Pereiti į pagrindinį turinį

Merų rinkimai – tik miražas

2009-03-04 09:00
Merų rinkimai – tik miražas
Merų rinkimai – tik miražas / Redakcijos archyvo nuotr. Prognozė: manoma, kad 2011-aisiais rinkėjai dar negalės merų rinkti tiesiogiai.

Naujoji centro dešinės valdžia tvirtina esanti už tiesioginių merų rinkimų įteisinimą, tačiau neduoda jokių garantijų, kad tai bus padaryta per dvejus metus iki artimiausių savivaldybių tarybų rinkimų.

Nė iš vietos

Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės programoje pažadėta rengiantis 2011 m. vyksiantiems savivaldybių tarybų rinkimams priimti įstatymus, kuriais būtų įteisinti tiesioginiai miestų ir rajonų merų rinkimai.

Tačiau praėjusią savaitę patvirtintame Vyriausybės programos įgyvendinimo plane nebeliko konkretaus įsipareigojimo šią jau seniai puoselėjamą idėją įgyvendinti iki 2011-ųjų. Tik nurodoma, kad tiesioginiams merų rinkimams reikalingi įstatymų projektai "bus parengti per šešis mėnesius nuo Vyriausybės strateginio planavimo komiteto sprendimo" šiuo klausimu.

Bet visiškai neaišku, kada Strateginio planavimo komitetas priims sprendimą.

Bene visos didžiosios šalies politinės partijos, buvusios ir valdžioje, ir opozicijoje, jau daugelį metų kalba apie norą įteisinti tiesioginius merų rinkimus, ne kartą buvo nustačiusios datas, kada tai galėtų būti padaryta, tačiau šiuo klausimu nepasistūmėta nė per nago juodymą. Kartkartėmis sugrįžtantys prie tiesioginių merų rinkimų idėjos politikai vis susiginčija, kokios turėtų būti tokiu būdu išrinktų merų galios. Ties tuo diskusijos ir sustoja.

Nestinga manančių, kad ir dabartinė Vyriausybė sustos toje pat vietoje, kaip ir ankstesnės valdžios.

Laukia sudėtingi ginčai

Valdantieji tvirtina nepamirštantys įsipareigojimo įteisinti tiesioginius merų rinkimus ir neatidedantys jo pernelyg ilgam.

"Jeigu Vyriausybė būtų nusiteikusi tiesioginių merų rinkimų klausimą išvis pamiršti, ji turbūt būtų pasistengusi šį įsipareigojimą atidėti iki pat kadencijos pabaigos 2012 m. Dabar, įrašius štai tokią formuluotę, yra tikimybė, kad palyginti greitai dėl to bus apsispręsta", – tikino valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vienas vadovų Jurgis Razma.

Tačiau jis negalėjo garantuoti, kad jau 2011 m. Lietuvos piliečiai turės galimybę merus rinkti tiesiogiai. Politikas pripažino, kad laukia dar gana sudėtingos diskusijos dėl to, kokius įgaliojimus turės taip išrinktas miesto ar rajono galva.

Vieni politikai mano, kad tiesiogiai išrinktas meras turi vadovauti vietinei vykdomajai valdžiai, perimdamas dabartinio savivaldybės administracijos direktoriaus įgaliojimus. Kiti politikai yra už tai, kad visų savivaldybės gyventojų išrinktas meras vadovautų irgi tiesiogiai išrinktai tarybai, kaip yra ir dabar, o vykdomąją valdžią turėtų administracijos direktorius.

Reikia keisti Konstituciją

Norint įteisinti tiesioginius merų rinkimus, reikalinga keisti Konstituciją. Tam būtinas platus politinis ne tik valdančiųjų, bet ir opozicinių partijų sutarimas, nes pataisos Konstitucijoje priimamos didžiule Seimo narių balsų dauguma.

Parlamento stalčiuose jau daugelį metų guli ne vienas įregistruotas Konstitucijos pataisos projektas, tačiau nė vienas jų nė nepradedamas svarstyti Seimo posėdyje, nes parlamentarai nesusitaria, kokius įgaliojimus turės tiesiogiai išrinktas meras.

"Manau, būtina į Konstituciją įrašyti ne tik tai, kad meras renkamas tiesiogiai, bet ir tai, koks jis, tas meras, bus, kokius turės įgaliojimus. Jeigu tai nebus įrašyta tiesiai į Konstituciją, kaskart atėjusi nauja valdančioji dauguma galės koreguoti merų įgaliojimus, kaip jai patogiau. To negalima leisti", – įsitikinęs J.Razma.

Netiki valdžios ketinimais

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas tvirtino netikįs naujos valdžios patikinimais dėl tiesioginių merų rinkimų. "Ne kartą pačiam teko girdėti garsiai tariamus premjero A.Kubiliaus žodžius, kad jis yra prieš tokius rinkimus", – pabrėžė R.Malinauskas.

Todėl, pasak jo, į Vyriausybės programą įrašytas įsipareigojimas "kada nors ir kaip nors išspręsti šį klausimą" tėra tik tušti pažadai, atsiradę ne konservatorių, bet greičiausiai kitų valdančiųjų partijų iniciatyva.

"Bet dažnai partijos viešai apie tiesioginius merų rinkimus kalba viena, o kuluaruose, užkulisiuose – visai ką kita. Nelabai kam patrauklūs tokie rinkimai, nelabai kas nori apie juos labai konkrečiai kalbėti teisine kalba", – apgailestavo R.Malinauskas.

Anot jo, labai menka tikimybė, kad 2011 m. merai bus išrinkti tiesiogiai. "Beveik neabejoju, kad ir po poros metų savivaldybių tarybos, o paskui ir merai bus renkami tokiu pat būdu, kaip ir iki šiol", – įsitikinęs Savivaldybių asociacijos vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų