Meilės imigrantas šefas Matteo Covacci: gaminti įkvėpė televizijos šou? Pereiti į pagrindinį turinį

Meilės imigrantas šefas Matteo Covacci: gaminti įkvėpė televizijos šou?

2025-02-10 17:10

Gimęs ir užaugęs Pjemonte, Italijoje, Matteo Covacci 10 metų praleido dirbdamas „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotuose restoranuose, privačiose vilose ir prabangiuose viešbučiuose, mokydamasis iš geriausių Europos virtuvės šefų.

Meilės imigrantas šefas Matteo Covacci: gaminti įkvėpė televizijos šou?
Meilės imigrantas šefas Matteo Covacci: gaminti įkvėpė televizijos šou? / LNK stop kadrai

Išmaišiusį pasaulį M. Covacci į Lietuvą atginė meilė. Nors jis greitai priduria – matydamas, kaip stipriai auga gastronomija Lietuvoje, vyko užtikrintas.

„Kaip ten sakoma, esu meilės imigrantas. Mano žmona yra iš Kauno, dabar gyvename Vilniuje. Susipažinome kiek daugiau nei prieš 10 metų Maltoje, dirbome viešbutyje, tada daug metų keliavome, kasmet keitėme šalis, tada gyvenome Italijoje ir pusę laiko buvome ten, pusę čia. Lietuvoje esame jau šešerius metus. Dėl žmonos – čia ta priežastis, kodėl aš čia“, – pasakojo „INSIEME“ kulinarijos studijos vadovas, virtuvės šefas M. Covacci.

Anot virtuvės šefo, žmona pasielgė labai protingai.

LNK stop kadras.

„Anksčiau čia vykdavome tik vasaromis, taigi aš nežinojau apie lietuvišką žiemą ir orą, bet jau išgyvenau šešias žiemas“, – teigė M. Covacci.

Išbandęs darbą ne tik Italijos, bet ir Maltos, Škotijos, Prancūzijos, Ispanijos bei Danijos garsių restoranų virtuvėse, atvykęs į Lietuvą M. Covacci irgi dirbo prabangiuose restoranuose, tačiau pandemija visiškai sumaišė kortas. Nusprendęs, kad nori imtis naujos veiklos, jis grįžo prie šaknų.

„Visada dirbau aukščiausio lygio restoranuose – nuo vienos iki trijų „Michelin“ žvaigždžių – vienu metu man atsibodo visas tas preciziškumas ir spaudimas siekti tobulumo. Norėjau grįžti prie savo šaknų, o ir kas yra paprastesnio nei makaronų gaminimas? Turi tris ingredientus ir gali tikrai puikiai save išreikšti bei sukurti kažką tikrai nuostabaus. Maniau, kad tai puikus startas pergalvoti save patį kaip šefą – pradėti nuo pagrindų ir pažiūrėti, kur galiu nukeliauti“, – kalbėjo virtuvės šefas.

Norėjau grįžti prie savo šaknų, o ir kas yra paprastesnio nei makaronų gaminimas?

Čia puiki terpė kovoti ir su tam tikrais mitais.

„Lietuvoje yra toks stereotipas, kad štai mes valgysime tai, o mūsų vaikas valgys makaronus. Iš makaronų tešlos galima pagaminti nuostabių, ypatingų dalykų, kurie reikalauja ir technikos, nors yra lengvai padaromi. Tai bandau ir parodyti lietuviams – kad, pavyzdžiui, vietoje pirktinių makaronų galite pasigaminti šviežių makaronų patys, namuose. Taip pat tai gali būti šeimos laisvalaikio būdas – smagi veikla, bet ir gastronominis šedevras. Žinau, kad yra restoranų Vilniuje, kurie nėra net italų savininkų, bet jie tiekia trijų skirtingų skonių raviolius, o jų įdaras atskleidžia Lietuvos ir Italijos ryšį – jis yra labai gyvas ir tikras“, – nurodė jis.

Dabar jis organizuoja įtraukiančius mokymus, įvairius renginius ir šiuolaikiškus užsiėmimus apie Italijos gastronomiją, kuriuose dalijasi savo meile draugiškam bendravimui ir maisto gaminimui.

„Manau, kad restoranai smarkiai keičiasi ir vis dar keičiasi, man žmonės sako, kad jie ieško naujų gastronominių patirčių. Ieškodami kažko dar naujesnio, jie ieško būdų, kaip galėtų patys ko nors išmokti, patys prisidėti – taip mes kartu gaminame“, – tikino šefas iš Italijos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Įkvepia ir tai, kad tiek toli gastronomijoje pasiekęs virtuvės šefas savo kelią atrado ne iš karto.

„Man visada sekėsi gaminti, bet tai visada buvo hobis, ne profesija. Studijavau civilinę inžineriją, kur buvo daug chemijos, fizikos – kas svarbu ir kulinarijoje. Tada supratau, kad būti inžinieriumi nėra man, perėjau į kulinariją, pats pirmasis darbas, kurį gavau, buvo vienos „Michelin“ žvaigždės restorane“, – pabrėžė pašnekovas.

M. Covacci sako, kad jį įkvėpė televizijos šou, kurie pradėjo šefus rodyti ne kaip miltais apsidrabsčiusius, o kuriančius stebuklus, meną, o ir pati gastronominė virtuvė tapo labai unikali.

Vis dėlto dabar mokyti žmones gaminti paprastus dalykus žavi labiausiai. Juk ir „Michelin“ žvaigždę restoranai neretai gauna ne už nepakartojamas technikas, o už širdį. Jos nepamiršti virtuvėje yra būtina.

„Michelin“ įvertinimas yra labai svarbus tiek šaliai, tiek šefui ir jo komandai. Tiesą sakant, ir aš nusprendžiau atvykti į Lietuvą, nes mačiau, kaip stipriai keičiasi dalykai į tą pusę, kuri man labai patinka. Tam, kad gautum „Michelin“ žvaigždę, tu neturi gaminti techniškai sudėtingų patiekalų ar kažko labai unikalaus. Gali būti įvertintas ir tada, kai gamini labai paprastą, įdomų maistą, bet su meile ir naudodamas labai gerus produktus“, – nurodė M. Covacci.

M. Covacci sako, kad dabar gyvenimo svetur nebemato. Lietuvoje jam labai gera, bet gyvenimo patirtis išmokė – niekada nesakyk niekada.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra