Pereiti į pagrindinį turinį

Pasitikėjimo politikais taurė išsemta

2009-01-24 09:00
Pasitikėjimo politikais taurė išsemta
Pasitikėjimo politikais taurė išsemta / Mindaugo Ažušilio nuotr. Akibrokštas: Prezidento Valdo Adamkaus (kairėje), Seimo pirmininko Arūno Valinsko (viduryje) ir premjero Andriaus Kubiliaus pasitikėjimo kreditas išseko.

Visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kad žmonės visiškai prarado pasitikėjimą savo rinkta valdžia.

Tai atskleidė didžiausios šalyje visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės "TNS Gallup" 2008 m. lapkričio ir gruodžio mėnesiais atliktas tyrimas.

Krizės laikotarpiu žmonės linkę atsigręžti į artimiausią aplinką: daugiau nei ketvirtadalis apklaustųjų teigė visiškai pasitikintys savo kaimynais. O pasitikėjimas politikais nukrito rekordiškai žemai – jais visiškai pasitiki vos 1,1 proc. respondentų.

"Vyraujant neigiamai nuomonei valdžios atžvilgiu pasidaro aišku, kodėl dalis žmonių taip lengvai pasidavė riaušių nirtuliui, o Vyriausybei nebuvo suteikta tradicinių 100 laukimo dienų. Dėl visuotinai nepopuliarių sprendimų pasitikėjimo politikais taurė yra visiškai išsemta", – sakė tyrimą pristačiusi Rūta Gaudiešienė, "TNS Gallup" tyrimų strategijos direktorė.

Jos teigimu, nepasitenkinimą Lietuvos valdžia ir toliau gali didinti tai, kad esant dabartinei ekonomikos padėčiai Vyriausybė nėra pajėgi artimiausiu metu išpildyti žmonių lūkesčius.

Tyrimo duomenimis, žmonės norėtų, kad naujoji Vyriausybė pirmiausia imtųsi priemonių nedarbui mažinti (97 proc. respondentų pritarė šiam teiginiui), didintų minimalų atlyginimą (95 proc.), stabdytų komunalinių mokesčių augimą (94 proc.) ir užkirstų kelią nusikalstamumui (95 proc.).

Dauguma gyventojų pritaria teiginiui "Mūsų valdžioje – apsišaukėliai ir vagys". "TNS Gallup" specialistai šį teiginį specialiai suformulavo aštrų, kad prieš atsakydamas į jį žmogus stabtelėtų ir pagalvotų, ar tikrai jis taip mano. Su šiuo teiginiu sutiko 63 proc. Lietuvos gyventojų.

"Tyrimo rezultatai rodo, kad visuomenė nebuvo moraliai pasiruošusi pritarti nepopuliariems sprendimams. Taigi pirmiausia, ką dabar turi padaryti šalies politikai, – skirti daugiau dėmesio švietimui ir bendravimui su visuomene: paaiškinti, kas daroma ir kodėl nepopuliarūs sprendimai būtini", – teigė R.Gaudiešienė.

Tyrimas atliktas 2008 m. lapkričio 17–gruodžio 16 d. Per jį buvo apklausti 1022 Lietuvos gyventojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų