dviejų parų gali būti paskirta 144–289 eurų administracinė bauda.

O už vengimą atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė ir skiriama bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Patirs nuostolių

Su žurnalistais panorę bendrauti jaunuoliai tikino, kad jų gyvenimą kariuomenė veikiausiai pakoreguos į blogąją pusę.

"Man įdomu, ar valstybė man kompensuotų nuostolius už tai, kad mesčiau perspektyvų darbą? Galbūt aš prarasiu šansą įsitvirtinti gyvenime ir tapsiu pašalpų iš valstybės prašytoju. Kodėl būtent tokie žmonės verčiami laužyti savo likimą, o ne tie, kurie neturi ką veikti ir neturi kur savo energijos dėti?" – kalbėjo 25 metų klaipėdietis.

Pasirodo, prašymą atidėti tarnybą dėl neproporcingai didelės žalos žmogaus interesams galima pateikti specialiai komisijai. Tačiau ar ji įvertins jaunuolio pateiktus argumentus jo naudai, kol kas nėra aišku.

"Ar norėjai būti mergina?"

Į atranką atvykusiems šauktiniams tenka ne tik visapusiškai pasitikrinti sveikatą, bet ir atsakyti į tris šimtus klausimų specialiame psichologijos teste. Po pokalbio su psichologu dar tenka pabendrauti su psichiatru.

"Mane nustebino klausimas, ar aš mėgstu skinti gėles? Teste dar buvo klausiama, ar norėčiau būti gėlininku? Kažin ką siekiama išsiaiškinti tokiais klausimais?" – spėliojo jaunuolis.

Būrelis klaipėdiečių ėmė garsiai svarstyti, ar tik nemėginama išsiaiškinti jų seksualinės orientacijos.

"Taip pat buvo klausimas ar niekada nenorėjau būti mergina? Ar nejaučiu, kad mano siela palieka kūną?" – stebėjosi kitas jaunuolis.

Siekia iššifruoti

Klaipėdos šaukimo punkte ne vieną dešimtmetį dirbantis psichiatras Kęstutis Ramanauskas neslėpė, kad testu iš dalies gali būti mėginama išsiaiškinti šauktinio seksualinę orientaciją.

"Juk tokiais klausimais galima išsiaiškinti daug dalykų apie žmogaus charakterį ar švelnų būdą. Reikia išsiaiškinti, ar sugebės žmogus ištarnauti devynis mėnesius. Ne visi sugeba ir ne visi ištveria iki galo", – sakė gydytojas.

Tai, kad psichologinio testo klausimyne yra klausimų apie gėles ar norą būti moterimi, K.Ramanausko visai nestebina.

"Tai visose NATO šalyse naudojamas atrankos testas. Tik jis išverstas pažodžiui iš anglų kalbos. Ne medikas vertė šiuos klausimus. Jis visose šalyse vienodas", – tikino specialistas.

Psichiatras atskleidė, kad atrankos metu žmogus vertinamas pagal dešimt charakterio savybių.

"Viena jų – moteriškumas ar vyriškumas. Ką reikštų klausimas apie gėles? Žinoma, moteriškumą. O tokių klausimų yra daug, jie paslėpti, kai kur kartojami. Aukšto intelekto žmogus sugebės atskirti, kas yra paslėpta, žemo intelekto – net nepastebi", – paaiškino psichiatras.

Paklausus, ar iš tiesų kariuomenė filtruoja netradicinės seksualinės orientacijos asmenis, medikas patikino, kad būtent tai ir vyksta.

"Jūs klausimu pataikėte į dešimtuką. Po pirminės informacijos, kurią suteikia testo atsakymai, aš mėginu atidžiau paanalizuoti žmogų. Ne tik žiūriu, kurioje ausyje auskarą segi", – tvirtino K.Ramanauskas.

Paklausus, kuo blogi seksualinių mažumų atstovai, psichiatras rėžė, kad jie armijai nėra tinkami.

"Pagal tai aš juos ir nurašau. Nors sakoma, kad ligos nėra, bet ji yra. Psichoelgesio sutrikimai yra ne ta orientacija. Nors kiti kitaip mano. Juk toks žmogus bus patyčių objektas kariuomenėje ir jis neištarnaus visų devynių mėnesių", – rėžė psichiatras K.Ramanauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Visi kalbate apie vieną, o svarbiausio nepastebite. Žmones, ne dykaduonius, kurie ant tėvų užpakalio sėdi, kviečia tarnaut.. Jaunuoliai karjeros laiptais bando lipti, patys kabinasi į atšiaurų ir rūstų gyvenimą, kol staiga jų nepakviečia tarnaut ir visko nesugadina.. XXI a. berods gyvename, bet kai kurie įpročiai nesikeičia. Viskas iš sovietmečio gražinta. Galbūt metas būtų nutraukti tokias prievoles? Iš vis kas čia per nesąmonės. Kas nori tas ir eina, savanorių tikrai pakanka, o ir kas čia per prievolės gali būti, galų gale baudos už prievolės nevykdymą???? Ką?? Suprantu, kad daugelio tai neliečia, nes amžius didesnis, bet jei liestų nemanau kad taip lengvai reaguotumėte i absurdiškumo viršūnes o juo labiau pasiduotumėte stumdomi kažkokių išgalvotų prievolių! Dar toli mes nuo ateities.. O ir karas nieko neišsprendžia.

4 vėjai

4 vėjai portretas
Naujokų sveikatos tikrinimo komisija. - Ar nori tarnauti kariuomenėje? - Ne. - Kiek bus trys kart septyni? - Daug. - Tinkamas.

Viduramžiai

Viduramžiai portretas
Grįžtam į viduramžius... PSO jau seniai nebelaiko netradicinės lytinės orientacijos sutrikimu. Tik va Lietuvos kariuomenės medikų smegeninių ta naujiena dar nepasiekė...
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių