Pereiti į pagrindinį turinį

Likimas – būti kitokiai

2009-02-27 09:00
Likimas – būti kitokiai
Likimas – būti kitokiai / Mindaugo Ažušilio nuotr. Pradžia: D.Grybauskaitė savo kuklią rinkimų kampaniją pradėjo lyg geriausia viešųjų ryšių žinovė.

Į prezidentus išsikėlusi eurokomisarė Dalia Grybauskaitė skelbiasi būsianti niekam neįsipareigojanti kandidatė, tačiau žada neatmesti paprastų žmonių paramos kovojant dėl posto.

Vakar pagaliau paskelbusi apie savo kandidatavimą D.Grybauskaitė atsakė į žurnalistų klausimus.

– Kodėl nusprendėte kandidatuoti į prezidentus?

– Esu pasiruošusi grįžti į Lietuvą, jei žmonės nuspręs, kad dabar esu čia reikalinga.

Esame pasiilgę tiesos, skaidrumo ir atsakomybės už savo šalį. Norime gyventi be baimės, pasitikėdami savimi, vienas kitu ir rytojumi. Galiu ir noriu skirti savo patirtį, žinias ir gebėjimus tam, kad išguitume šešėlius iš moralės, politikos, ekonomikos ir sukurtume kitokią – piliečių Lietuvą, piliečių valstybę. Todėl dalyvausiu prezidento rinkimuose.

Savo kandidatūrą keliu savarankiškai, kaip laisva ir nepriklausoma Lietuvos pilietė.

– Kas padės jums surinkti 20 tūkst. parašų?

– Tokie kaip aš neturi organizacinių pajėgų. Todėl lauksiu ir prašysiu savanoriškos žmonių, visuomeninių organizacijų, net ir partijų organizacinės pagalbos. Norėsiu savanoriškos pagalbos, bet niekam negaliu įsipareigoti ir pareiškiu, kad negalėsiu to daryti. Noriu išlikti nepriklausoma.

– Kokia bus jūsų rinkimų kampanija?

– Norėčiau ją vykdyti kuklią. Sunkmečiu nėra ko visiems švaistytis pinigais. Bet būsiu atvira paramai be jokių įsipareigojimų, nemėgindama atmetinėti tų, kurie norės mane paremti.

– Gal jau turite rėmėjų?

– Kiek žinau, įstatymas kol kas nenumato galimybės turėti sąskaitą ir į ją priimti paramą.

– Kodėl taip ilgai delsėte, juk rinkimų kampanijai liko mažiau laiko?

– Delsiau tiktai keturias valandas, nes šiandien yra pirma diena, kai norintys kandidatai gali oficialiai pareikšti tokį norą.

– Apklausos jums labai palankios. Ar tikitės laimėti jau pirmajame ture?

– Nenorėčiau pervertinti apklausų. Dėkoju žmonėms už gerą žodį, bet rinkimų maratone apklausų rezultatai keisis. Neatmesčiau, kad gali būti ir antrasis turas, nes matome, jog dalyvausiančiųjų sąrašas bus ilgas.

– Kokios tikitės rinkimų kampanijos?

– Noriu tikėtis, kad Lietuva jau pribrendo skaidriai ir moraliai politinei kovai. O kokia ji bus, laikas parodys.

– Kas gali jums sutrukdyti vykdant kampaniją?

– Galėjau sutrukdyti tik pati sau. Dabar, kai padariau tokį sprendimą, manau, jau niekas.

– Kada apsisprendėte, kad dalyvausite prezidento rinkimuose?

– Sprendimas buvo sudėtingas, nes, kaip esu minėjusi, niekada nesiekiau to posto, tai nebuvo mano asmeninės biografijos užduotis. Bet apsisprendžiau, kai pamačiau, kokia klostosi pasaulinė padėtis, kokias perspektyvas matau Lietuvai per artimiausius dvejus metus. Ko gero, paskutinį tašką padėjo sausio 16-osios įvykiai (riaušės prie Seimo – red. past.). Pamačiau, kokia padėtis klostosi šalyje, taip pat tam tikrų jėgų norą destabilizuoti padėtį. Manau, kad suveikė mano pareigos supratimas. Kiekvienas žmogus esant tokiai situacijai turi apsispręsti, kuo jis gali būti naudingas savo valstybei.

– Kokia bus jūsų rinkimų programa?

– Ją galėsiu paskelbti, kai būsiu įvardyta kaip kandidatė, nes juridiškai dar tokia nesu. Bet norėčiau, kad Lietuva ir Lietuvos žmonės savo valstybę pasiimtų į savo rankas.

– Rinkotės iš dviejų galimybių – siekti antros kadencijos Europos Komisijoje ar pabandyti laimę prezidento rinkimuose. Kodėl pasirinkote šį iššūkį?

– Tai buvo pasirinkimas iš sočios ramybės ir visiškai nežinomos ateities. Bet tai iššūkis ne man, o mums visiems, nes tik visi kartu galėsime susitvarkyti su tais iššūkiais, kurie ateina į Lietuvą.

– Kas bus jūsų artimiausia komanda?

– Ji bus paskelbta kovo pirmąją savaitę. Partijos turi savo organizacinę struktūrą, o man reikia kurti ją nuo nulio – ir biurą, ir ieškoti žmonių. Tuo labiau kad pagal įstatymą nelabai lengva tiems žmonėms mokėti atlyginimus. Taigi turiu remtis savanoriais. Toks organizacinis darbas vyksta šiuo metu.

– Kandidatuojant reikia sumokėti 11 600 litų užstatą. Iš savo asmeninių lėšų tai padarysite?

– Taip, tai bus mano asmeninės lėšos. Ir kampaniją, kiek reikės, finansuosiu savo lėšomis.

– Kaip apibūdintumėte savo politines pažiūras?

– Lietuvoje nelengva atskirti, kas yra kurioje pusėje. Kartais matome, kad kairiosios jėgos daro tai, ką lyg ir turėtų daryti dešiniosios, o dešiniosios – atvirkščiai. Save priskirčiau, ko gero, centro jėgoms.

– Kaip vertinate dabartinę Vyriausybę ir premjerą?

– Vertinti jų darbą bus galima po pusmečio, kai bus matyti realūs rezultatai. Bet, matydama pirmuosius sprendimus ir klaidas, norėčiau pasakyti, kad ši Vyriausybė taip pat darė ir daro žingsnius, kurie būtini stabilizuojant valstybės finansinę padėtį. Neapsieita ir be klaidų, bet visuomet vertinu žmones, kurie jas pripažįsta ir imasi taisyti.

– Užsidirbote politinių dividendų kritikuodama Gedimino Kirkilo Vyriausybę. Ar taip pat elgsitės ir ateityje – kritikuosite ministrų kabinetus?

– Bijau, kad jau ne laikas man keistis. Bet norėčiau kritikuoti tik tuomet, kai tai bus neišvengiama. Tačiau pirmiausia bus ne kritika, o bendras darbas su ta Vyriausybe, kurią išrinko Lietuvos žmonės, kuria jie pasitiki.

– Ar pati pripažįstate padariusi klaidų savo karjeroje?

– Esu savikritiška, bet gyvenime mėginu elgtis taip, kad nereikėtų gailėtis to, ką padariau. Taigi klaidų greičiausiai buvo, bet jos tikrai smulkios ir nevertos dėmesio.

– Ar yra partijų, kurių paramą atsisakysite priimti?

– Kiekvienoje partijoje rasime garbingų, padorių žmonių, bet rasime ir kitokių. Tikrai nenorėčiau iš anksto atstumti kurią nors partiją, ypač jeigu ji yra gavusi žmonių pasitikėjimą ir yra atstovaujama parlamente.

– Ką keistumėte prezidentūroje, jeigu jus išrinktų?

– Kiekviena valdymo institucija, taip pat prezidentūra, turi ne tik dirbti neperžengdami Konstitucijos numatytų rėmų, kas yra būtina, bet ir atsižvelgti į laiką. Todėl per artimiausius kelerius metus daugiau dėmesio reikėtų skirti vidaus gyvenimui.

– Politika neretai nepriima naujokų. Nesibaiminate, kad galite susidurti su nemenku politiniu pasipriešinimu?

– Taip atsitiko, kad visą laiką vis kažkaip buvau kitokia darbe, gyvenime, politikoje ir kitur. Manau, kad tas likimas persekios ir toliau. Bet tarptautinio darbo patirtis, tikiuosi, išmokė kantrumo, ko galbūt stigo prieš išvažiuojant, ir diplomatijos. Esu atvira ir bendradarbiausiu su visomis partijomis, kurios galvos pirmiausia apie Lietuvą, o ne apie valdžią ir pinigus.

– Ar jūsų pajamų ir turto deklaracijoje yra įspūdingų skaičių?

– Įspūdingi skaičiai tik Europos komisaro atlyginimo, kuris yra gerokai, maždaug triskart, didesnis už Lietuvos prezidento.


D.Grybauskaitės biografija

Gimė 1956 m. kovo 1 d. Vilniuje

Išsilavinimas: 1991 m. Džordžtauno universitetas (Vašingtonas), Tarptautinių ekonominių santykių institutas. 1983 m. Leningrado A.Ždanovo universitetas, specialybė – politinė ekonomija.

Mokslinis laipsnis: socialinių mokslų daktarė.

Diplomatinis rangas: nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė.

Kalbos: lietuvių, anglų, rusų, lenkų, prancūzų.

Darbo patirtis: 2004–2009 m. Europos Komisijos narė, atsakinga už finansinį programavimą ir biudžetą, 2001–2004 m. Lietuvos finansų ministrė, 2000–2001 m. užsienio reikalų viceministrė, 1999–2000 m. finansų viceministrė, 1996–1999 m. įgaliotoji ministrė JAV, 1994–1995 m. nepaprastoji pasiuntinė ir įgaliotoji ministrė prie ES, 1993–1994 m. Užsienio reikalų ministerijos Ekonomikos departamento direktorė, 1991–1993 m. Tarptautinių ekonominių santykių ministerijos Europos departamento direktorė, 1991 m. Vyriausybės programų vadovė, 1990–1991 m. Ekonomikos instituto mokslinė sekretorė, 1983–1990 m. Vilniaus aukštosios partinės mokyklos Žemės ūkio kabineto vedėja, Politinės ekonomijos katedros dėstytoja 1983 m. LTSR Mokslų akademijos atsakingoji sekretorė, 1976–1983 m. Leningrado kailių fabriko "Rot-Front" darbininkė, laborantė, 1975–1976 m. LTSR Valstybinės filharmonijos Kadrų skyriaus inspektorė.

Titulai: 2005 m. savaitraštis "European Voice" paskelbė D.Grybauskaitę Metų komisare.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų